Att resa utan att resa – så fantasireser du

Drömmar är till för att förverkligas, hör man folk slänga sig med sådär slentrianmässigt. Jag håller inte med. Jag tycker drömmar absolut bara kan få vara drömmar. Det finns ju någonting härligt i själva drömmandet i sig. Det här inlägget har jag tänkt skriva länge men så här mitt i coronavirusets öga blev det plötsligt aktuellare än någonsin.

Mina 14 tips för hur du kan resa utan att resa

1. Filmkväll med restema

Jag börjar med det kanske mest uppenbara tipset. Filmkväll med en film med restema eller som utspelar sig på någon destination du är sugen på att fantasiresa till. Här handlar det bara om att du måste bestämma dig för vart vill du fantasiresa ikväll? Jag har skrivit två inlägg med tips på filmer som får dig att fantasiresa till Italien (4 filmer om Italien och 6 filmer som utspelar sig i Italien) samt ett inlägg med tips på 7 filmer för fantasiresenärer. Men jag frågade även mina svenska resebloggarekollegor om deras inlägg med filmtips och här kommer hela listan:

Tips på några sidor där du kan hyra filmerna och som jag upplever har lite mer mångfald är: SF anytime, Cineasterna och Draken film.

Ur filmen Ett rum med utsikt (A Room with a View) som bl a utspelar sig i Florens.

2. Middag med smaker från världen

Om du inte kan ta dig ut i världen så får du låta världen ta sig hem till dig. Bestäm ett land och ordna sedan en middag utifrån det. Indiskt, japanskt, italienskt, etiopiskt, ja du bestämmer. Zeinas Kitchen är en fantastisk matblogg med recept från hela världen, och även Hötorgshallens blogg (som jag skrev tidigare) innehåller en hel del recept och inspiration från handlarna själva.

Beroende på hur läget är (tar inget ansvar här och läget ändras konstant så följ de riktlinjer som finns för dagen) och om du kan ta dig till en matbutik så finns det i Stockholm flera bra ställen att shoppa mat från andra länder på, för att nämna några: Hötorgshallen, Ica i Liljeholmen, Oriental supermarket, Asian market, osv. Men även t ex Mathem har en ”utländska hyllan” under sin skafferi-del där du kan beställa hem mat med smaker från andra delar av världen. Ett italienskt tema går dessutom att få till med mat från nästan vilken matbutik som helst! Matcha med viner (om du dricker vin) – och glöm för guds skull inte efterrätten och bakgrundsmusiken!

Marrakech i Marocko - restaurangtips
Fantasires till Marrakech med tagine.

3. Vandra i Yosemite nationalpark fast hemma

Om du har träningsarmbandet Fitbit kan du anta olika utmaningar, antingen själv eller genom att utmana dina kompisar. Utmaningarna går ut på att du väljer en vandring du vill göra, till exempel vandra The Pohono Trail i Yosemite nationalpark. Sedan går du leden fast på valfri plats. Under tiden får du uppdateringar i appen om hur långt du har vandrat, inspiration med bilder från den riktiga leden, och annan pepp längs med vägen. Om du inte har Fitbit skulle jag testa Geocaching, inte riktigt samma sak men ändå ett sätt att göra promenaderna hemma lite äventyrligare.

4. Checka in på spa – i ditt badrum

Måste man lämna hemmet för att kunna gå på spa? Förstås inte. Det handlar mest om att faktiskt avsätta den där tiden. Gör ett litet spa-program för dig själv (och kanske din icke-coronasmittade vän?), stäng av mobilen, köp någon härlig ansiktsmask (eller blanda ihop en själv), packa in håret, tänd doftljus, gör färgglada smoothies, och glöm inte gurkorna på ögonlocken! Vill du testa något riktigt spektakulärt rekommenderar jag vodkastrumpan!

5. Kolla på TV från ett annat land

Vet inte om det bara är jag, men jag älskar att sätta på tv:n på hotellrummet och låta någon lokal kanal vara på i bakgrunden. Även om jag oftast inte förstår någonting alls så gillar jag att höra språket, få en känsla för vad man kolla på för typer av program just där. TV:n brukar även vara något som ofta står på i bakgrunden på lokala barer och ibland restauranger. Så varför inte sätta på någon av kanalerna hemma? Ett tips är att söka på landsnamn + tv på Youtube, filtrera fram kanalerna med flest prenumeranter, och sedan sätta på en av kanalens spellistor så behöver du inte byta klipp hela tiden. Även t ex BBC och Al Jazeera har kanaler på en rad olika språk.

Här är några utländska tv-kanaler på Youtube:

6. Ordna afternoon tea

Dröm dig iväg till engelska landsbygden, Mr Darcy-slott och Marie Antoinette-miljöer med afternoon tea. Välj ett te från något fjärran land och ditt finaste porslin. Baka scones och småkakor, eller googla ”Marie Antoinette Tea Party” och få inspiration till pastelliga cupcakes och enorma tårtor. Om du inte är någon tedrickare så gör du gt-versionen jag och Katarina serverades i Irland, du byter helt enkelt ut teet mot gin och tonic och gurka. Serveras dock fortfarande i tekannan!

7. Damma av den där mangeln

Ok jag ska börja med att säga det: jag har aldrig manglat några lakan. Men: är det något som känns väldigt mycket hotellsäng så är det manglade lakan. Det är helt enkelt en känsla som är svår att uppnå på annat sätt. Så om du också har en mangel stående i din tvättstuga (som jag) så kanske det är dags att damma av den nu? För vem älskar inte att sova i en hotellsäng med frasiga lakan? Jag lovar att testa!

Syrran i midsommar-rummet på Sokos Hotel Presidentti i Helsingfors.

8. Skapa en botanisk trädgård

Parker, botaniska trädgårdar och orangerier är en punkt som alltid brukar stå på min lista när jag reser. Jag älskar att besöka dem, känna dofterna, grönskan, våren och livet. Men varför inte skapa en egen oas hemma? Jag har haft en prunkande oas ett bra tag, men tyvärr lyckades jag ta död på den någon gång efter sommaren. Så tänker själv ta tag i det här tipset nu. Har skrivit ett inlägg tidigare med tips på några växter som håller även för en resenär.

En liten del av min hemmaoas som jag en gång hade.

9. Vem har sagt att Oktoberfest måste vara i oktober?

Ordna ett oktoberfest i miniformat (ja helt solo om så krävs). Fantasires iväg till Tyskland med den här spellistan och pretzels. Kanske kombinera med en ölprovning på en och samma gång? Glöm inte flätorna i håret och den smårutiga skjortan (ja om du inte har ett par lederhosen liggandes därhemma förstås). Faktum är att man ungefär den här tiden (mitten av februari om vi ska vara exakta) firar Fastnacht i vissa delar av Tyskland, en karneval som till själva festandet påminner en del om Oktoberfest. I så fall kan du klä ut dig till valfri sak/person/djur. Här nedan har vi ett gäng apor.

Karnevalen i Mainz Tyskland
Från när jag firade Fastnacht i Tyskland för några år sedan.

10. Åk på roadtrip i kvarteret

Man måste förstås inte flyga till en annan kontinent för att åka på en spektakulär roadtrip. Hur ofta har du åkt på roadtrip i dina egna hoods? Jag menar på riktigt, utan plan, tagit in på småvägar du inte vet var de leder, stannat till vid fina platser som du upptäckt just där och då? Koka en termos med kaffe och ta med fika så slipper du dessutom lämna bilen om så krävs. Glöm inte roadtrip-musiken och våga köra vilse!

11. Fantasires med mysiga ambient worlds

Om du har en stor tv (har inte jag men är numera sugen på att köpa en enbart för att kunna genomföra detta tips hemma) så är mitt tips att söka efter ”ambient worlds”-klipp på Youtube. Klippen består av en till tre timmar långa filmer från en och samma miljö. Det händer i princip ingenting i klippen, det kanske regnar utanför fönstret, brasan kanske sprakar, eller vinden viner, men utifrån det består klippen enbart av en miljö som ska vara rofylld att ha på i bakgrunden samtidigt som du till exempel pluggar eller jobbar. Mina favoriter är den här spellistan med mysiga stugor och tåg där det regnar utanför fönstret och brasan sprakar, men det finns även vattenfall, lägereld, 30-tals bibliotek, och Hogwarts-bibliotek med flygande böcker. För att bara nämna några. Du väljer själv vart du vill fantasiresa.

Ur ”Fireplace Sounds with Howling Wind 2 Hours” på Youtube.

12. Styr upp en vinprovning

Att dofter och smaker kan ta en till platser man kanske inte ännu ens har varit på, eller återuppleva minnen man trodde man glömt bort, är allmänt känt. Så varför inte göra en fantasiresa genom viner? Börja i Sydamerika, ta dig uppåt genom USA, över till Europa och kanske till och med sluta i Sverige? Eller välj ett enda land att fokusera på. Jag har boken Ett hum om vin som är otroligt pedagogisk och grundläggande om vin och som dessutom tipsar om viner från Systembolaget att prova och vilka ostar som passar bra till.

Fantasires iväg till slovensk vingård i Vipava Valley.

13. Dansa salsa, samba eller kanske rysk kosackdans?

Ett sätt att fantasiresa till en annan kultur är helt klart att göra det genom dans. Det finns en uppsjö av gratis klipp på Youtube med instruktioner för hur du lär dig de enklaste stegen. Sök på ”learn + dansen du vill lära dig” och du kommer få mängder av alternativ. Försökte hitta onlinedanskurser som är lite mer professionella men hade svårt att hitta något. Kanske har du något tips här? Sätt på ”kalinka” på högsta volym och dansa loss.

Eller kanske uzbekisk balett?

14. Eller gör som Judith Schalansky

Judith Schalansky växte upp bakom järnridån i forna Östtyskland utan möjlighet att resa. Istället satt hon med sina föräldrars kartbok och fantasireste iväg till avlägsna platser. I hennes bok Atlas över avlägsna öar har hon beskrivit femtio av dessa öar, öar som visserligen finns men som hon aldrig hade varit på.

Förutom att boken är väldigt bra (jag har den förstås själv pga en bokidé jag önskar att jag själv hade fått skriva), och utan att på något sätt jämföra situationen nu med DDR, så tänker jag att det ändå kan vara en kul övning i fantasiresandet att faktiskt bläddra i en kartbok och försöka beskriva platser man aldrig varit på så ingående det bara går. Om du inte har en kartbok finns till exempel den här tjänsten där du kan slumpa dig fram till random platser på Google Street View.

Fantasiresor.

Jag har tidigare även skrivit det här inlägget med tips på hur du kan fantasiresa, där finns några som jag inte tagit med här. Men nu undrar jag förstås: vilka tips har jag missat? Tipsa gärna vidare i kommentarsfältet!

16 kommentarer

  1. Så många bra tips på hur man kan fantasiresa hemifrån! Äger tyvärr ingen mangel, men ska slå igång ”ambient worlds” nästa gång jag jobbar hemifrån – flygande böcker á la Harry Potter lät ju superspännande! 🙂 Tack för länkning också!

  2. Toppen med tips! Det inspirerade mig till att ordna en tema-dag idag för Saint Patrick’s day med gröna kläder, irländsk låtlista och öl framför serien Derry girls ikväll. Försöker planera hemmavistelsen så att något kul händer varje dag under karantän för säkerhets skull.

  3. Alltså så himla många bra tips! Själv sitter jag alldeles för många timmar framför Street View numera och drömmer mig bort till platser jag en dag vill befinna mig på 🙂 Samt att jag på soliga dagar byggt om mitt vardagsrum till Playa del Vardagsrum och ligger på en handduk i solen från det öppna fönstret och dricker drinkar och lyssnar på typisk strandmusik, haha. Allt för att göra det bästa av karantänsituationen jag befinner mig i 😉

  4. Det finns mycket man kan göra med fantasin. Det gäller att utnyttja nu när man är ganska låst. Fast jag var själv i Stockholm i veckan, bara över dagen, men det stillade min restarm en del. Bor i Visby, så de var några härliga timmar på sjön.

Write a response

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Stäng