Idre Himmelfjäll – skidsemester i sagornas fjälltrakter

Precis innan jul för knappt ett år sedan invigdes Idre Himmelfjäll. Sveriges första nya skidort på över trettio år. 18 pister och 8 lifter. Förutom att Idre Himmelfjäll ligger praktiskt nära både Idre Fjäll och Fjätervålen i norra Dalarna (vilket ger möjlighet till kombinerat skidpass) så har man lagt krut på att hitta fjälltoppen med den absolut mest sagolika utsikten. Och det är här det börjar pirra i min egen skidmage.

Vårt fjäll är en magisk plats med en fjälltopp som nästan nuddar vid himlen. Vissa stjärnklara nätter kan man se magiska sken på himlen kring fjället och stjärnor faller ner som strössel över fjällets topp.

Ur Sagan om Himmelfjäll

Fantasiresor var inbjuden till invigningen av Idre Himmelfjäll 17 december 2019. Tog med mig syster Julia och tillsammans upplevde vi 1,5 dygn i vinterlandskapet. Följ med till sagornas land!

Hyra stuga i svenska fjällen

Soluppgång och först i backen

Solen har knappt orkat upp över horisonten när vi står redo med skidorna på i liften bakom skiduthyrningen. Klockan är nio och backarna har precis öppnat – för första gången någonsin. Utsikten på väg upp på fjället är svår att slå. Vidunderlig med böljande fjäll inlindade i dimslöjor så långt ögat kan nå. De första åken är lika oslagbara. Man pratar om när det känns som ”manchester i backen” men jag har aldrig förr upplevt sådan här perfektion vad gäller manchestern. Och det säger sig självt: det är helt enkelt ingen som har åkt just här förut. Vi frasar fram till ljudet av tuggan av en perfekt rostad french toast. Månskivan på ena sidan av himlen, solens sköra färgspel på den andra.

Vintermagi Sverige Idre Himmelfjäll
Stugbyn i Idre Himmelfjäll
Skidåkning i svenska fjällen december – Idre Himmelfjäll

En skidort för barnfamiljen

Idre Himmelfjäll ligger, som namnet avslöjar, nära Idre Fjäll men är alltså en helt ny anläggning på ett helt eget fjäll. Medan Idre Fjäll drivs som en stiftelse så drivs Idre Himmelfjäll som ett aktiebolag av några entreprenörer. Målgruppen är framför allt barnfamiljer och det märks. Det finns inga svarta backar (än så länge) och ganska snabbt har vi tagit oss igenom de få röda som hunnit öppna.

Fjällets högsta punkt som liftarna når ligger på 869 m.ö.h vilket bidrar till den fantastiska utsikten, men utsikten kommer med en baksida: isande kalla vindar. Temperaturen ligger runt 20 minusgrader och även om liftsystemet är nytt och bra för att vara i Sverige, så saknar jag österrikarnas moderna liftsystem som är till för att hålla skidåkaren varm. Tur att det finns en restaurang att värma sig i!

Idre Himmelfjäll – skidsemester i svenska fjällen

Sagan om Himmelfjäll

För att skapa mystik kring skidorten har man en saga, Sagan om Himmelfjäll. Den berättas av snöflingan Flinga och har bland annat inslag av nordisk mytologi. Vid invigningen finns både Flinga och hennes kompisar Mossa och Myria på plats för att sjunga och dansa. Kung Vinter kommer på besök – och förstås även fjällets egen ambassadör: Frida Hansdotter.

Du kanske har trott att det är snön som knarrar under fötterna när du är ute och går en kall vinterdag men det är småtomtarnas näverskor.

Ur Sagan om Himmelfjäll
Kung vinter

Några sista åk genom sockervadden

Efter soluppgång kommer …solnedgång. Åtminstone om du befinner dig fyra dagar från vintersolståndet i Sverige. Återigen slås jag av hur fantastisk utsikten är. Det är nog framför allt för utsikten som jag skulle komma tillbaka till Himmelfjäll!

Idre Himmelfjäll – skidåkning och fjällmagi
Idre Himmelfjäll – skidsemester i svenska fjällen
Idre Himmelfjäll – skidåkning och fjällmagi

Boende i Idre Himmelfjäll

I Idre Himmelfjäll kan du hyra stugor att bo i. Vi bor i en större stuga i området Saturnus tillsammans med två andra gäng. Stugan är utrustad med det mesta man kan tänkas behöva (förutom en ölöppnare) och har dessutom både bastu och vedeldad badtunna. Vi gör ett tappert försök att få igång badtunnan men får tillslut ge upp, men bastar desto längre och jag och syrran imponerar på de andra genom att göra snöänglar i snön i bikini.

Att köra till Idre Himmelfjäll tar ungefär 6 tim utan paus från Stockholm.

1 kommentar

Write a response

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Stäng