Slalom i Riksgränsen

BrasanIstappartopplivatjejorHundspannHusbilscampingRoadtripKirunaFönstergluggLapportenLiften

Abisko har alltid varit en rondell i Linköping där min farmor bodde, hållpunkten för var det var dags att trycka på stoppknappen och gå av bussen. Tills nu alltså när jag skumpar förbi Abisko med det slädspårstäckta Torneträsket på höger sida och Sveriges mest fotograferade fjällmotiv, Lapporten, till vänster. Östgötskans Nästa Abiskorondellen rimmar plötsligt otroligt falskt ihop med det lappländska vykortslandskapet som far förbi utanför bussfönstret.

Jag är på väg till Riksgränsen för konferens och åka slalom för första gången på typ fem år. Riksgränsen ligger som namnet avslöjar på gränsen till Norge. Jag vet inte ens om man kan kalla det för en by, det finns ungefär 40 åretruntboende här. Rakt igenom går Malmbanan som bland annat fraktar malm från gruvan Kiirunavaara till Narvik i Norge. En konstig känsla när plötsligt ett tåg dundrar in i denna annars så stillsamma plats.
– Vissa frakttåg kan vara över två kilometer långa, berättar vår busschaufför som är pensionerad gruvarbetare.

Största anledningen att resa till Riksgränsen är offpiståkningen. Platsen har mest nederbörd i Sverige vilket garanterar purfärsk pudersnö. Tyvärr är jag en aning offpistfeg men lyckades kasta mig nedför några lössnöiga backar. Ska man nå de bästa spotsen hyr man bäst en egen helikopter.

Det är något med de där oändliga landskapen och den tålmodiga mentaliteten som lockar mig. Två heldagar är alldeles för kort för slalom i Riksgränsen. Måste tillbaka snart för att åka hundspann, klappa renar och prova norrskenssviten på Ishotellet i Jukkasjärvi.

2 kommentarer

  1. Vilka underbara bilder! Ser verkligen härligt och lockande ut! Vi vintersemestrar sällan, men när det är fint väder kan det verkligen vara underbart!

Write a response

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Stäng