Inlägget innehåller delvis reklam genom annonslänkar till Outnorth & Outdoorexperten (på de ställen där jag ändå hade länkat).
Att vandra med tung packning är verkligen ingenting jag gillar. Jag är typen som inte ens gillar att ha väska med mig på stan i Stockholm utan istället stoppar fickorna fulla så långt det går. Det handlar om en vilja att känna sig helt fri.
Så när jag och Martina började packa inför vår fjällvandring längs med Kungsleden i somras, satsade vi hårt på att försöka minimera packningen. Lättare sagt än gjort men tipset är att gå igenom packningen flera gånger, lyfta upp varje grej och fråga ”behöver vi verkligen den här”? Då slipper man de där smågrejerna som slinker ned bara för att ”man vet ju aldrig”.
Tyvärr vägde vi aldrig väskorna men skulle tippa på att de vägde runt 17 kg tillslut (inkl. tält, sovsäck, mat, osv). Vi var väldigt nöjda med den packning vi tog med, så kommer här en utförlig redogörelse för vad vi hade med, vad som kändes onödigt och vad vi eventuellt saknade. Vandringen skedde i slutet av juli år 2018.
Men först: om att köpa nytt
Jag är emot den utrustningshets som (ironiskt nog, kan tyckas) finns i friluftsvärlden. Är av den bestämda åsikten att fjällen ser lika vackra ut även om man ser dem i ett par tights och en vanlig urtvättad t-shirt. Så låt inte en begränsad budget stoppa dig från äventyr! Spana även in tjänster som Rent-a-plagg där du kan hyra allt från riktigt bra tält till rejäla vandringskängor.
Däremot är ju utrustning som är speciellt framtagen för särskilda ändamål, ofta både mer hållbar och mer bekväm. Därför innehåller det här inlägget en del tips.
”Vill man vara fin får man lida pin. Man vill inte lida pin.”
Ryggsäck
Till att börja med så måste du ju ha någonting att packa ned alla saker i. En ryggsäck. Ingen raketforskning direkt, men lägg tid på att hitta en riktigt bra. Bra behöver inte alls betyda dyrast, utan fokusera på en som passar just din rygg och som har många praktiska fack.
Min ryggsäck är av märket Everest, rymmer 60 liter, och är inhandlad på Stadium år 2008 för 1.500 sek (finns tyvärr inte kvar). Den har varit med om många månaders intensiv backpacking både med mig och utlånad till andra, och den är fortfarande min absolut bästa ryggsäckskompis. Billy, som den heter (ja ni som backpackat runt i sex månader vet att ryggsäckarna tillslut blir som egna små personer), skaver aldrig på mina axlar, går att öppna mitt på, undertill och övertill, har flera små fack och remmar precis där man vill ha dem. Martina hade lånat en Haglöfs-ryggsäck värd minst det dubbla, men som inte alls passade hennes rygg eller var särskilt praktisk.
Så tips #1: välj din ryggsäck med omsorg, det gör stor skillnad.
Tält
Vi hade lånat vårt tält och det var visserligen sjukt slitstarkt och robust, men onödigt tungt och krångligt att sätta upp/ta ned. Så till sommarens vandring tänker vi köpa ett eget tält, och då är det främst följande egenskaper vi kommer att leta efter:
- Ett som verkligen tål väder och vind.
- Ett som väger lite.
- Ett som är enkelt att montera upp och ned.
- Ett tremannatält för att få extra utrymme även om vi är två.
Jag har fått tips om Vaudes Taurus 3p och Bergans Trysil 3p men fyll gärna på med fler i kommentarsfältet.
EDIT 2019.08.09: Vi köpte tillslut ett Vaudes Taurus Ultra Light 2p och var jättenöjda!
Sovsäck & liggunderlag
Inför vår fjällvandring satsade jag på att investera i en bra sovsäck. Eftersom jag är en väldigt frusen person som blir extremt kall när jag sover, så gjorde jag en hel del research i jakten på den perfekta sovsäcken. Följande två saker är viktiga att ta reda på:
- Komforttemperatur för rätt kön. Det finns idag en branschstandard för hur man anger en sovsäcks temperatur, vilket gör att du enkelt kan jämföra dem. Inte sällan är det sovsäckens extremtemperatur som marknadsförs tydligast, dvs den kallaste temperatur en kvinna ska kunna ligga i sovsäcken och överleva i sex timmar (dock med risk för förfrysningsskador) – innan hon dör. Det är alltså komforttemperaturen du istället ska leta efter, ibland finns det dessutom en siffra för män och en annan för kvinnor. Kvinnor behöver generellt några grader varmare än män.
- Dun eller syntet? Syntet torkar snabbare om sovsäcken blir blöt vilket den lätt blir av morgondagg i Sverige. Syntet är även något billigare. Dun har däremot en mycket längre livslängd, väger lite mindre och tar mindre plats. I slutänden verkar det mest handla om vad man väljer att prioritera, båda varianterna är helt ok enligt den experthjälp jag fick.
Även om vi hade väldigt varma dagstemperaturer, så var nätterna ganska kalla. Vi sov med ullmössa, tjockt ullunderställ och raggsockor så en bra sovsäck rekommenderas särskilt om du lätt blir frusen. Den här köpte jag och var nöjd: Marmot Trestles Elite 20 regular.
Liggunderlaget var ett gammalt som mina föräldrar hade. Vägde inte så mycket men var extremt hårt att sova på. Får bli ett tjockare till nästa gång.
”Vi får höra talas om en genväg till Keb och den där hägrande trerättersmenyn får oss att glömma allt vad kämparglöd heter. Finns det en genväg till pannacottan så tar man den. Det är sen gammalt.”
Läs hela vandringsdagboken från Abisko till Nikkaluokta.
Kläder
- Vandringskängor. Jag skulle säga att ryggsäcken och skorna är dina viktigaste fokusområden. Jag köpte mina vandringskängor för några år sedan på rekommendation från Äntligen vilse bl a, och är fortfarande lika nöjd. Meindl Island från herravdelningen. Min syster köpte ett par likadana inför vår vandring och var lika nöjd. De är inte billigast men riktigt rejäla och dessutom breda vid tårna vilket jag behöver som har en ganska platt fot som kompenserar med att sprida ut tårna när den blir trött (fick jag förklarat för mig). Alla andra skor brukar börja klämma på lilltån efter några timmar, men inte dessa.
- Vindjacka. Bra när det blåser och på kvällen.
- Vandringsshorts. Har inga sömmar som skaver och praktiska fickor där du behöver dem. Hade med ett par.
- Vandringsbyxa. Samma anledning som ovan samt tål vind. Hade investerat i ett par från Lundhags som det gick att ta av benen på så att de blev shorts. Som en riktig frilufsare. Utnyttjade dock aldrig funktionen så vet inte om jag skulle rekommendera just den. Byxorna däremot var svinsköna.
- T-shirts. Hade med mig tre stycken men mest använde jag den i ull. Man skulle kunna tro att ull blir jättesvettigt på sommaren, men få material luftar eller torkar lika effektivt. Tänk dock på att det bör vara ull som blandats ut med litelite nylon så att materialet inte skavs sönder av ryggsäcken.
- Underkläder. Jag hade med mig tre sport-bh:ar, sex tunna ullstrumpor och sex trosor som jag tvättade upp någon gång längs med vägen.
- Ullunderställ. En långärmad tröja och långkalsonger i tjockaste ullmaterial. Är mycket nöjd med mina som alltid följer med i resväskan oavsett var jag ska.
- Ulltröja. I riktigt tjockt material från Bergans (en mörkblå version av den här). Behövdes på kvällarna när det blev rått och kallt.
- Regnställ.
- Ullmössa. Som jag alltid sov i.
- Sandaler. Vattentåliga, rekommenderar verkligen Birkenstocks badsandaler i plast, väger nästan ingenting och var väldigt praktiska att ha när man till exempel skulle gå och tvätta sig i fjällbäckarna på kvällen/morgonen.
- Bikini.
- Keps och solglasögon. Hade på mig det mest hela tiden.
Hygienartiklar
- Tvål/tvättmedel/diskmedel i ett. Vi köpte en tvätt-tvål hos Siden Selma som inte bara är nedbrytbar av naturen, utan som även fungerar som tvål, diskmedel och tvättmedel.
- Våtservetter. Efter toalettbesök i naturen, eller för att rädda mensdagar.
- Handsprit. Av samma anledning som ovan.
- Toalettpapper.
- Ansiktstvätt.
- Parfym. Det här kan ju tyckas ytterst onödigt och det är säkert personligt, men när Martina plockade fram sin parfym en morgon i tältet när kroppen värkte som mest och de stundande kilometrarna kändes tunga, så agerade det där lilla parfymsprejet som någon slags doping. Tänk vad doft kan göra med en ändå?
- Deodorant.
- Solkräm.
- Skavsårsplåster. Gick att köpa mer av längs med vägen, men ta med dig mer än vad du tror behövs. You will need all of it!
- Myggsprej. Även om de flesta myggorna hade försvunnit på grund av hettan så kom det ett gäng i samma sekund som solen gick ned. Myggsprejen användes då aktivt.
”Natten är blåsig men vad gör det när man vet att nästa morgon kommer bjuda på både frukostfralla, ägg och morgonkaffe?”
Mat – utan eld
Eftersom vi vandrade under eldförbud, så fick vi lämna spritköket hemma. Istället löste vi det i stil med amerikanska armén och skaffade så kallade ”flameless heater” som genom någon slags kemisk reaktion värmde upp maten. Det var inte den mest kulinariska upplevelse, och jag är tveksam till hälsosamheten i det hela, men i kombination med diverse annat som inte krävde uppvärmning, samt några inköp i fjällstugorna längs med vägen (bland annat varmt vatten till vår termos), så klarade vi oss åtminstone fem dygn utan eld.
- 9 st färdigrätter från Blå band, som värmdes med hjälp av flameless heater.
- Knäckebröd
- Finncrisp
- Pumpernickel
- Tartex
- Jordnötssmör
- Russin
- Nötblandning
- Torkad mango
- Algsallad
- Morötter
- Bars
- Ölkorv
- Vita bönor i tomatsås
- Bön- & grynmix
- Varma koppen
- Digestive kex
- Brew in bag-kaffe
- Krydd- & salt-blandning
Övrigt
- Pannlampa. För de typ tre timmar som det är mörkt.
- Termosar. Vi hade 3 st med oss. En 530 ml för kaffe som vi fyllde på i fjällstugorna, en 950 ml som vi ständigt såg till att ha fylld med kallt fjällvatten, och sedan en mindre 430 ml som vi hade nära till hands i ett fack framme på väskans magband.
- Kåsa, tallrik och bestick.
- Remmar och karbinhakar. Att fästa liggunderlag, tält och sovsäck med samt hänga på grejer utanpå ryggsäcken.
- Regnskydd till ryggsäcken
- Karta och kompass. Inget du måste ha för att hitta, leden är väl utmärkt, men då mobilen inte har täckning tyckte vi det var kul att kunna se var vi var. Kändes även bra att ha med som backup ifall vi skulle hamna på villovägar.
- Utskrift om etapperna. Vi skrev ut all information om varje etapp från STF:s hemsida. Bra att ha för att veta vilken fjällstuga som hade butik till exempel.
- Bok.
- Penna och papper.
- Mini-högtalare. Lite musik gjorde under i stunder då man inte ville gå ett steg till. Vi dansade oss upp för Tjäktjapasset. (Gick dock mest tysta vilket rekommenderas, det är ju typ halva poängen med fjällvandring).
- Powerbank.
- Viskoshandduk + mini-handduk. Jag klarar inte av microfiber-handdukar, det är något med materialet. Så rekommenderar den här från Siden Selma om du ändå vill ha något som är lätt och torkar snabbt.
- Örngott. Tog inte med någon kudde utan stoppade istället alla kläder i ett örngott. Funkade helt ok.
- Återförslutningsbara plastpåsar. Detta rekommenderas starkt! Du får nämligen inte lämna något skräp efter dig längs med leden, vilket gör att du även behöver stoppa toalettpappret i en påse och ta med till nästa fjällstuga. Vi hade även nästan all packning i dessa påsar.
Saker vi saknade
- Sötsaker. Nyttig mat i all ära, men när blodsockret var i tårna så hade typ saft, Nutella, eller godis suttit fint. Vi köpte istället i butikerna längs med vägen, men utbudet är begränsat och priset ganska högt.
- Mjukost. Tartex var inte gott femton mackor senare…
- Något salt. Oliver, salt lakrits, chips. Gick också att köpa längs med vägen, men hade varit smartare att ta med mer från början.
- Morakniv. Hade varit praktiskt i vissa stunder.
- Schampo och balsam. Kanske beror på vad ens hår är van vid, men mitt blev bara ännu värre av att tvättas med den medhavda shampotvålen. Nästa gång ska jag ta med små reseförpackningar med åtminstone balsam.
- Kontanter. Vi klarade oss utan, men kändes ändå dumt att inte ha med sig det. Går inte heller att swisha på fjället utan mottagning.
- Kortlek. Vi köpte en i Keb men nästa gång tar vi med en.
Saker som var onödiga
- Vantar. Det var aldrig så kallt.
- Makrill i tomatsås. Pga kattmat? Hur hungrig jag än var tog det stopp vid makrillen.
- Målarfärg och akvarellpapper. Hur gick det ens igenom vår packningskontroll av onödiga saker?
Jag har drömt om ett Hilleberg tält i typ 10 år haha. Får se om den drömmer går i uppfyllelse någon dag. Nu var ju er sommar så himla varm men jag älskar att ha med en tunn dun/syntet jacka eftersom det oftast blir så kallt på kvällarna 🙂
Jag börjar förstå först nu att det är väldigt dyrt och bra haha. Får se vad vi köper i slutänden, känns ändå värt att investera i ett eget för framtida äventyr. Mycket bra tips med tunn dunjacka! Skriver upp det på min packlista till sommaren, för som sagt, vi hade väldigt tur med vädret.
Tack för en bra och utförlig packlista. En fråga bara, Hur lång var eran vandring?
#100milsormland
Vi vandrade 5 etapper men eftersom vi började den första etappen kl 18 första dagen så kan man säga att vi vandrade totalt 4 dygn + 2 nätter på Kebnekaise fjällstation + 2,5 dygn resa dit/hem.
Alltså, när vi gick Kungsleden var GODIS det första jag packade… hahahaha! Blir sugen på att vandra igen, var länge sedan nu.