Ytterjärna Kulturbygge – en oas nära Stockholm uttänkt in i minsta detalj

Betalt samarbete med Kulturbygge

Kanske har du passerat Saltå Kvarns gula kvarn intill E4:an, kanske tryckt en mosbricka på macken, och kanske hört talas om de där antroposoferna i Järna. Men har du varit där? Sett det lavendelblå vasshuset nere vid havet, och smakat på en biodynamisk bulle i huset utan raka hörn?

Jag är uppvuxen i den lilla byn Järna och har bott där största delen av mitt liv (17,8 år för att vara exakt). Här kommer en guide till den del av Järna som kallas Ytterjärna, en oas intill Östersjön med sörmländska biodynamiska åkrar och skogar omkring. Bara fem mil söder om Stockholm men jag lovar dig att du inte kommer ha sett det här förut.

Ytterjärna – en plats där ingenting lämnas åt slumpen

I Ytterjärna har man jobbat med hållbarhet sedan 60-talet. Om du vill besöka en plats där man inte bara försökt flörta med de senaste årens klimattrend, så ska du åka hit. Här lämnas ingenting åt slumpen och varenda detalj är minutiöst uttänkt. Det gäller även den estetiska utformningen. Husen är inte bara vanliga fyrkantiga, färgerna sällan grå och inredningen inget ihopmonterat Ikeamöblemang.

Det finns många expansionsplaner för Ytterjärna Kulturbygge och en av idéerna är att öppna ett stort Hilma af Klint-center. Det var nämligen här i Ytterjärna som man bevarade Hilmas målningar efter att hon dog. En annan, mer närliggande plan, är att öppna upp för coffice i kulturhuset – kanske är det hit du åker nästa gång för att jobba?

Mina tips på saker att göra i Ytterjärna

#1. Strosa i trädgårdsparken

Ytterjärna Trädgårdspark ligger på sluttningen ned mot Östersjön. Här kan man strosa länge bland trädgårdens olika oaser, där finns en magnolialund, en fjärilsträdgård, en örtagård, näktergalens trädgård, äppelträd med 27 olika gamla äppelsorter och 110 sorters nordiska buskrosor.

När du klivit in genom öppningen i granhäcken precis intill parkeringen så passerar du först det så kallade Vita Huset som tidigare varit konstnären Bruno Liljefors ateljé och bostad. På framsidan av huset tar du stentrappan ned mot havet och här kommer du så småningom till de biologiska reningsdammarna med sina för platsen ikoniska vattentrappor. Ett avancerat system som renat områdets avloppsvatten länge. De dammar som ligger just här är dock de sista i systemet innan det renade vattnet rinner ut i havet, så don’t you worry. Här finns även det lavendelblå vasshuset att filosofera i med blicken fäst över havet.

Ytterjärna Trädgårdspark är medlem i den prestigefyllda organisationen Swedish gardens som samlat 35 av Sveriges, som de skriver själva: ”främsta besöksträdgårdar”.

#2. Kulturhuset i Ytterjärna – platsens juvel

Om du någon gång sett en bild från Ytterjärna så har den med största sannolikhet innehållit kulturhuset. Det ”konstiga” huset med vinklar som det inte går att få någon rätsida på, och färger som går i lavendelblått och rosa. Hit går du inte bara för ett kulturevenemang utan för att uppleva själva byggnaden i sig (som faktiskt blivit prisat som Sveriges näst mest omtyckta nutida byggnad). Glöm inte att ta en titt in i konsertsalen (det är tillåtet så länge det inte pågår någon föreställning, inspelning, konferens eller känslig repetition), den enorma takmålningen och de stora glasfönstren är en sevärdhet i sig.

I vanliga fall brukar programmet bestå av olika kända artister men just nu är det mesta som kanske väntat inställt. Håll dock utkik på kulturhusets egen sida för uppdateringar, det lovas till exempel barnaktiviteter varje lördag för den som är här på visit.

Stora salen. Foto: Max Plunger

#3. Fika eller luncha inne i kulturhuset

Inne i kulturhuset finns Kulturbygge Restaurang och Café. Här lagas och bakas allt av ekologiska eller biodynamiska råvaror från området. Kaffet kommer från det lokala rosteriet och mjölken från den biodynamiska gården intill. Du kan fika både inne i själva kulturhuset eller ta med dig brickan ut till den lilla dammen på sidan. Det går förstås även att köpa med sig picknick härifrån och ta med sig ned till vasshuset eller som matsäck under en vandring längs med Ekoleden.

#4. Vandra längs med Ekoleden

Från Kulturhuset i Ytterjärna utgår en ca 13 km lång vandringsled som tar dig genom skogarna och åkrarna i området. En vacker slingra om du är sugen på att se mer (och uppleva skogarna som jag sprang runt i som barn)! Förutom att du kan hitta svamp, och njuta av vacker sörmländsk natur i bland annat Yttereneby naturreservat, så passerar du även biodlingar, Skillebyholms trädgårdsodlingar, Solvikskolan med sina hus som ser ut som de i Hattstugan – och har stor chans för att se biodynamiska kossor! Följ bara de orangeröda skyltarna så kommer du rätt.

#5. Skyspace – om du vill vara med om något helt nytt

Skypsace är en konstinstallation som designades av en världsberömd konstnär, James Turrell, som hade en stor utställning i Ytterjärna för tio år sedan, SEE! COLOUR! Numera är Skyspace en permanent installation och världens mest nordliga (det finns nämligen skyspaces lite här och var i världen). Skyspace behöver bokas i förväg och då får du en karta och instruktioner för var du hämtar nyckeln.

Själva upplevelsen genomförs antingen när solen är på väg upp eller ned. Du ligger eller sitter på uppvärmda marmorbänkar och golv inuti Skyspace och tittar upp på himlen genom hålet i taket och tillsammans med ett färgspel som skiftar ihop med himlens egna färger blir det en helhetsupplevelse som ska vara magisk. Jag har fortfarande inte testat men är så sugen, särskilt efter att ha läst Flora Wiströms hemliga dejt där.

På väg till Skyspace passerar du det nyligen nedlagda sjukhuset Vidarkliniken.

#6. Shoppa i Robyggebutiken

Robygge är butiken som numera närmast bör betraktas som kultförklarad i Ytterjärna. Här har du kunnat handla unika presenter och produkter sedan 70-talet. Om du någon gång sett en waldorfprodukt och undrat var du ska hitta den, så är detta the place. Från vaxkritorna till lyran till ullstrumporna och vattenprisman. Robygge har numera även en webbshop.

#7. Sov över på Ytterjärna hotell

Om du vill sova över i Ytterjärna är Ytterjärna Hotell det bästa alternativet. Hotellet totalrenoverades för några år sedan och rummen är inredda med Dux-sängar, ekologiska lakan, Saltå Kvarn-juicer och Maria Åkerberg-produkter i badrummet. Det finns ingen tv på rummet istället utlovas ett trivsamt sus från träden utanför fönstret. Lugnet som uppstår mellan de laserade träväggarna är som ett litet retreat i sig (det finns dock förstås wifi, någon måtta får det ändå vara).

Bilderna är från när jag och min fd kollega Jessica fotade lite till deras Instagram för några år sedan.

Ytterjärna Hotell ritades av Erik Asmussen som kallade den ”Ormen Långe”.

Hitta till Ytterjärna

Du hittar Ytterjärna bara 40 minuter med bil från Stockholm C, eller ungefär en timme med kollektivtrafik. Enklast är helt klart att ta sig hit med bil, du kör bara E4:an söderut (om du kommer från Stockholm) och svänger av vid trafikplats Järna. Sväng sedan vänster (inte höger, du ska alltså till Ytterjärna inte Järna centrum) och följ vägen två kilometer tills du ser kulturhuset torna upp sig bland åkrarna på vänster sida. Sväng vänster vid skyltar mot bl a kulturhuset. Parkeringsplats finns sedan gratis på vänster sida.

Om du kommer med kollektivtrafiken tar du pendeltåget från Stockholm mot Södertälje. Sedan finns några olika alternativ, antingen tar du buss 784/785 mot Norrvrå/Mörkö från Södertälje centrum och går av vid Stensta (då får du gå ca 900 meter för att komma fram till kulturhuset) vissa avgångar går dock hela vägen in till hållplats Kulturcentrum Järna så fråga busschauffören så du vet var du bäst går av. Du kan även byta pendeltåg i Södertälje hamn till pendeltåget mot Gnesta, gå av i Järna och hoppa på buss 784/785 därifrån istället.

Du hittar mer information om allt du kan se och göra i Ytterjärna på Kulturbygges webbplats. Ser fram emot att höra om dina upplevelser om du åker dit!


Inlägget är skrivet i betalt samarbete med Kulturbygge. Orden, åsikterna och bilderna (om ingen fotograf anges) är som alltid här på Fantasiresor enbart mina egna.

5 kommentarer

  1. Varför hade man inte hört om Skyspace? Dit vill man ju genast. Vad mkt det ändå finns i ytterjärna. Fina bilder på jessica

Write a response

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Stäng