27
Nov
2015

Frisk luft i Dublin

Fantasires med Katarina Jeremic till Dublin

Kullerstensgator, symmetriska tegelhus, lummiga parker och de gästvänligaste människor du kan tänka dig. En kustlinje som brer ut sig på ett spektakulärt vis, omgivet av fyrtorn och med vågor som smattrar dramatiskt mot stenarna under järnvägssträckan som går igenom Irlands mytomspunna landskap. Dublin är en stad med karaktär som är alldeles säregen och svår att glömma.

2-Dublin-Countryside-Coastline-Sights
Området kring Sandycove, bloggaren Julie som skriver Carnets de Traverse som blickar ut över kustlinjen, handskrivna brev från James Joyce museum och vy från vakttornet och författarkvarten.

Under en halvtimmes bussresa når du Sandycove och det torn (numera museum) som en gång huserade författaren James Joyce och beskrivs i inledningen av hans populära bok Ulysses, som anses vara en av 1900-talets mest inflytelserika litterära verk. Tornet är ett av femton liknande vakttorn som byggdes kring Dublin 1804 och var tänkt att skydda från en invasion av Napoleon.

Precis nedanför tornet ligger badplatsen Forty Foot, vars namn syftar på djupet, och som en gång var en badplats avsedd för män enbart. Tills kvinnorna en dag på 70-talet dök upp och hoppade i, och sedan dess är det öppet för alla. Heja!

3-Dublin-Countryside-Coastline-Sights
I närheten av James Joyce egna torn (där han visserligen enbart spenderade 6 nätter på grund av en hiskelig hallucination som involverade en panter som uppenbarade sig från tornets skorsten efter en särdeles hård festnatt) ligger den förtrollande staden Dalkey. Staden, som grundades som en vikingabosättning, tar dig direkt tillbaka till 1500-talet med sina vackra medeltid vyer och charmiga stenbelagda husfasader.

Resan var en del av bloggkampanjen Dublin – a breath of fresh air som ordnades av Tourism Irland i samarbete med iambassador (partner med Nordic Travel Bloggers (NordicTB)). Kampanjens hashtag var #LoveDublin. Orden och åsikterna är som alltid här på Fantasiresor enbart författarens egna.

Du kanske också gillar:

Tips: 3 billiga flygbiljetter under 1500 sek i maj
När jag rundade Nordkap och världens ände
Vinter och vänner i Åre – på winter workation med bloggare
En natt på Kirkenes snowhotel – huskies och kungskrabbsfiske

Kommentera