Konsten att resa utan pengar

Det är inte förrän man har tagit sin backpackingoskuld och gett sig ut i världen planlöst som man inser hur enkelt det är att ta sig runt och hur billigt det kan vara om man spenderar sina pengar på rätt sätt. Och har man inga pengar? Ja då finns det också sätt att ta till (så klart, ingen ska ju behöva stanna hemma). Jag har inte testat alla metoder själv men de verkar helt klart testvänliga. Här kommer min tipslista:

Jobba för mat och husrum


WWOOF – Willing Workers On Organic Farms är en organisation som samarbetar med tusentals ekologiska gårdar runt om i hela världen. Från skolträdgårdar i Nigeria till stora kiwiplantage i Australien. Du jobbar några dagar i veckan. Kanske drar du upp lite rotfrukter ur marken, samlar ihop massa mangos, ryktar några får. Konceptet är alltså att du “WWOOF:ar” på gården några dagar i veckan och i gengäld får du en säng att sova i, mat i magen och eventuellt lite fickpengar beroende på hur snälla dina gårdsvärdar är och vad ni kommit överens om.

Work away: Bygger på samma koncept som WWOOF (du jobbar några timmar om dagen i utbyte mot mat och husrum) men här behöver inte jobben nödvändigtvis handla om att jobba på en ekologisk gård. Du kan passa barn i Cornwall, sköta riader i Marrakech eller hjälpa till med sociala medier på Nya Zeeland. Osv.

Sov på soffan hos en främling

CouchsurfingDet är ganska enkelt. Hitta en person som inte är naken på sin profilbild och sov på hens soffa eller extrasäng gratis. Du behöver inte lova någonting tillbaka. De flesta är väldigt trevliga och vill ofta visa runt dig i staden även om de inte har plats på sin soffa just när du kommer. Ett bra sätt att träffa invånare på. Finns folk i typ alla länder. Finns även som iphone-applikation.

Roomsurfer: För att bli medlem på den här sidan måste du koppla ihop sidan med din Facebookprofil. Detta gör att du kan stalka personen innan du bestämmer dig för att bo hos hen. För en Facebookstalker som mig själv så känns detta som en trevlig säkerhetsgrej.

Passa en fin villa – och bo i den

Mind my house: Bli husvakt åt en främling. I gengäld mot att du tar hand om huset, vattnar blommor, hämtar posten, kanske tvättar poolen, klappar katterna och rastar hundarna så får du bo där. Gratis. En ganska bra deal enligt mig.

Byt hus

Gör som Cameron Diaz och Kate Winslet i filmen The Holiday och byt hus med någon. Här är några sajter att kolla in:

Byt tjänster

Foto från designbussens Tumblr

Eriks designbuss: För något år sedan gjorde Konstfackstudenten Erik som slutprojekt att tiptoprenovera en husbil för att sedan rulla ut i världen med mål att försöka byta till sig det livsnödvändiga mot design. En logga mot en full bensintank. En affisch mot en macka. Och så vidare. Vad kan du erbjuda?

Skapa en insamlingsfond

Via crowdfunding-sidor kan du starta en insamling till ditt projekt och resa som sedan vem som helst kan donera pengar till. Det bästa är att ha ett tydligt koncept, typ att du som ensam kvinna ska vandra genom hela Sydamerika, eller att du ska bygga en skola i Tanzania. Finns massa projekt att inspireras av på dessa crowdfunding-sidor:

Hyr ut din lägenhet – eller en del av den


Airbnb: Om du har lyxen att ha ett gästrum eller om du kan bo gratis hos en kompis/förälder ett tag kan det vara smart att hyra ut ett rum/din lägenhet några weekends för att tjäna pengar. Speciellt i Stockholm tjänar folk mellan 500 och 2000 kr per natt.

Hyr ut dina saker – och din hund

Resekoll.se har i samarbete med Forex ReseEkonomen gjort en bra lista över saker du kan hyra ut för att tjäna pengar till din resa. Om du har en båt, bil eller hund – passa på att hyra ut när du ändå är bortrest. Det finns till och med en sida där du kan hyra ut dina saker.

3 kommentarer

Write a response

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Stäng