På kryssning som Rapunzel och Törnrosa i Rhendalen

Bingen fönsterglugg

Är precis hemkommen från en resa i en Bröderna Grimm-bok. Reste omkring i den tyska Rhendalen bland fantastiska UNESCO-vyer, små krusedullbyar och Törnrosaslott.

Gröna, vindruveklädda kullar böljar sig fram längs med ”Romantischer Rhein” och överallt sticker det upp tinnar och torn. De flesta av slotten förstördes under ett krig 1619 men återuppbyggdes på 1850-talet av rika handelsmän och preussiska prinsar och prinsessor. De ville bygga den romantiska drömmen – poesin – om slott, vilket gör att man idag kan kryssa sig fram mellan slotten som en riktig Rapunzel eller Törnrosa.

Några av slotten är omgjorda till hotell, t ex slottet Stahleck har blivit Youth Hostel och Sababurg ett billigare hotell. Sababurg sägs för övrigt vara slottet där självaste Törnrosa stack sig på sitt finger. Idag kan du sova din långa skönhetssömn i tornen, men jag skulle se till att ha en prins vid min sida så jag var säker på att vakna upp… Slottet Neuschwanstein är förresten förlaga till Disneys Törnrosaslott.

Varje dag går det flera färjor längs med Rhenfloden (här finns lite mer info om dem) och om du hellre vill åka bil kan du följa den Tyska sagovägen – en väg i Bröderna Grimms fotspår. Jag har redan skrivit upp det på min fantasiresor-lista. Verkar magiskt!

slott och floddelta marksburgMarksburg är det enda slottet längs med Rhenfloden som fortfarande är originalbyggnaden.

Drakslottet2Det här är min favorit, Drakslottet. Måste åka tillbaka bara för att få ta lite egna bilder (den här kommer från Wikimedia Commons).

Lite saker att göra kring Rhenfloden:

1. Blommor & UNESCO-vy. 
Bingenunesco

Bingen är en liten ort längs med Rhenfloden som framför allt är känt för sitt UNESCO-världsarv, men nu på senare tid även för sina blommor och bin. 2008 arrangerade de en stor blomstershow längs med strandpromenaden vilket drog enorma mängder turister och sedan dess har man fortsatt satsa på trädgårdar och lummiga parker. En plats i blomsterskrud!

2. Week of silence hildegarden kyrka

Hildegard var en cool kvinna som levde i Bingen under medeltiden och som har blivit närmast helgonförklarad. Här finns bland annat en kyrka och ett hotell uppkallat efter henne. På Hildegard Center kan du bo med utsikt över vinterrasser, andas friska vindar, äta nyttigt (luktade waldorf inne i restaurangen, ett gott tecken enligt mig), prata med nunnorna och dofta på örterna i hildegarden. Till och med jag blev sugen på en ”Week of Silence”.

3. Vinturné
vinodlingar vinodlingar2

Rheinhessen är det största vindistriktet i Tyskland och ligger längs med Rhenfloden. Härifrån kommer fina viner men framför allt delikata landskap. I augusti ordnas en vinfestival ”men det är alltid vinfest i Bingen”, som vår guide konstaterade. Isvin är specialitäten från Rheinhessen.

4. Skofantasi

Skomuseum

Hauenstein. I denna ort ska alla skofantaster stanna. Här finns skomuseum, skofabriker, skomakare, och skoaffärer. Man kan titta på Federers gamla skor, Påvens gamla skor, skor i krokodilskinn, skor i strutsskinn, världens största sko, högklackade fotbollsskor, fram-och-bak-vända skor… En farbror hann samla på sig typ 3000 olika skor tills hans fru fick nog och tvingade honom skänka dem till museet – i utbyte mot gratis inträde på livstid.

5. Keramik.

keramikmuseet

Om du är sugen på lite nytt, annorlunda porslin i skåpen ska du absolut stanna till i Höhr-Grenzhausen. Här finns både keramikmuseet Westerwald och keramiker som säljer sina skapelser direkt från verkstaden. Nästa gång kommer jag boka in mig på en workshop. Egettillverkat porslin i köket, ja tack.


6. Vandra

Stenen

Längs med Rhen går vandringsleden Rheinsteig, 320 km från Wiesbaden till Bonn. Vandra över kullarna, ta ett glas lokalproducerad riesling, ta en skönhetssömn i törnrosatornet och ropa på Rapunzel och be henne slänga ner en hårlock!

3 kommentarer

  1. En verklig sagoresa i modern tid, en tidsresa kan man uppleva. En resa till min önske reselista såklart (ska akta mig för ”att sticka mig på mitt finger” och det gjorde väl inte Törnsosa heller egentligen, eller? Ursäkta kommentaren men kunde inte låta bli) Är betagen, imponerad av förmågan i Tyskland att bevara och renovera det gamla. Vilken satsning, känsla och kraft.

Write a response

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Stäng