Filmer som utspelar sig i Italien för dig som vill fantasiresa

För nästan exakt tre år sedan skrev jag ett inlägg med tips på filmer som utspelar sig i Italien. Eftersom det är den enda Italien-dos jag själv får just nu så tänkte jag tipsa om några till!

6 tips på filmer med Italien som inspelningsplats

#1. Galna av lycka (La pazza gioia)

Det här är inte alls en feelgood-film, och den utspelar sig delvis på ett mentalsjukhus, men i Toscana och på italienska och med väldigt bra skådespelare! Trots den mörka berättelsen om två kvinnor som hamnar på ett mentalsjukhus och bestämmer sig för att rymma, så är den stundtals väldigt rolig.

Går att hyra på SF Anytime och Viaplay.

#2. Ett rum med utsikt (A Room with a View)

En gammal klassisk romantisk brittisk kostymfilm från 1985. Utspelar sig i Florens och Toscana, och en del ska även vara inspelad på vägen till Fiesole där jag hyrde min lägenhet förra våren. Filmen vann bl a tre Oscars när den kom.

Finns att streama på Viaplay.

#3. A Tuscan Wedding (Toscaanse bruiloft)

En sådan där hemskt förutsägbar och klyschig romantisk komedi som du ibland vill ha. Den har dom viktigaste ingredienserna: snygg man, toscanska landskap och italienska ord (även om den största delen sker på holländska). En film om en holländsk bröllopsplanerare i Toscana som vigt sitt liv åt att göra andra människors bröllop magiska. Tills hon själv ställs inför magin. Ja resten kan du nog räkna ut själv. Precis som det ska vara.

Finns på Netflix.

#4. Vad döljer du för mig (Perfetti sconosciuti)

Inte heller detta är någon feelgood-film men rolig på sitt sätt med bra skådespeleri! Sju vänner ses över en middag och för att göra det hela lite mer spännande bestämmer de sig för att köra en lek. Alla lägger sina mobiltelefoner mitt på bordet och varje sms eller telefonsamtal ska läsas upp eller tas på högtalartelefonen. Som bäddat för intriger…

Går att hyra på SF Anytime.

#5. En italiensk familj på gränsen till sammanbrott (Mine Vaganti)

”En bitterljuv dramatisk komedi om en familj som äger en pastafabrik i Apulien.” En av sönerna kommer hem för att berätta att han är homosexuell, men hans bror hinner före. Även den här är lite sådär härligt knäpp som jag tycker många italienska filmer är (bara jag?). Full av charmanta scener från Apulien – och från pastafabriken!

Går att hyra på SF Anytime.

#6. Solens mat

Du minns kanske den här serien när den gick på SVT för många år sedan? Den italienfrälsta skånska farbrorn som åker runt i Italien och besöker all världens marknader och frossar i italienska delikatesser. Den är så gullig, har så många fina personporträtt och man blir så hungrig.

Finns gratis i SVTs öppna arkiv.

Tipsa gärna mig om fler filmer från Italien att se!

9 kommentarer

  1. To Rome with love, lite halvknasig Woody Allen-film :p
    Cinema Paradiso, utspelas på Sicilien

    Blev genast så där nördigt sugen på att spendera en hel helg instängd med att utforska italiensk film :). Lär ju finnas hur många bra som helst. Men man vill ju liksom ha den ultimata kombon av italiensk mat, magiska naturvyer tillsammans med italienska språket. Får börja med att beta av din lista. tack för tips!

  2. Il Postino – fast den kanske ingen har missat. Eller ”Livet är underbart”, (1997) otroligt tragisk men på något sätt feelgood ändå.

Write a response

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Stäng