5 okända utflykter på ett ökänt Gotland

Jag har varit och firat påsk på ett vårskriande Gotland. Mina föräldrar har köpt en röd stuga i Hellvi på norra delen av ön och jag tvingade dem att visa alla sina oexploaterade smultronställen. Här kommer min och deras topp fem med utflyktsmål på Gotland att åka till en solig dag!

Utflyktsmål på Gotland

#1. Det gotländska änget – ett paradis på riktigt

En dag på ett gotländskt änge är ett Gotlandsmåste. Syftet med ett änge är att “möjliggöra hävd av ängs – och hagmark på traditionellt vis för att på så vis bevara ett kulturlandskap men en rik biologisk mångfald.” Som ni förstår blir det F I N T !  Var ungefär som att bada i en kanon ur barnviseboken “Nu ska vi sjunga”. Blåsippor i backarna, alla fåglar kommit, vide liten blir så grön och går över daggstänkta. Det finns flera ängen på Gotland, vi besökte Hammarsänget.

Hur? Jag skulle åka till ett änge med en flora, en fjärilsbok och ett teleobjektiv på vårkanten. Då har citronfjärilarna rusningstrafik och göken gal lika energiskt som om du vore mitt på Berns dansgolv en lördagskväll.

Hitta hit: Här finns en karta över Gotlands ängen.

#2. Husken – picknickplatå

Husken är en halvö på norra Gotland som gjord för en lång vårpicknick. Här finns fler fina raukar (för den som ännu inte tröttnat på dem) men framför allt en fin utsikt över glittrande hav och blomstrig natur.

Hur? Hit skulle jag ta med kubb, korsord, kaffe och en gullig hund. Strosa runt halvön, dricka kaffe, göra Ronjas vårskrik.

Hitta hit: I Valleviken: ta vägen förbi Puttersjaus och sväng sedan höger vid skylt med fornmärke.

#3. Asunden – nya Furillen?

Det före detta militära övningsområdet som nyligen förvandlats till ett naturreservat. Asunden är en liten ö utanför Slite med kargt landskap och en strandremsa som gömmer enorma fossiler, skimrande snäckskal och några av Gotlands största raukar. Med Slites kalkvitade industribyggnader i kulisserna påminner platsen en del om halvön Furillen. Men i motsats till Furillen som numera bör räknas in i Gotlands hall of fame, så är Asunden ännu mest känd bland fiskare. Du kan se dem strosa runt i galoner ute i vattenbrynet, havsöringen ska tydligen vara rund o god här.

Hur? På sommaren skulle jag åka hit med en filt och en baddräkt. Vi nöjde oss med att plocka vårens första nässelsoppa (självklart utanför naturreservatets gränser).

För att hitta hit: Du kan köra till ön med bil, sväng av mot Barläst och följ sedan skyltar mot Asunden. En krokig väg genom barrskog, men den som väntar…

#4. Häftiga Häftings

En vandring i Häftings som slingrar sig ner till havet. Genom frodig äng och förbi ödsliga agmyrar. Mot slutet byts landskapet ut mot renrasig tallskog och släkedoften börjar skvallra om vad som komma skall. Väl framme möts du av ett litet fiskeläge med Häftingsklint utstickande som ett krigsskepp i havet. Gå upp på klinten är ett måste!

Hur? Med skor och en hink, eller åtminstone en halvtom mage. Början av vandringen är ett riktigt smultronställe – bokstavligt talat.

Hitta hit: Kör mot Kappelshamn, sväng av mot Häftings och kör fram till Häftings gård. Stigen börjar precis vid informationstavlan.

#5. Från Ihreviken till Sigsarvestrand

Börja med ett dopp i Ihreviken. Vandra sedan bortåt och upp på klinten. En fantastisk vandring som slutar på den meditativa Sigsarvestrand. Trots att du vandrar från en av Gotlands topp-badstrand så är du relativt ensam. Vidunderlig utsikt som du bara vill äta upp och svälja ner i minnesbanken.

Hur? Med vandringskängorna på, kikaren runt halsen och en hundralapp i fickan för glass i kiosken när du väl är tillbaka.

Hitta hit: Enkelt, kör till Ihreviken eller Sigsarvestrand. Vandringen tar ca 1,5 tim ena vägen.


Fler tips på utflykter på Gotland:

Följ Fantasiresor på Bloglovin <3

7 kommentarer

  1. Åh, ser ut som att ni har haft en finfin påsk! Jag åker till Gotland för första gången nu i sommar, längtar! Ska se om jag hinner med några av grejerna på din lista.

    1. Vad kul!! Klart du måste prova Gotland nu när du bor precis vid båten 🙂

Write a response

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Stäng