Helau tysk karneval

Mainz karnevalstaden

”Helau!” ekar mellan Mainz konfettibombade kullerstensgator. HELAU! Det är Rosenmåndag och i Mainz innebär det bara en sak: färgglatt familjekalas för vissa och galet spritparty för andra. Det är dags för årets karneval, eller som det heter här i Mainz, Fastnacht.

Fastnacht har sina rötter i hedendomen men har på senare tid förvandlats till en katolsk högtid och komma att handla om just fastan. Det sägs att man till och med planerar att få med sina karnevaler på UNESCO’s lista över immateriella kulturarv.

Jag köper den tyska motsvarigheten till semla, kreppel (även kallad Berliner), och slår mig ner på läktaren i min vita låneperuk i väntan på att karnevalen ska börja. En äldre herre bredvid förklarar att han och frun åkt hela vägen hit från Hamburg för att vara med på karnevalen. Samtidigt bakom oss somnar en tidig fjortisfylla in på parkbänken och den annars så stele herr Gutenberg mitt på stadens torg har fått sig en färggrann narrhatt. Faktum är att varenda tysk verkar ha förvandlats till en hel färgmeny fulla av barnlek och knasigheter. Brasiliansk karneval i all ära men det räcker alltså med att åka till Tyskland.

Själva paraden består av över hundra olika nummer, allt i från politisk satir till hjulande hundar, trumpetspelande jordgubbar till Monster Inc. Det regnar tonvis med godis över publiken – och så detta s-t-ä-n-d-i-g-a Helau! Helau! Helaaaau! När paraden går mot sitt slut, flera timmar senare, fortsätter festandet från stadens gator och in på olika klubbar, vissa guppandes längs med Rhenfloden.

Karnevalturné?

För dig som inte nöjer dig med bara en karneval är mitt tips att börja med den mer familjära minivarianten i Höhr-Grenzhausen på söndagen. Där är stämningen mindre alkoholpåverkad och mer genuin. På söndagskvällen åker du till den nattliga paraden i småstaden Boppard, en litet annorlunda variant där ljus och neon blir den största delen av kostymerna. Avsluta på måndagen med det stora paradnumret Mainzer Fastnacht i Mainz. Och för guds skull: glöm inte att skrika Helau till allt som passerar dig.

Mainz ballongmannenMainz KarnevalMainz gutenbergMainz Karneval2Mainz karneval3KonfettinKarneval TysklandMainz KreppelKarneval TysklandKarneval 1 pojken

2 kommentarer

Write a response

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Stäng