På besök i olivoljefabriken i Slovenien

Oliverna från slovenska Istrien är något utöver det vanliga. Anledningen sägs vara läget – Istriens olivgårdar är världens nordligast belägna och klimatet vid Medelhavets norra hörn gör inte bara oliverna till de allra bästa, utan även nyttigaste! Följ med på olivsafari till Sloveniens Kalamata.

slovenien-olivolja-1
Vanja Dujc är en av Istriens prisbelönta olivoljeproducenter. Vi fick äran att komma på besök i hans fabrik – en fyra hektar stor olivgård längs med Istriens sluttningar. Vanja är en olivälskande eldsjäl som lever bland sina arton sorters olivträd. Svarta, vinröda, gröna, gulaktiga, flammiga. Som en dröm att gå runt i.

slovenien-olivolja-3
Slovenien-oliver
slovenien-olivolja-23

Många slovenska sagor börjar med “I det nionde riket, bakom de sju bergen, där honungen och mjölken flödar…”

slovenien-olivolja-7
slovenien-olivolja-4
slovenien-olivolja-15
Vanja avslöjade grundbultarna till en riktigt bra olivolja:

  1. Själva oliven måste från början vara bra. Det går inte att fuska på denna punkt.
  2. Oliverna måste sedan plockas i rätt tid på året och göras till olja samma dag som de plockas.
  3. Olivoljan måste innehålla rätt nivå av antioxidanter.

För att bäst bevara aromen från oljorna förvarar man dem med fördel i trätunnor. Åh, tänk att få ha en egen vinkällare och en egen olivoljekällare full med stora trätunnor att tappa ur!

slovenien-olivolja-6
slovenien-olivolja-19
Vi blev bjudna på olivoljeprovning i Vanjas lummiga olitvträdgård. Förutom de prisbelönta naturella olivoljesmakerna fick vi även prova de smaksatta med apelsin och citron. Alltså solmogna, orangea, saftiga apelsiner och solmogna, pigga, gula citroner – vilken skillnad! Citronolivoljan blev min favorit, ungefär som att låta Toscana breda ut sig som ett tunt lager på tungan.

slovenien-olivolja-17
slovenien-olivolja-20
Om du planerar att åka med bil genom eller i Slovenien rekommenderar jag att ta en svängom till Vanjas olivgård. Om inte annat bara för att sitta i olivskuggan och dofta på en olivkvist.

Tack till G&S Promotion – Going Places & Seeing People för denna resa. Åsikterna och orden är som alltid här på Fantasiresor enbart mina egna. Citatet kommer från: www.slovenienhistoria.se

2 kommentarer

Write a response

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Stäng