”Fråga inte om du redan vet svaret. Fokusera. Tänk innan du pratar.” Enligt vår Hamburgguide beskriver detta hamburgarnas businessmentaliet. Flodvattnet som styrs av ebb och flod sägs ge affärsidéerna bra flöde. Men Hamburg är mer än bara hårt arbetande män och kvinnor i kostymer.
På Mönckebergstrasse kan du shoppa dig fram mellan femtio nyanser av H&M och Starbucks, vill du se de traditionella turistspotsen rekommenderas en tur med buss nr 111, det finns en konstgjord sjö att paddla runt i en svanbåt i, och mängder av cyklar att hyra. Men om du som jag mest gillar att strosa har jag gjort en dagsguide för dig som vill se det något alternativare, urbanare Hamburg.
Hamburg på en dag – 5 tips
#1. Karolinenviertel – vintageshopping på Marktstrasse
Karolinenviertel har länge varit ett fattigt kvarter som förut till stor del beboddes av Romer. Under 90-talet började en ”uppfräschning” av området och idag har de slitna fasaderna förvandlats till hippa kvarter där Marktstrasse med sin alternativa shopping utgör pulsådern. Här hittar du små vintagebutiker varvat med rock n roll, burleskklänningar, chica sportkläder, Great Gatsby-kostymer, musikaffärer och mysiga kaféer. Börja i den ostliga änden av gatan och strosa sedan västerut.
U2 Schuhe – en läderaffär med framför allt skor (pumps, stövletter, lackskor, rullskridskor) men även väskor, handskar och bälten. Från 50-talet till idag, både teatraliska, pompösa och diskreta, klassiska.
Hot dogs – säljer till skillnad från vad namnet antyder originalmärkesprodukter, framför allt sportmärken, från 60- och 80-talet. Ägaren Noah berättar stolt att de även är den enda butiken i Hamburg som säljer väskor och skor gjorda av läder från gymnastikbockar.
Senator Watrin. Först lockas jag av bokstavshögarna med gamla typer, går ner för den smala trappan och möts av en annan värld fylld från golv till tak med gamla maskiner, dockor, skelett, fiskenät, burkar, tavlor, ja allt du kan tänka dig och i ett hörn sitter mannen som jag antar är senatorn himself och polerar ännu en imponerande hög med typer.
Urban gardening. Längst västerut av Marktstrasse finns urban gardening-kollektivet Die Keimzelle. Namnet betyder frö på tyska och det är precis vad de vill vara, berättar Anke Haarmen som är en av ”trädgårdsmästarna”. Ett frö till något nytt, en förändring. Die Keimzelle har funnits sedan 2011 och är bara en av flera små gatuträdgårdar som sprider grönska runt omkring i Hamburg.
#2. Musik och åsikter i Sternschanze
Från Karolinenviertel och Die Keimzelle kan du promenera vidare över en liten bro och så är du i Sternschanze. Sternschanze har sedan 70-talet lockat ungdomar och är känd som Hamburgs alternativa scen.
Knust. I de två stora tegelhusen vid Neur Kamp ryms startups, konstkollektiv, och andra kreativa projekt och öppna scener. Knust ordnar dagligen spelningar med både artister och dj:s, idag är det till exempel två singersongwriter som uppträder till folkliga toner framför en liten men glad skara.
Die Schlumper. I en annan del av samma tegelbyggnad ryms projektet Die Schlumper. Det är en ateljé och ett konstcenter för människor med olika funktionsnedsättningar men med ”färre handikapp i sitt sinne och sätt att tänka”, som en av konstlärarna berättar för oss. Och visst märks det att det är människor som på något sätt är befriade från normer och traditioner. Helt klart upplyftande!
Zoë Sofabar. På vår promenad vidare i Sternschanze passerar vi Zoë Sofabar, en gammal soffaffär som förvandlades till ett kafé när sofforna inte blev sålda – och voila, nu är det ett hippt ställe att dricka kaffe på.
Vi passerade genom en gömd bakgata som bebos av gamla vänsteraktivister, vid ingången hängde en skylt som väl egentligen säger det mesta: ”ingen fotografering, ingen knarkdealing, inget pissande, inga poliskontroller”. Vandrade vidare mot Schulterblat och Rote Flora, ett hus som används som mötesplats för politiskt aktiva vänstermänniskor. Budskapen täcker väggar och dörrar.
#3. Tysk craft beer och ekologisk mat på Altes Mädchen
Avsluta dagen i Sternschanze på restaurangen Altes Mädchen. En ekologisk restaurang som bakar själva och odlar sin egen lavendel och mynta ute i blomkrukor på uteserveringen. Rått kött på macka är bakisspecialiteten här enligt en av Reeperbahns festivalarrangörer som joinat oss vid bordet.
Restaurangen sägs även ha Hamburgs största ölutbud varav kanske hälften består av öl från deras alldeles egna ölbryggeri vägg i vägg, Ratsherrn. Ratsherrn är ett craft beer och om du skulle ha spenderbyxorna på har de även en smak för 79€!
#4. Med ukulele och Beatles på Reeperbahn
För många är Hamburg känt som staden där Beatles hängde och startade sin karriär. ”Jag kanske föddes i Liverpool, men det var i Hamburg jag växte upp” är ett av alla kända citat från John Lennon. Som förväntansfulla tonåringar kom de hit för att spela lite.
Stefanie Hempel började skriva kärlekssånger till John Lennon när hon var tio år och idag guidar hon turister genom Beatles musikaliska resa på Reeperbahn. Till hjälp har hon sin röst – och ukulele!
Beatles första affisch.
Klubb 36, en av alla klubbar Beatles spelade på.
När Beatles kom till Hamburg hade de inte råd att bo på hotell så istället sov de på madrasser i Bambi Kino, en biograf som började visa barnfilmer klockan elva varje morgon. De gick snart under smeknamnet ”the bambis”.
#5. Nattliv utöver stripklubbar och sexbarer
Tyvärr var jag själv så slut efter denna dagstur att jag aldrig orkade gå vidare på kvällen. Men fick tips på en bar och en klubb som helt klart verkar besöksvärda tillskillnad från de mängder av locka-män-med-sex-ställen. Mojo bar ligger under Reeperbahn och brukar ha spelningar och filmvisningar, ett softare ställe att börja utekvällen på. I en betongbunker vid Feldstrasse finns sedan klubben, Uebel & Gefährlich, som när den startades var Hamburgs första electroklubb och har bidragit till ett intresse för djkultur i staden.
Next coming up: Bremens hotspots!
2 comments