Wien – en aningen stolpig guide till staden som varvar klassisk konst med hipsterkaffe

För några somrar sedan spenderade jag inte mindre än fyra veckor i Wien. Jag hade gett upp tanken på att blogga om vistelsen då den mest bestod av sorgliga promenader längs med vackra gator tillsammans med mitt ex. Men så frågade Towe om tips inför sin kommande resa och jag började leta i minnesbalken. Insåg att jag ändå hade en del fina tips som jag vill dela vidare.

Så här kommer en kanske aningen stolpig guide till Wien. En stad som – trots allt – överraskade mig mycket med sina kontraster. Att där skulle finnas klassisk konst, pampiga byggnader och anrika kaféer hade jag förstått. Men att jag även kunde förvänta mig mängder av ungdomliga kvarter fulla av liv, kreativitet, coola kaféer och mysiga barer, det hade jag totalmissat.

Fantasiresors stolpiga guide till Wien

#1. Schwedenplatz och barhäng längs med floden Donau

Stephansplatz bör betraktas som Wiens absoluta mittpunkt. Och om du från Stephansplatz går eller åker tunnelbanan en station till Schwedenplatz så har du sedan en bra utgångspunkt till den lilla avstickaren som floden Donau gör in i staden. Här är floden delvis kantad av urbana barer och restauranger och det börjar ungefär vid Strandbar Herrmann i öster och fortsätter västerut mot Tel Aviv beach bar som ligger på andra sidan floden. En mysig promenad bland folkmyllret på kvällskvisten.

Tel Aviv Beach Bar.
Strandbar Herrmann
Här kan du även gå på gatukonstspaning.

#2. Frossa bland delikatesser på Naschmarkt

Matmarknaden i Wien heter Naschmarkt och kallas ibland för “stadens mage”. En väldigt lång matmarknad utomhus, som har funnits här sedan 1800-talet. Här hittar man delikatesser från världens alla hörn, från baklava, till turkisk konfekt, till norska laxar och persiskt bröd. Här kan man även äta på en av de många restaurangerna eller köpa med sig picknickmat till parken. På helgerna förlängs marknaden med kläder och andra prylar.

#3. Museumsquartier – 60 000 kvm av kreativitet

Ett 60 000 kvadratmeter stort område fyllt av konst i alla former och färger. Ja ni hör ju själva. Museumsquartier, eller MQ som det ofta kallas, blev ett av mina favoritkvarter i Wien. Som en jättestor innergård fylld av kaféer och barer och kantad av mängder av museum och olika konstnärliga institutioner. Här blev man kreativ bara av att kliva in.

#4. 25hours hotel med takterrass

Intill Museumsquartier ligger 25hours Hotel. Mina bilder gör inte alls rättvisa för hotellet som hade en väldigt ungdomlig och cool vibe full av personliga detaljer. ”A play on the dreams and illusion of the
colourful circus world in the creative 7th district”
som de själva skriver. Hit gick vi för att äta burgare och dricka hantverksöl i deras restaurang Der Dachboden, både på takterrassen med vidunderlig utsikt över staden och i skinnfåtöljerna inomhus. Skulle gärna bo här nästa gång (vi lånade min fd pojkväns kompis lägenhet).

#5. Lamée rooftop bar – takbar med utsikt över katedralen

Wien har ett gäng fina takbarer med pampig utsikt över alla vackra byggnader. En av dem, som dessutom låg väldigt centralt och bjöd på en lugnare och lyxigare stämning, var Lamée rooftop bar. Här sörplade vi hugo och aperol spritz i vitklädd inredning till loungemusik. Sådant där man kan bli extremt sugen på i en trettiogradig hetta en stimmig julidag. Dock verkar stället ha uppdaterats sedan vi var där, och ser annorlunda (mysigare?) ut. Men baren tillhör fortfarande samma boutiquehotell och har samma vackra utsikt.

#6. Hundertwasserhaus – ett hus med färgglada visioner

Hundertwasserhaus är ett kommunalt bostadshus skapat av arkitekten Peter Pelikan utifrån visionären Hundertwassers mögelbildningsmanifest. Ja du läste rätt: mögelbildningsmanifest. Genom det riktade Hundertwasser stark kritik mot den moderna funktionalismen som han tyckte totalt saknade konstnärlighet. Så här lät det bland annat:

”För att rädda funktionell arkitektur undan moralisk bankrutt borde en komposteringslösning hällas över alla dessa glasväggar och släta betongytor så att mögelbildningen kan komma igång.”

Hundertwasserhaus består med andra ord av allt annat än släta gråa betongytor. Det påminner ganska mycket om arts & crafts-rörelsen som han ska ha inspirerats av. Där finns även en liten butik och ett kafé.

#7. Stadsparken Wiener Stadtpark

Wien är en frodig stad. Det sägs att mer än halva Wien består av grönområden. Den äldsta offentliga parken är Wiener Stadtpark. Här möts man av en gyllene och violinspelande Johann Strauss (naken dessutom) mitt i blomsterprakten och kan strosa längs med vattnet eller ta en powernap i trädskuggan.

#8. Hipsterkaffe – två tips på kaféer

Mina resor består till alltför stor del av att hitta bra kaffe. I Wien så hittades det på bland annat följande två kaféer: Joseph Brot och Süssmund Kaffe. Det första kanske allra mest populärt för sitt hembakade bröd och bakverk. Medan det andra är så kaffenördigt det kan bli. Det är förstås även ett eget rosteri där du kan köpa allt möjligt du kan tänka dig i kaffeväg.

#9. Frodiga Alte Donau och Floridsdorfer Wasserpark

På andra sidan floden från Leopoldstadt ligger som en halvö kantad på ena sidan av Alte Donau (gamla Donau). Det här är en frodig oas mitt i staden dit många åker för att ligga på stranden, promenera genom parken, sitta på en uteservering eller göra någon av alla de aktiviteter som finns att göra (SUP, kanot, segla, you name it). En bit bort, i ena ”änden” av halvön ligger Floridsdorfer Wasserpark. En pittoresk park som består av en tredjedel vatten med tillhörande små vackra broar. Idag är parken ett viktigt rekreationsområde för staden.

Tog tyvärr aldrig några egna bilder härifrån så copyright för följande två tillhör arbeitsgemeinschaft ”Die Schöne Alte Donau”.

8 kommentarer

  1. Tack för fina tips. Jag älskar Hundertwasser och måste åka till Wien bara för den sakens skull! Och mitt tips till dig är att åka tillbaka, skaka av dig de sorgliga minnena och skapa nya glada 🙂

  2. Vilket fint inlägg om Wien! Vi var där på en miniweekend i maj och jag blev väldigt förtjust. 25hours var ett av de hotell som vi funderade på att bo på men sedan blev det ett annat hotell som var lite billigare. Även om vi hann se mycket på kort tid så var det också många saker vi inte hann med, vi hann till exempel aldrig ner till Donau så nu när jag läste detta blev jag jättesugen på att åka tillbaka och utforska mer av staden.

    1. Tack! Ja det finns verkligen mycket att se, känner inte ens att jag hann med allt på en månad. Hade velat åka till vingårdarna jag hört talas om ska finnas i utkanten av staden, och till de närliggande storstäderna som Bratislava. Men får bli nästa gång! 🙂

Write a response

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Stäng