Turridning på en peruansk pasohäst i Tivedens nationalpark

Resan är ett reklamsamarbete, se partners längst ned.

På ett nattåg upp till Åre för två år sedan träffar vi Jessica. Jag och mina resebloggkompisar Katarina och Jeanette delar kupé med henne och som man gör när man delar tågkupé en hel natt så pratar man med varandra. Jessica berättar om sin hästgård djupt inne i Tivedens trolska skogar. En dag ska vi dit, säger vi.

Så, snacka om förvåning när vi skakar hand i Tiveden och inser att det är med DEN Jessica vi är inbokade för en heldagsritt. Hon minns tjejerna som lyckats kravla sig upp på överslafarna utan att väcka henne i en tågkupé mitt i natten. Vi har aldrig glömt drömmen om hennes hästgård.

Redo för äventyr! Foto: Sebastian Fall.
Jessica, jag och Katarina. Foto: Sebastian Fall.
Min peruanska pasohäst Opus. Foto: Katarina Wohlfart.

Gården som Jessica har heter Ösjönäs och ligger inne i Tivedens nationalpark. Här bedriver hon tillsammans med sin man Klas och deras fyra barn ett äventyrscenter och en övernattningsverksamhet. Förutom ridturer så kan man bland annat paddla kanot och kajak, yoga vid sjökanten, gå deras höghöjdsbana högt uppe bland trädtopparna och bada i den flytande bastun. Jag och Katarina ska rida en heldagstur från Tivedstorp till Ösjönäs för att sedan äta middag och sova över i deras stuga Strandsmedjan.

Längs med ridleden är allt anpassat för häst, utanför restaurangen Luripompa finns en hästparkering.
Påminns om den där hästkärleken man hade som barn. Bara att få stå och titta på hästarna kunde vara tillräckligt.
Sebastian från Laxå Kommun som är med oss under helgen. Han går även under titeln den ”ridande turistguiden” (Instagram: @tivedenbyhorse).

Jessicas hästar består av töltande raser, många är islandshästar men det finns även några mer sällsynta som peruansk pasohäst. Jag har ridit islandshästar många gånger förut men hade ingen aning om att det fanns en peruansk ras som också har fler gångarter. Min häst för dagen blir Opus, just en sådan peruansk pasohäst.

”Jag är lärare i yoga och mindfulness vilket återspeglar sig i hur jag vill att vi hanterar hästarna. Till exempel gör vi allt från både höger och vänster sida för att de inte ska få förslitningsskador i ryggen. Vi beter oss så som vi vill att de ska bete sig tillbaka. Med respekt och kärlek.”

Jessicas sätt att hantera hästarna på går igen även i hur man rider dem. Jag rider Opus med bara grimma och i största möjliga mån med hjälp av min egen vikt. Gillar hennes sätt att tänka som är någon slags egen variant på westernridning.

Ridturen går längs med Ridleder Tiveden som består av 400 kilometer ridbar väg. Leden går delvis genom Tivedens nationalpark och tar oss längs med stigar i skogen, förbi små sjöar och utmarkerade sevärdheter. Ridleden är till för alla med häst, det enda som behövs är ett ridledskort. Längs med stigarna finns många övernattningsställen för den som vill göra dagsturen till ett längre äventyr.

Ett par timmar senare kommer vi fram till Vitsandsbadet inne i nationalparken. Här är det dags för lunchpaus. Efter att ha ställt in hästarna i hagen som finns här, så kastar jag och Katarina oss i vattnet. Att sitta på hästryggen gör att man upptäcker muskler man aldrig trodde fanns, oavsett hur tränad man är (ni som vet vet) och ett kallt bad är vad vi längtat efter senaste halvtimmen. Vitsandsbadet är fullt av folk som picknickar, badar och paddlar kanot. Vi har också med oss lunch och fika som vi äter vid strandkanten.

Katarina bättrar på solbrännan på Vitsandsbadet.
Pastasallad och morotskaka.

Efter en paus på stranden sadlar vi på igen och sitter upp. Ridturen fortsätter längs med ridleden in i skogen. Varje gång jag rider förvånas jag över hur jag kan sitta på hästryggen i flera timmar utan att bli varken uttråkad, rastlös eller sömnig. Det är både hästterapi och skogsbad på en och samma gång.

Strandsmedjan på Ösjönäs som vi ska sova i.

Väl framme på Ösjönäs gård checkar vi in i vår strandsmedja. En söt timmerstuga precis nere vid sjön. Här kan man även bo i safaritält direktimporterade från Sydafrika eller i mer vanliga röda stugor. Här och var dyker det upp detaljer som Jessica har tagit med sig från olika resor. Vårt lås på Strandsmedjan är till exempel en stor guldig variant från Kerala i Indien. 

Efter grillbuffén uppe i ladan är det solnedgången över sjön som står för den största delen av underhållningen. Vi har förstaparkett i horisontalt läge från sängen. Perfekt för en ridmätt kropp.


Resan var en del av projektet Tivedens Turistbuss som sponsrats av följande partners. Ord, åsikter och bilder är som alltid här på Fantasiresor enbart mina egna.

9 kommentarer

  1. Tänk att vi sågs igen, långt senare, efter den där delade natten i tågkupén. En sann glädje att få möjligheten att rida med dig och dela med mig av två av mina stora kärlekar i livet – hästarna och skogen Tack för intressanta samtal! Det var mig mycket livgivande ❤️ Kanske blir det här blogginlägget inte det enda om än första jag läser

Write a response

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Stäng