Sopot & Gdansk – en weekend vid Polens riviera

En timmes flygresa bort ligger den, som en enda oändlig strandremsa – Polens riviera. Den vita sanden bländar oss redan från luften. 50 mil breder stranden ut sig förbi bland annat de polska städerna Gdynia och Gdansk. Vi har siktat in oss på den lilla kurorten Sopot i mitten .

Checkar in på spahotell

Vi har bokat in oss på Radisson Blu Hotel i Sopot, 250 meter från havet och med en enorm spaavdelning som ingår i rumspriset. Det kostar från 650 kronor per natt via Booking.com (beroende på när man bokar). Vill man bo lyxigare finns grannhotellet Marriott även den med en spaavdelning som ser fantastisk ut (och som man kan prova genom att boka in en behandling), eller spaklassiker som Sheraton och Sofitel hotel.

Vi är dock mer än nöjda med vårt hotell och tar minst en timme om dagen och hoppar runt mellan simbassäng inomhus, bubbelpool utomhus, ångbastu, torrbastu och eukalyptusbastu. Ska man spa:a ska man göra det i Polen, så är det bara!

Läs även: min weekendresa till Warszawa.

Sopot – staden och strandpromenaden

Längs med hela stranden går en gång- och cykelväg delvis kantad av restauranger och barer. Den gör det enkelt att ta sig till både Gdansk och Sopots centrum där den berömda träpiren finns – Europas längsta till och med.

Sopot är en blandning av vackra trävillor, prunkande trädgårdar, kurortspalats – och gråa betongfasader och Polens motsvarighet till våra miljonprogramsområden. En kontrast som gör att allt känns äkta på något sätt. Andrum för kreativiteten.

Prunkande parker

Jag har några saker jag alltid letar efter i en ny stad, en av dem är parkerna. I Sopot finns det flera parker – ja hela 60% av staden består av grönområden – och en av dem är Oliwskiparken. Vi swishar dit på varsin elscooter och promenerar under gröna lövtak, förbi änder i perfekta familjetåg, rokokopalats och klosterträdgårdar. En kaffe intill katedralen är ett måste innan hemfärd.

Gdansk gamla stadsdel

I slutet av varje sommar hålls marknaden Jarmark sw. dominika i Gdansk gamla stadsdel. Vi har prickat in den och sicksackar oss fram mellan lokala hantverkare, matproducenter och maskotar på styltor. Gatorna kantas av tinnar och torn – ett tips är att promenera på broarna över Motlawafloden. Nästa gång jag åker hit bor jag nog i Gdansk för lite mer storstadspuls.

Tips på god polsk mat

Polsk mat är för många svenskar ingen stämningshöjare, och jag skulle nog inte heller klara av den alla dagar i veckan. Men visst finns det god polsk mat! Vi lyckas i alla fall äta flera måltider värda att tipsa vidare om!

5 restauranger och kaféer i Sopot & Gdansk

Restauracja Bazar. Hittas intill floden i Gdansk. Här äter vi resans absolut bästa måltid! Vi inleder med varsin Zurek, en polsk syrad rågsoppa som inte ser mycket ut för världen men är sådär perfekt saltig och smakrik. Ett måste för alla icke-vegetarianer är sedan vildsvinet. Fick en kommentar från en följare på Instagram som sa att hon fortfarande drömde om vildsvinet ett år senare – vi gör samma sak! Till sist: ta äppelkakan! Mums. Mums. Mums.

L’Éntres Villes. Ingen restaurang kan riktigt mäta sig med Bazar smakmässigt men L’Éntres Villes i Sopot är definitivt värt ett besök för upplevelsen. Här dinerar man antingen i ett orangeri under stjärnorna eller inne i salongen med kristallkronor och sammetssoffor. För vinfantasten finns ett vinrum med årgångsviner från hela världen.

Bar Przystan. En tidigare Sopot-bo tyckte Bar Przystan var ett absolut måste. Så vi gick dit förstås. En restaurang som startade på 90-talet i en ombyggd toalett nere på stranden. Idag ett stammishak bland polackerna själva vilket ger en härligt stimmig stämning. Här äter vi färsk fisk med potatisplättar bland skepp och fiskenät.

Karczma Irena. Ytterligare ett tips vi fått är Karczma Irena, en restaurang i Sopot inredd som en polsk traditionell pub. Här finns både pensionat (som ser urgulligt ut) och en lummig liten uteservering. Vi äter traditionell polsk mat som kommer i helt enorma portioner. Trevlig stämning!

Ole Swawole. I en beige byggnad som inte ser mycket ut vid första anblick ligger glassbolaget Ole Swawole. De tillverkar hantverksglass i perfekt krämig konsistens och riktiga smaker. För den som gillar affogato (espresso med en kula vaniljglass i) serveras även det! Du hittar glassen strax utanför parken Oliwski.

Vill du läsa mer om Sopot har jag skrivit en miniguide hos Vagabond.

Write a response

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Stäng