Gotlandshöst, verandadrömmar och 5 tips på saker att göra

“Gotland och Italien, vad mer behöver man?” skrev jag nyligen i en Facebooktråd och ju mer jag tänker på det desto mer rätt anser jag mig själv ha. För ett par veckor sedan åkte jag med mina föräldrar till vårt hus i Kyllaj på Gotland. “Regn” neggade SMHI, “sol” fyra dagar i rad sa livet. Heja livet. Heja Gotland.


Nagellacket från Stora Incluencerpriset satt kvar och matchade med hösten.

Hedhöst

Hösten stod i all sin prakt och gjorde löven guldiga. Vi vandrade på heden som ligger precis ovanför huset. Årets första frostnatt hade precis varit och bladen glittrade överallt i solen. Slånbärsbuskar fulla med bär, klarorangeröda nypon, enbuskar och en och annan blomma som fortfarande levde.

Kyllajs körsbärstomater

Mamma hade planterat en planta med körsbärstomater som nu var redo att skörda. Hade aldrig trott att man kunde få så många tomater utomhus på Gotland i oktober. Dessutom enbart från en enda planta.

5 tips på saker att göra på norra Gotland:

Tips #1: Kullshagebruk

Jag har skrivit om den tidigare, Sveriges mest otillgängliga gårdsbutik, Kullshagebruk. Vi åkte dit och köpte typ upp hela lagret. Rödkål, svartkål, zucchini, kronärtskocka, tomater i mängder av färger, olika potatissorter… Allt är lokalproducerat, ekologiskt och butiken är en så kallad självservicebutik där man själv skriver upp vad man har köpt och lämnar pengar i en gammal kakburk.


Tips #2: Vägume gårdsbutik

I Vägume Kvarn finns också en ekologisk gårdsbutik med självservice. Här brukar vi köpa sparris, jordgubbar och potatis. Den här gången nöjde vi oss med vaktelägg och kaiplöksfrön. Ja ni hör ju själva, mina föräldrar inte direkt mindre nördiga.

Tips #3: Förmiddagsfika på Husken

Husken är en udde som enkelt går att vandra runt. Först genom en trolsk skog full av kantareller och rödgul trumpetsvamp, och sedan längs med havskanten. På lagom avstånd, ungefär två tredjedelar från start, står ett stort träd med en bänk under. Där drack åtminstone vi vårt kaffe. Det är (som typ överallt på Gotland) ganska blåsigt på Husken, men just där bänken står är det av någon anledning vindstilla. Vi låtsades att det var ett olivträd vi satt under.


Skulle kunna vara ett olivträd, eller hur? Om man kisar lite…

Tips #4: Café Maffen i Fårösund

På norra Gotland är det generellt dåligt med mysiga kaféer som är öppna även på vintern. Men i Fårösund finns den här pärlan, Café Maffen. Ett mer instagramvänligt inrett kafé får man nog leta efter. Bullarna är så stora att de aldrig tar slut, och jag rekommenderar Snickers-kakan. Mums.

Tips #5: Flyttfåglar på Lörje udd

Bredvid Kyllaj hamn ligger Lörje udd. En udde som går ut i havet. Vi tog en kortpromenad längs med strandkanten, bland fossiler och raukar. Fåglarna verkade ha luftutrymmet ovanför som sin motorväg mot Afrika, för vi såg säkert fem olika enorma karavaner flyga i fantastiska formationer över våra huvuden.

Och så den där verandan…

I somras blev husets nya veranda klar, och nu börjar den även bli inredd och mysig. Önskar jag hade en sådan veranda här hemma i Stockholm också. Den har fönster åt tre håll och det känns nästan som att man sitter ute i trädgården. Där finns även en kamin för kallare dagar. Här ska vi fira jul i år, så stay tuned för drömmiga verandabilder/stories.

Om du är sugen på mer Gotland-inspiration så hittar du alla min Gotlands-inlägg här.

11 kommentarer

    1. Men ojjj vad jag missat svara här. Gotland på vintern är blåsigt och ganska kallt (fast mer rått än krispigt kallt pga ö i vatten) men jag älskar Gotland året runt. Det är så karg natur där och på vintern blir den ännu mer dramatisk. Och så havet! Och ljuset. Du får komma och hälsa på i stugan 🙂

  1. Så sugen på att utforska Gotland närmare! Inte varit där sen jag var typ 10 år på campingresa med familjen. Minns att jag gillade ett ställe som hette nått med Kattviken…och gotska sandön!

    1. Hm Kattviken? Kanske vid Katthammarsvik? Har nog inte varit där men gillar namnet. Gotska sandön står definitivt på min bucketlist. Ska försöka få till det nu i sommar! Verkar så spännande.

Write a response

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Stäng