Vårsol och skidåkning på Idre Fjäll

Kanske har du inte råd att åka iväg under sportlovsveckan. Kanske är du sugen på skidåkning men skippar gärna minus trettio grader och snålblåst. Kanske gillar du, som jag, att åka när liftköerna är obefintliga och toppstugans terrass faktiskt går att sitta på. I våras spenderade jag valborgshelgen på Idre Fjäll, vilket även var sista helgen skidanläggningen hade öppet för säsongen. Att åka till fjällen framåt vårkanten (mars-april) är mitt ultimata tips om du också gillar att kombinera skidåkning med fler soltimmar.

Resa med tåg och buss till Idre Fjäll

Under högsäsong går det olika skidbussar direkt från Stockholm till Idre Fjäll, annars är det SJ som gäller. Det går att åka med som minst ett byte med SJ (tåg Stockholm–Mora och sedan buss sista sträckan). Hos SJ står det att du även behöver byta buss i Älvdalen men det var samma buss som fortsatte, åtminstone när jag åkte. Dock var det väldigt nära att jag stod kvar där med min väska på busshållplatsen i Älvdalen medan bussen var på väg att åka iväg. Är fortfarande arg över att varken SJ eller Dalatrafiken (som kör bussen) inte kunde uppmärksamma passagerarna om detta.

Själva resan tar runt sju timmar totalt från Stockholm central till Idre Fjäll vilket jag tycker är helt ok med tanke på att bilresan brukar hamna på något liknande med matpauser längs med vägen. Jag var tvungen att ha en videokonferens längs med vägen så hade bokat med ett extra stopp i Rättvik där jag dukade upp min dator på Nya Fricks Konditori intill stationshuset. Gick alldeles utmärkt, om det är någon som skulle hamna i liknande situation.

Anledningen till att jag åkte till Idre var för att ha möten inför ett copy-uppdrag till Idre Fjälls nya hemsida (som nu har lanserats och blev extremt fin, kolla in den här). Katarina från bloggen Bucketlife och podcasten Bortom Ekorrhjulet jobbar på Idre Fjäll och var den som hade sett till att anlita mig. Förutom jobb hann vi även med en hel del sol vid stugknuten, ett par åk i backen, och dans halva natten eftersom säsongsavslutning även innebar festival.

Restaurangutbudet på Idre Fjäll

Även om Idre Fjäll inte ens kommer i närheten av Åre bys utbud av restauranger och barer, så finns här ett gäng. Enligt Katarina är det även ett område som man jobbar på att förbättra. Något som redan märks eftersom stället vi åt middag på, Torget grill och bar, för bara några dagar sedan har ersatts med en ny stjärna: Kött- och fiskbaren av Melker Andersson. Även Understället är en restaurang som hunnit öppna sedan i våras. Och jag misstänker ännu fler i och med att den helt nya skidanläggningen Idre Himmelfjäll öppnar om några dagar.

Pernilla Wiberg Hotel

Under helgen bodde jag på hotell Pernilla Wiberg som ligger intill skidliftarna. Ett hotell med en mycket härlig utomhus-jacuzzi, bastu, och mysig lounge/restaurang-del. Gillade särskilt de praktiska skiddetaljerna som Pernilla själv sades ha varit noga med när hotellet skapades, som att där fanns extra många krokar och extra plats att torka kläder på. Sista kvällen beställde jag upp hotellets ostbricka till min balkong och satt och jobbade i solnedgången. Sådana där stunder när man älskar sitt jobb lite extra. 

Fäbodar, våffelkafé och hästäventyr

Idre Fjälls usp:s (unique selling points) – eftersom det var just det jag var där för att lära mig – är att det är det närmsta riktiga fjället om du kommer söderifrån. Deras viktigaste målgrupp är familjer, något som genomsyrar platsen och stämningen. På Idre Fjäll känns allt lite snällare, lite mindre snobbigt, lite mer äkta.

Tog en promenad i området och besökte fäbodarna och stallet som ligger precis intill backen. Där kan man gå på våffelkafé och boka in sig på en ridtur. Är själv sjukt sugen på både midnattsturen och tolkaturen (tolka = när man åker skidor bakom hästen = sjuuuukt roligt). Djuren verkade dock redan ha gått på sommarlov men hittade åtminstone några får som åtminstone var tillräckligt nyfikna för att fångas på bild.

Snart invigs Idre Himmelfjäll

Den 17 december invigs en ny skidanläggning precis intill Idre Fjäll, nämligen Idre Himmelfjäll. Det ska bli väldigt spännande att se vad det kommer att göra med platsen. Jag ska vara med på invigningen så om du är nyfiken kan du följa i mina Instagram stories. Lovar även en rapport här så småningom.

8 kommentarer

  1. Vårvinter i fjällen är ju världsklass och jag är otroligt nöjd med att bo där jag gör och har närheten dit. Första åren var jobbiga men nu skiter jag i att folk sitter på uteserveringar i Göteborg i april när jag kan dra och åka skidor, en timmes bilresa bort från Östersund. 🙂

    Ses i Idre!

Write a response

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Stäng