12 fantasiresor till Tyskland

I betalt samarbete med Tyska turistbyrån

Vita långa sandstränder, kurorter, konstnärsbyar, hipsterstäder, sagoslott och vandring i alplandskap. Varje gång jag besöker Tyskland blir jag lika förvånad över hur mycket där finns att se och göra. Jag har gjort elva resor i Tyskland, men ändå känns det som om jag bara sett en bråkdel. Därför har jag, med hjälp av tips jag fick på Instagram, samlat några tyska resor jag fantasireser om att göra så fort världsläget tillåter.

Om du vill läsa om de resor jag redan genomfört finns många inlägg i mitt Tyskland-arkiv.

12 tyska fantasiresor att göra

#1. I Caspar David Freidrichs fotspår

Man skulle kunna tro att det här med att porträttera personer bakifrån framför en vacker utsikt vore något som uppfunnits i och med Instagram. Men icke. Konstnären Caspar David Friedrich målade så här redan kring förra sekelskiftet. Hans målning vandraren över dimhavet har legat i min inspirationsmapp i många år. Han har även målat många bilder från semesterön Rügen som jag besökte för några år sedan.

I staden Greifswald där Caspar är född finns idag ett Caspar David Fredirich Center och där börjar även en vandringsled i hans namn. Visste du att han dessutom var svensk? Det visste inte jag förrän jag gjorde mer research inför detta inlägg. Drömmer helt enkelt om att resa i hans fotspår, kanske i kombination med tips nr 8 i den här listan?

Kalkstensklipporna på Rügen som bl a inspirerat Caspar David Friedrich.

#2. Freiburg och vandring i Schwarzwald

Nu är det så många som tipsat mig om staden Freiburg att det är dags för en resa dit snart! En stad som verkar vacker med många studenter vilket alltid brukar vara ett säkert kort. Staden ligger intill det berömda området Schwarzwald och här tänker jag en kombination med vandring bland gamla träd och vackra berg. Min pappa tipsar om Panoramaweg som man kan vandra just här. Och så det självklara: Schwarzwaldtårta i mängder. Mums!

Schwarzwald. Foto: Unsplash.

#3. Tyska alpinvägen från Bodensjön till Berchtesgaden

I den mest södra delen av Tyskland går något som kallas för Tyska alpinvägen, den börjar vid Bodensjön i Väst och går sedan uppe bland alperna till nationalparken Berchtesgaden och sjön Königssee. Jag har varit vid Bodensjön tidigare men bara på den österrikiska sidan i staden Bregenz, och sedan åkte vi en liten stund på Tyska alpinvägen för att komma över till Kleinwalsertal i Österrike som man bara når genom att åka genom Tyskland. Men den lilla teasern gav definitivt mersmak! I Bodensjön finns även ön Lindau som har en fin vit fyr.

När jag körde en stund på Tyska alpinvägen för några år sedan.

#4. Tyska sagovägen – i bröderna Grimms fotspår

Den tyska sagovägen har jag varit sugen på sedan min allra första bloggresa till Tyskland (och även min allra första pressresa någonsin) år 2013 (jag inser vad gammal både jag och bloggen börjar bli). En väg där man färdas i Bröderna Grimms fotspår, från Törnrosa och Askungen till Rapunzel och Hans och Greta. Här passerar man vackra slott, söta städer, och magiska skogar. Det var en gång… ja hur ska vår resa börja? Slutet är ju praktiskt nog redan skrivet: och så levde de lyckliga i alla sina dagar.

#5. På cykel längs med Romantiska vägen

På temat temavägar så är den Romantiska vägen en annan sådan väg jag fantasirest om länge. Vem kan ens motstå ett sådant namn? Tänker att det hade varit kul att cykla rutten vilket skulle ta ungefär tio dagar. Längs med vägen passerar man bland annat Törnrosa-slottet Neuschwanstein (alltså det som stått förlaga för Disneys Törnrosa-slott) och byn Rothenburg ob der Tauber som ser ut att vara en fotografs absoluta drömby.

Den fotogeniska staden Rothenburg ob der Tauber. Foto: Wikimedia.

#6. Sova i ett slott

Nu sov visserligen Törnrosa i hundra år och även om jag älskar att sova så är jag inte riktigt sugen på att sova så länge. Men en natt i något tyskt slott är helt klart en dröm! Så klart finns det även en ”Castle Road” i Tyskland som man kan köra. För några år sedan åkte jag på en resa där vi besökte 7 tyska slott på 7 dagar och ett av dessa var Wartburg. Vi var bara där över dagen men en fantasiresa sedan dess är att faktiskt sova över. Och tanken på att väckas av sin drömprins, well behöver jag säga mer…

Tyskland
Wartburg där jag var för några år sedan men utan att bo över.

#7. Pirarna på semesterön Usedom

En resa som blev något av en ögonöppnare för mig var min resa till tyska semesterön Rügen. Bara ett stenkast från Sverige, men ändå med den där semesterkänslan man vill ha. Långa vita sandstränder, vackra vita trävillor, gamla kurorter och storslagen natur. Sedan dess har jag varit sugen på att upptäcka fler av de tyska öarna. En ö som står på listan är Usedom med vackra pirer och solkabiner med polkagrisrandigt foder.

Piren från Sellin på Rügen.

#8. Skriva i konstnärskolonin Worpswede

Efter att ha varit i konstnärsbyn Ahrenshoop fick jag mersmak på det här med före detta konstnärskolonier. Lugnet som vilade där, ljuset och de sköra färgerna, kreativiteten som liksom låg som ett bomullstäcke över byn och lät idéerna puttra på i sin egen takt därunder. Den mest kända konstnärskolonin i Tyskland är Worpswede och nu är jag förstås sugen på att åka dit. Den grundades 1889 och agerade hemvist för tyska konstnärer och författare runt år 1900. Drömmen är att åka dit och skriva på mitt manus, kanske en vecka, kanske fem.

#9. De nordfrisiska och ostfrisiska öarna

Fick tips om de nordfrisiska och ostfrisiska ögrupperna på Instagram och det ser helt fantastiskt ut. Bland de ostfrisiska verkar det främst vara Norderney och Spiekeroog som är värda att besöka, och bland de nordfrisiska har jag varit sugen på ön Sylt sedan Sara Rönne var där för något år sedan och postade magiska bilder. Ön ligger precis intill Danmark och jag tänker att här hade en roadtrip som inkluderar både danska sanddyner och de tyska semesteröarna varit något.

#10. Rida bland vingårdar i Moseldalen

Att rida är generellt mitt favoritsätt att upptäcka ett landskap på. Och att dessutom göra det bland vingårdar längs med Moselfloden känns som en drömkombination. Vet inget specifikt stall som erbjuder just detta, men tänker att det väl måste finnas? Har varit tidigare i vindistriktet Rheinhessen som ligger intill Rhenfloden och eftersom det var väldigt vackert och Moseldalen dessutom är Tysklands mest kända vindistrikt (där bl a moselvinet produceras) så känns det som ett säkert kort.

#11. Seglingsfest i Kiel

Har någon hemlig dröm om att bli en seglingsfantast. Något som antagligen aldrig kommer hända så länge det hänger på mig att skaffa båten och sova vakt på den där båtklubben. De där praktiska detaljerna gör mig inte så sugen, drömmen handlar mer om att glida fram i tysthet med vinden i håret, dricka rosé i solnedgången i någon båthamn, klä mig i seglaroutfits och vinka hejhej till förbipasserande seglarkompisar. Tänker att den stora seglingsfesten i Kiel låter helt optimalt för att åtminstone få fantasiresa lite mer om det där seglarlivet jag antagligen aldrig kommer få.

#12. Tysk julmarknad

När jag tänker på en riktigt klassisk julmarknad så är den tysk. Antagligen i en stad som Nürnberg eller Dresden. Någon gång hade det varit kul att få uppleva en sådan. Så här i coronatider känns det ju ännu mer exotiskt att gå bland mängder av julglada människor med tindrande ögon och rykande glühwein i handen. Fick mersmak på julmarknader när jag gjorde min julturné vid Gardasjön i julas. Kanske blir det Tyskland i år? Låt oss åtminstone hoppas att det kommer vara ett möjligt alternativ!

Fantasires mer till Tyskland

På Tyska turistbyråns webbplats har man samlat massor av tips på hur du kan resa till Tyskland utan att faktiskt resa dit fysiskt. Där finns tips på tysk mat att laga, musik att lyssna på och platser som du kan besöka på olika digitala sätt. Hittas på #DiscoverGermanyFromHome.

Vill förstås gärna även veta vilka tips jag missat. Vad finns det mer för pärlor att upptäcka i Tyskland?


Det här inlägget är ett betalt samarbete med Tyska turistbyrån. Alla ord, åsikter och bilder (om inte fotograf anges) är som alltid här på Fantasiresor enbart mina egna.

8 kommentarer

  1. Mitt tips från Insta om Berchtesgaden är ju redan omnämnt men nationalparken och området i sig är värt ett besök bara det (plus Bodensjön då, som är jättefint). Vandringar, Örnnästet, båttur på sjön. Ett litet hörn av Tyskland som många inte verkar ha hört talas om. 🙂

  2. En av mina kusiner som jobbat på tyska turistbyrån säger just att Usedom är bättre än det mesta längs Östersjön så dit vill jag också. Schwarzwald och Freiburg måste du till ja. Ta en tur upp på Schauinsland och se ner till schweiziska Jungfraumassivet i god sikt. Fiket har riktig schwarzwaldtårta med körsbärslikör. Har aldrig fattat att den svenska ens får ha samma namn.
    Rothenburg-ob-der-Tauber är verkligen en fotodröm men lite amerikaniserat übergullig på grund av de amerikanska baserna i trakten. Ett måste, hur som helst.
    Jag kan rekommendera julmarknaden i Lübeck. Nästan lika känd som Nürnberg. Bara Niedereggers marsipanglögg gör det värt turen till denna världsarvsstad med massor att se.

  3. Tyskland kommer bli ett allt mer populärt resmål tror jag! Själv fantasireste jag till Tyskland och skrev ett examensarbete om en fantastisk tågtur. Hoppas den kan bli verklighet inom snar framtid, med höjdpunkter som slottsträdgårdarna i Hannover, vinprovning i Moseldalen och sagoslottet Eltz.

Write a response

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Stäng