Jag är en flashpacker

Jag har länge haft svårt att formulera mitt sätt att resa på. Jag är inte en backpacker längre och har aldrig varit någon charterresenär. Jag är inte heller någon lyxsökare, eller någon renodlad campare. Men nu har jag äntligen fått ett ord på det jag söker: jag är en flashpacker!

En flashpacker är en äventyrslusten resenär som har vuxit ur backpacker-livsstilen – hen har samma sätt att se på resandet men vill ändå ha ’style & comfort’.

En flashpacker är, enligt Daily Mail, en person som antagligen i yngre år varit en backpacker men som har vuxit ur backpacker-livsstilen och kommit fram till att en viss stil och bekvämlighet är ganska trevligt ändå. Man vill fortfarande ta sig runt för egen maskin och letar de lite mer genuina resmålen utanför turiststråken. Men man väljer hellre ett eget hotellrum på något trendigt boutique hotell, än ett tolvbäddars-dorm på det billigaste hostel som dyker upp. Man unnar sig en trerätters middag eller en vinprovning istället för att trycka en påse instant noodles i hostel-köket. Man unnar sig en något dyrare flygbiljett för att komma fram direkt under dagtid, istället för att spara hundralapparna genom att sova över på flygplatsgolvet med tre mellanlandningar framför sig.

Flashpacker = en backpacker med en större budget, något mindre tid, och som värdesätter kvalitet framför kvantitet.

Backpacking vs. Flashpacking
Ytterligare en nudelmiddag blir till på spritköket i Australien 2008 vs. middag på tapasrestaurang i Palma 2015.

Backpacker vs. Flashpacker
Ett rum på det billigaste hostel i Malaysia 2008 vs. ett boutique hotel i Finland 2016.

Finns det fler flashpackers därute?

35 kommentarer

 1. Åhh ja – kan också känna igen mig! Känns som en ganska naturlig övergång från det klassiska bacbpackandet i och med att man blir äldre, bekvämare och har något mer budget att röra sig med 😉

 2. Känner igen mig på alla sätt förutom att man tidigare har varit en backpacker. Jag har alltid gillat att förflytta mig under mina resor och har både tågluffat i Europa som tonåring, öluffat i Grekland i 20-åren och rest Indien runt i 30-åren. Dock alltid med resväska och har aldrig bott på flerbäddsrum. Haha, kom precis på att jag för första gång i mitt liv sov över på en flygplats 6 januari fjol! Vietnam hade fått nya visumregler 1 januari och vi släpptes inte in i landet för reentry efter en sväng till Kambodja. Som tur var så skulle vi hem morgonen efter.

  Men att upptäcka för egen maskin och hitta genuina ställen är fortfarande ett måste.

  1. Jag tror det finns många som är som du också! Nomadic Matt skrev ett intressant inlägg där han hävdar att alla backpackers har blivit flashpackers eftersom många väljer att resa på just det sättet direkt. Jag vill nog ändå hävda att backpackern fortfarande existerar åtminstone i de nordiska länderna/Europa, men han har säkert en poäng också att det är många som börjar som flashpackers direkt.

 3. Jag! Jag har nog aldrig varit en backpacker utan började som flashpacker direkt. Visst har jag bott på vandrarhem och gör det fortfarande men väljer då eget rum om det finns. Ibland har det hänt att jag valt delat rum på grund av att få lite gemenskap speciellt när jag reser själv.

 4. Haha fantastiskt! Jag är absolut till stor del fortfarande en backpacker och, även då jag inte tackar nej till hotell och charter, så trivs jag otroligt bra på hostel med nudelkok. Men jag kan helt klart se att det nångång i framtiden börjar luta mer och mer mot flashpackandet 😉

 5. Men oj vilket bra ord! Jag har inte hört det faktiskt… Ja, vi kan nog vara flashpackers faktiskt! Förutom när vi campar då, för då är vi väl campare 😉 Hälsningar från Polen!

  1. Har hört talas om ett annat ord ”glamping” (typ glamorös campare) som är som flashpacking fast som en utveckling av camparen istället. Kanske något för er haha? 😀

 6. Nu har jag läst och jag är precis så! Känner verkligen igen mig! Jag kan ibland se charmen av att sova i en bil eller äta billigt men bara om jag själv valt och det finns andra alternativ. Skönt med klara och tydliga definitioner att hålla sig i!

 7. Stor igenkänningsfaktor på detta inlägg alltså 🙂 Har funderat över detta en del så roligt att veta att det redan finns en benämning på sättet att resa!

 8. Har inte heller backpackat och vet inte riktigt om jag är en flashpacker heller? Jag lägger ogärna mycket pengar på vare sig flyg eller boende, eftersom jag/vi inte är på hotellet mer än när jag/vi sover. Däremot väljer jag ju hotell istället för hostel. Jag snålar nog en del och tar igen det på att göra fler resor och aktiviteter på plats istället.

  Så. Vad är jag? Nördpacker? Eller bara en smula vilsen?

Write a response

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Stäng