4 filmer som får dig att fantasiresa till Italien

Det finns många härliga sätt att fantasiresa på, och ett av dem är definitivt att kolla på film. Som jag nog har proklamerat ett antal gånger: jag älskar Italien. Maten, människorna, magin. Här kommer 4 filmer om Italien (eller som åtminstone utspelar sig i Italien) som jag brukar kolla på när jag vill fantasiresa iväg till mozzarellalandet för en stund.

#1. Eat, pray, love (Lyckan, kärleken och meningen med livet)

Pojkvännerna har avlöst varandra under Elizabeths (Julia Roberts) liv. Efter att ha genomgått ännu ett uppbrott bestämmer hon sig för att göra någonting enbart för sin egen skull. Hon packar väskan och drar iväg för att spendera ett år på resande fot, först Italien (Rom och Neapel), sedan Indien och sist Bali.

Eat pray love
På många sätt en förutsägbar amerikansk romkom, men även en film full av vackra platser och scener från världen. Jag blir så sugen på att själv åka till Rom, sätta mig på en trattoria i någon gränd, beställa in en stor pasta med tomatsås, pudra på parmesan, och ta en klunk rödvin. Och sedan bara sitta där och suga in både atmosfären och spaghettin. Helt solo.


Eat pray love
Eat pray love
Eat pray love
Och så italienska-läxan: dolce far niente – det ljuvliga i att inte göra någonting; behaglig sysslolöshet. Underbart!

Eat pray love
Eat pray love

#2. Den skaldede frisør (Bröllop i Italien)

En romantisk komedi av danska stjärnregissören Susanne Bier, men som även har fått sig en släng av american romcom genom Pierce Brosnan. Utspelar sig i den lilla italienska byn Sorrento. Återigen en film att se snarare för italieninspirationen än för de superdjupa budskapen. Tycker att recensenten i Helsingsborgs Dagblad sammanfattade det hela ganska bra:

Visst är det förutsägbart, tillrättalagt, smörigt stämningsfullt och übervackert, och visst vet man redan väldigt tidigt hur det förmodligen kommer att sluta. Susanne Bier kommer ändå undan med äran i behåll med denna medvetna lek med romcom-genren.

#3. La dolce vita (Det ljuva livet)

La dolce vita, eller Det ljuva livet som den heter på svenska, tillhör en av filmhistoriens klassiker. Filmen är regisserad av ingen mindre än italienaren Federico Fellini och utspelar sig till stora delar i Rom. Det är här du får se svenska skådespelerskan Anita Ekberg i den berömda scenen när hon badar i fontänen Fontana di Trevi mitt i Rom. La Dolce Vita är snarare ett drama än någon feelgood-film, men definitivt ett måste för både italienförkärleken och allmänbildningen.

la-dolce-vita-2


la-dolce-vita-3
la-dolce-vita

#4. Under the Tuscan sun (Under Toscanas sol)

Det här är nog min personliga favorit i listan. Verkligen inte en film för klichéhataren, men för dig som kan tycka klyschor är ganska härliga ibland i sin trygga förutsägbarhet. Italieninspiration från början till slut, med scener från bl a Cortona, Positano, Florens och Rom. Om du inte blir sugen på att genast packa väskan full och köpa ett hus i Toscana efter det här, så vet jag inte vad som hjälper…

tuscan-sun-1
Återigen: författaren som blir hjärtekrossad och åker till Italien (skulle kunna vara min egen story). Spontanköper ett vackert aprikosfärgat hus mitt bland olivlundar Toscanas böljande kullar. En plats att sitta och skriva från.

tuscan-sun-4
tuscan-sun-6
tuscan-sun-2
tuscan-sun-3
under-the-sun
under-the-tuscan-sun
Självklart finns där även heta italienare som (som om det inte redan räckte) dessutom pratar italienska med urgulliga kattungar.

tuscan-sun-8
Och så DEN DÄR BALKONGEN. Himmel.

tuscan-sun-9
tuscan-sun-11
Älskar detta citat, och även resten av Lindsay Duncans karaktär i Under the Tuscan sun:

tuscan-sun-12
tuscan-sun-10
tuscan-sun-13

Har du några andra tips på inspirerande filmer om Italien som måste ses?

22 kommentarer

 1. Ja jag tror jag sagt det förut när jag trodde att vi menade samma men finns en annan om författare i Toscana med joshua Jackson som heter shadows of the sun eller när hjärtat blir varmt. Sevärd och klyschig! 🙂

  1. Åh TACK, jag mindes att jag fått tips om en till film, men kunde inte för mitt liv komma på var eller från vem. Nu minns jag att det var från dig! Får bli kvällens film <3

 2. Eat Pray Love och Under the Tuscan Sun är UNDERBARA <3 De andra filmerna har jag faktiskt inte sett, men borde göra det! 🙂 Jag kan även rekommendera La Vita è Bella (Life is Beautiful) – en otroligt sorglig, men samtidigt romantisk och i början av filmen rolig film- samt Letter to Juliet. 🙂

 3. Att inspireras av filmer är underbart! Jag som är tokig i böcker försöker alltid hitta böcker som utspelar sig på platser jag längtar till. Har sökt upp flera plaster jag läst om och ibland känns det nästan overkligt när man ser det på riktigt.

  1. Kul idé att leta upp de exakta inspelningsplatserna! Fast kan tänka mig att det är mer tacksamt om man ”bara” läst om dem, finns nog en risk att man blir besviken på filminspelningsplatserna i verkligheten 😉

 4. Och jag kan rekommendera Te med Mussolini. En fantastisk film som utspelar sig i Florens under Andra Världskriget.
  Det var roligt att läsa ditt inlägg om att läsa italienska i Florens. Jag läste på LinguaViva för snart 17 år sen, och jag kommer ihåg Elisabetta. Jag hade inte henne som lärare, men jag minns att hon hade en strålande personlighet.

  Har uppenbart hittat till din blogg lite sent, men hoppas på att du fortsätter med inlägg.

  1. Amanda, av någon anledning fick jag inte upp din kommentar när du skrev den utan såg den FÖRST NU när jag gick tillbaka hit. Men SÅ KUL att höra att du också läst på LinguaViva och minns Elisabetta! Den bästa läraren jag kan tänka mig. Hoppas du stannat kvar här även om jag inte svarat tidigare 🙂

 5. Il postino. Postmannen utspelar sej i Positano är svart vit Men den har funnits i mitt liv sen barn. Min mammas favorit film. Hon va från piemonte i Italien. Skulle åxå rekommendera dessa filmer ocan sett dem minat 15 ggr. När den DÄR känslan saknas, som gör livet lite lättare. 🙂 Samt ; Ett bra år/ A good year.

Write a response

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Stäng