Warszawa – från och med du

Den här resan var ett samarbete med Fall in love Warsaw & NordicTB.

Rinnande tjock choklad under kristallkronor, pianister i prunkande Monet-parker, New York-silhuetter och superlyx till småslantar. Warszawa, du golvade mig med din charm och dina kontraster. Ett ”Europas New York”, som min kollega från Äntligen Vilse redan så träffsäkert beskrivit dig.

”Från och med nu, från och med du” (Oskar Linnros)

warszawa-21 warszawa-23 warszawa-25
warszawa-46
Resebloggarna Katarina, ToweAnnika och jag på tjejweekend i Warszawa en solsjungande helg i maj.

En känsla av sårbarhet men samtidigt stolthet. Vissa kallar Warszawa för Europas New York, andra för det nya Berlin. En ärrad stad som totalförstördes under andra världskriget men som börjar springa om med popup-butiker, streetfood, superbillig lyx, prunkande parker att strosa runt i och sönderbombade områden som förvandlats till kreativa nästen – precis som i Berlin. Där gömmer sig överraskningar i varje gatuhörn.

warszawa-18
warszawa-85
warszawa-87

warszawa-107

Djungel vs. betong

Min bild av Warszawa innan jag kom dit bestod av tio nyanser av grått. Men faktum är att grönt är skönt – även i Polens huvudstad! Warszawa är full av prunkande oaser att strosa runt i. Floden Wisla som går genom staden bidrar också till stadens fräschör. Ja, de har till och med har en egen sandstrand, åtminstone för den mer desperate badaren.

warszawa-112
warszawa-110
warszawa-113

Dåtid vs. framtid

Mitt i staden stoltserar det mäktiga, men samtidigt lite märkliga, Kulturpalatset. En byggnad som Stalin skänkte till polackerna och som därför idag, till stor del, är hatad av warszawaborna. Istället har man försökt bygga bort den med supermoderna glasblänkande skyskrapor. De här kontrasterna mellan kommunismens kvarlämningar och blänkande husfasader där molnen kan spegla sig, är vad som gjorde att jag föll pladask för staden.

warszawa-81
warszawa-148
warszawa-43

Lyx vs. budget

Lyxhotell, Michelinrestauranger och shopping för småslantar. Kontrasten mellan svenska priser och polska stavas STOR. Men även kontrasten mellan det ruffa, oslipade och det superpolerade. En perfekt stad för en tjejweekend med andra ord. Till skillnad från New York så kommer du faktiskt ha råd att leva Sex and the City-livet, dricka Cosmopolitan till lunch och gå till frisören enbart för att föna håret. Warszawa är en av Europas billigaste huvudstad – än så länge…

warszawa-57 warszawa-61 warszawa-60
warszawa-59

Foto: Katarina Wohlfart
Foto: Katarina Wohlfart

Min resa till Warszawa ingick i kampanjen #LifestylePolen i samarbete med Fall in love with Warsaw och resebloggkollektivet NordicTB. Orden och åsikterna är enbart mina egna.

16 kommentarer

 1. Ja jag kan inte mer än hålla med. Dåtid/ vs framtid, grå betong, veggo mat, gröna parker. Warszawa träffar verkligen rätt på många punkter!

 2. Underbart inlägg (förväntade mig inget annat i den här bloggen)! Ja, Warszawa hade faktiskt allt rätt. Tack för en fin resa!

 3. Är en förespråkare av Östeuropa över lag. Besökte också Warszawa för första gången i november 2015. Inte lika grönt och fint som på de vackra bilderna du lagt upp men ändock föll staden mig väl i smaken.

  Gillar den polska rakt-på-sak-heten som ofta felaktigt förväxlas med bryskhet. Frågar du hur någon mår får du vara beredd på ett ärligt svar.

  Ett tips om man gillar Gasten (spökhuset på Liseberg) – besök Horror house i Warszawa. Jag lovar, om man gillar att bli rädd, gör detta ställe dig inte besviken. Omkring en fjuttig 50 lapp för inträde för en upplevelse utöver det vanliga. Dessutom ligger stället i en gammal krigskällare som användes under kriget. Creepy

  Du skriver alldeles förträffligt förresten. Mycket rolig läsning

  1. Tack snälla för dina fina ord!

   Jag kan tänka mig att det inte är lika frodigt på vinterhalvåret. Är nog en stad som mår bäst att besökas i solljus och lite värme. Håller med om den där direktheten, kan vara ganska uppfriskande för en svennebanan 😉

   Ska försöka bestämma mig för om jag gillar att bli rädd eller inte haha, det låter vääääldigt creepy! Men bra tips.

 4. Jag har länge tänkt åka tillbaka till Warszawa och nu har jag ännu mer lust att boka resan. Jag har ju rötter i just den staden, men har inte varit där på 25 år. Så fina bilder och beskrivningar. <3

 5. Jag var där när jag tågluffade för massor av år sen och tyckte att det var en ganska tråkig stad, men nu blir jag sugen på att upptäcka den igen 🙂

  1. Ja det var ungefär vad jag också hört, att den skulle vara tråkig och grå. Men upplevde den inte alls så. Kanske beror det på vilken tid på året man åker dit? Tror sen vår eller tidig höst är det bästa!

Write a response

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Stäng