Vandring och cykling i nationalpark i italienska Emilia-Romagna

Resan var sponsrad av Emilia Romagna Tourism.

Tagliatelle, balsamvinäger och Parmigiano Reggiano. Den italienska regionen Emilia-Romagna är känd för att vara födelsestaden till många delikatesser. Men – som om det inte vore nog – här finns även en enorm nationalpark full av kloka bokträd och glittrande silvergran. Med andra ord en mycket bra plats för oss som gillar just kombinationen italienska delikatesser och fri skogsluft!

Som en del av bloggkonferensen Social Travel Summit var jag alltså tidigare i höstas i regionen Emilia-Romagna och nationalparken med det långa namnet Parco Nazionale Foreste Casentinesi, Monte Falterona, Campigna. Här kommer tips och inspiration kring vad man kan göra i en nationalpark, som åtminstone inte jag hade hört talas om tidigare, men som nås på bara 1,5 timme med bil från Bologna, Ravenna, och även Florens.

Parco Nazionale Foreste Casentinesi, Monte Falterona, Campigna

Nationalparken med det långa namnet innehåller både en del av bergskedjan Apenninerna och en av Europas största skogar. Parken sträcker sig över både regionerna Toscana och Emilia-Romagna i Italien och den innersta delen av skogen är numera med på UNESCOs världsarvslista.

Här finns inte helt otippat många olika vandringsleder, du kan till exempel vandra mellan små stugor, något jag själv är extremt sugen på att testa till sommaren. Här passerar även flera pilgrimsleder, till exempel Assisi Way som går mellan städerna Dovadola och Assisi, och på vintern går det att åka skidor uppe i bergen. Under våra två dagar här hinner vi med en vandring genom skogen och en cykeltur längs med den turkosa sjön Ridracoli.

Vandring genom en klok bokskog

Vår vandring går genom skogen intill orten Campigna. Vi vandrar omhuldade av fjorton nyanser av grönt, bland gamla bokträd och den för området unika silvergranen. Att vandra i en bokskog är verkligen något särskilt, om du inte gjort det är det ett starkt tips från mig. Bladens väldigt klara gröna och glittrande färg, de nakna bleka stammarna och solens strålar som långsamt sipprar igenom de tättsittande bladen skapar ett särskilt ljus när strålarna når fram till marken som ofta är täckt av rödorangea blad. Sagolikt enligt mig!

Vår guide Stefano berättar om de många olika djur och växter som bor i nationalparken, till exempel finns här både björn och varg. Jag har nog sällan skådat en så dedikerad naturguide som Stefano (ja det skulle vara vår naturguide i Tiveden då), han plockar den ena mossan eller kotten efter den andra och berättar små historier. Stefano går att boka för den som vill ha med sig en guide under sin vandring. Annars går det förstås utmärkt att vandra här själv. Det förvånar mig att vi knappt möter en enda människa under hela vandringen, de enda vi möter är ett gäng glada italienska svampplockare i äkta svampplockarmundering.

Rödbetspasta på Agriturismo Poderone

Vandringen slutar vid ett uppdukat lunchbord hos Agriturismo Poderone, precis som jag hade önskat att alla mina vandringar alltid slutade. Agriturismo Poderone är ett personligt ställe som drivs av den karismatiska Lorenzina och hennes Fabrizio. Här får vi smaka på alla möjliga ljuvliga delikatesser, men min absoluta favorit som du absolut inte får missa är rödbetspastan. Lorenzina är känd för sin rödbetspasta och jag tror vi skrapar botten av kastrullen trots att vi redan ätit både antipasto och en ljuvlig raguravioli och fortfarande har både en kötträtt och en efterrätt kvar.

Alla ingredienser som används på Agriturismo Poderone är ekologiska och odlas antingen av dem själva, eller kommer från de närliggande gårdarna. Här kan du även sova över och en natt med helpension (inklusive dryck) kostar mellan 70 och 75 euro per person (del i dubbelrum). Ett prisvärt alternativ om du vill bo vackert med utsikt över böljande gröna berg och ha möjlighet till dagliga äventyr i nationalparken. Ett tips är att boka bord i förväg om du vill äta här då det ofta blir fullt!

Cykel runt den turkosa sjön Ridracoli

Lago di Ridracoli är en konstgjord sjö som byggdes tillsammans med en enorm damm någon gång mellan 70– och 80–talet. Idag förser Ridracoli-sjön hela regionen Emilia-Romagna med dricksvatten. Sjön är klarturkos och omgiven av nationalparkens böljande skog. Vi cyklar bara en kortare sträcka, men du kan ta dig runt sjön till fots eller med elcykel eller mountainbike. På sommaren ordnas turer med elbåtar på sjön och det finns även möjlighet att hyra kanot. Företaget som driver aktiviteterna runt sjön heter Outdoor Romagna och de berättar att en populär aktivitet de ordnar är triathlon där man alltså kombinerar alla tre under en dag; kanot, elcykel och vandring.

Kurorten Bagno di Romagna

I nationalparken ligger den lilla kurorten Bagno di Romagna. Här sover vi en natt på Roseo Euroterme Wellness Resort, ett fyrstjärnigt spahotell med ångande termalbad. Ett hotell som nog passar bra för den som gillar att ha allt samlat på ett ställe, men personligen hade jag nog valt ett mindre och mer personligt Airbnb eller boutique hotel i byn istället.

Bagno di Romagna har många restauranger, mysiga gränder och vackra byggnader en del så gamla som från medeltiden. Det här gör den till en bra utgångspunkt för äventyr i nationalparken. Saknar tyvärr bra bildmaterial eftersom det var mörkt hela tiden när jag var där, men lyckades åtminstone fånga en någorlunda skarp bild på de instagramvänliga färgglada paraplyerna!

Bagno di Romagna is the slow-life temple

Emilia Romagna Tourism

Så tar du dig hit

Om du väljer Bagno di Romagna som utgångspunkt för dina äventyr i nationalparken så ligger den närmsta tågstationen i Cesena som du i sin tur når enkelt med tåg från till exempel Bologna. Från Cesena går buss nummer 138 tur och retur Bagno di Romagna (mer info här). Det finns även en rad vandringsleder som utgår från Bagno di Romagna, men om du vill ta dig längre in i nationalparken så rekommenderas en guidad tur, till exempel med Wild Bus. Det går dock inte att komma ifrån att allra enklast förstås är att hyra en bil redan från till exempel Bologna om det är dit du anländer med flyg eller tåg från Sverige.


Resan gjordes i sponsrat samarbete med Emilia Romagna Tourism och iambassador. Orden, bilderna och åsikterna är som alltid enbart mina egna om inget annat anges.

Write a response

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Stäng