Design District Helsinki – designpärlor i Helsingfors

Räknas det som en hobby att älska fina saker? I så fall är det nog min hobby. Kan bli löjligt glad över fina små saker som bara står där och är just fina, eller ja, det räcker till och med att bara ha dem på Pinterest för att kunna kika där ibland.

Så, när jag deltog i bloggkonferensen Nordic Bloggers Experience i Helsingfors i vintras och det var dags att välja heldagsaktivitet, så kryssade jag utan tvekan in mig på designrundan. Jag ska dock erkänna att jag inte hade några superstora förväntningar – hur stor skillnad kan det vara från Stockholms designutbud liksom, tänkte jag. Men så fel man kan ha…

Låt mig presentera: Design District Helsinki

I Helsingfors har man nämligen någonting som vi inte har, man har ett organiserat designdistrikt: Design District Helsinki, som lyfter fram finska entreprenörer.

Design District Helsinki is a neighbourhood and a state of mind.

Det består av 25 gator i Helsingfors och över 200 ställen, från butiker och gallerier, till designstudios och designhotell. Både små, superlokala aktörer och större internationella spelare. Det här innebär förstås mängder av finsk design som inte nödvändigtvis finns i övriga Norden.


Gratiskartan över designdistriktet hittar du i de olika butikerna (och även på hemsidan).

Minna Särelä från Design District berättar lite om konceptet.

Några som är en del av Design District Helsinki:

#1. Lokal

Lokal är en konceptbutik för finländsk design, konst och hantverk. Massor av fina saker i typiskt nordisk modern designstil. Liten baristabar och en utställningsdel där utställningarna ofta byts ut. Som de konstaterar själva – Lokal är:

72% art. 28% coffee.

#2. Alina Piu

Alina Piu är ett ganska nystartat klädmärke skapat av en lokal finsk designer. Jag gillade hur kläderna var skapade för en modern nordisk kvinna, dvs snygga men ändå varma, superbekväma men ändå lite classy, enkla att matcha med varandra, och enbart tillverkade av hållbara material.

#3. Vintage Style Events HKI

Vintage Style Events HKI är en charmig butik full av väl utvalda antikviteter. Kvinnan bakom butiken berättade entusiastiskt om konceptet som även går ut på att hon hyr ut vintagedekoration till fester. Hennes uppmaning till oss:

The champagne cooler is the one that upgrade a normal party to a special party. Every home should have at least two of them.


#4. Ivana Helsinki

Om du älskar Mumin är det här ett ställe för dig! Ivana Helsinki är ett unikt finskt klädmärke som även blivit stort utomlands. En av deras ikoniska kollektioner är den som är inspirerad av Mumin-familjen. Men det handlar inte om ett ensamt blaffigt mumintroll på en stor tisha, utan istället är de olika figurerna subtilt invävda i spetsdetaljer, i mönster på kjolkanter, och på kragar. Även om själva stilen på kläderna kanske inte riktigt är vad jag själv klär på mig, så älskade jag märket. Bara läs den här fina texten av klädskaparen:

”My world is for the ones whom love moonlit fields, pirates, dark forests, crummy motels, champagne states of drunkenness, fragile butterflies, passionate relationships, cowboys and guardian angels. After all, they all are just after a love of their lives, rarely seen peaceful madness; just waiting to see, will he be a rockstar, a motor biker, a gnome, a cosmonaut or a sailor.

#6. Artek Helsinki

Artek Helsinki är en riktigt klassiker när det kommer till Helsingfors designutbud. Butik-konceptet skapades redan på 30-talet av bland annat Finlands design- och arkitekturikon Alvar Aalto. Artek är kända för att vara ledande inom modern finsk inredningsdesign, och här hittar du alla Aalto-favoriter och andra klassiker.

Artek design district Helsingfors

#7. TRE

Butiken TRE lovar 90% finländska designprylar, och 100% bra sådana. Jag kan väl själv stoltsera med att jag lyckades komma ut härifrån med ett 100% svenskt anteckningsblock. Här kan man botanisera länge bland finsk toppdesign. Och blir man trött finns kaféet Cargo längst in i butiken där man kan fylla på med en kaffe och någon av deras 70% veganvänliga och 100% vegetariska rätter.


#8. Klaus K Hotel

Klaus K Hotel är ett designhotell som har flera olika konceptrum. Vi fick besöka ett som var skapat av konstnären Katja Tukiainen på temat tivoli.

Even if we fly easily from continent to continent, I would like to cherish the magic of traveling in our hearts.

Vem vill inte sova bland tivoli, enhörningar och vackra ord? Drömmigt värre. Rosa champagne ingår i priset.

#9. Löyly

Löyly är finska för ångan som kommer när du slänger vatten på bastun. Löyly är även namnet på Helsingfors hippaste allmänna bastu. Helt nyöppnad ligger den precis vid vattnet i en superdesignad byggnad som rymmer de flesta sorters bastubad och även en finsmakar-restaurang och bar med utsikt precis vid vattnet.

Foto: Kuvio.com
Foto från Löylys facebooksida.

Extra: Clarion Hotel Helsinki

Clarion Hotel Helsinki ingår inte i Design District Helsinki men här bodde jag under min vistelse, och jag vill ändå tipsa om detta supernya hotell i nordisk designstil (öppnade oktober 2016). En lite billigare variant som ändå höll väldigt hög klass. Sexton våningar, utomhus-takpool med utsikt åt tre håll och en skybar.

Det bästa (och farligaste?) med att vårt grannland har ett helt designdistrikt som ligger och väntar på andra sidan Östersjön, är att det är så himlans lätt – och ganska billigt – att åka över med färjan…

2 kommentarer

Write a response

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Stäng