En spaning från bloggkonferens i Helsingfors – NBE 2017

I januari gick den numera årliga internationella resebloggkonferensen Nordic Bloggers Experience (NBE Finland) av stapeln igen. Det bästa med den här typen av internationella resebloggkonferenser är att det vidgar ens perspektiv, ger nya idéer och framför allt nya kontakter. Jag deltog för tredje året i rad och tänkte dela med mig av några spaningar därifrån.

Tre saker jag tar med mig

#1. Vikten av riktigt bra innehåll

Lola Akinmade Åkerström och Janicke Hansen från det nordiska bloggkollektivet Nordic TB pratade om vikten av riktigt bra innehåll. Många bloggläsare i all ära, men vad får de där bloggläsarna med sig? Ett blogginlägg lever kvar i åratal och att samarbeta med nischade influencers som har en engagerad följarskara och fokuserar på högkvalitativt innehåll börjar väga allt tyngre.


Janecke berättade även om ett lyckat case: en bloggkampanj som Nordic TB gjorde tillsammans med turistbyrån för den italienska regionen Garda Trentino i höstas, och där jag också var med som en av fem nordiska influencers. Tillsammans fick vi fantastiska siffror som kunde överlämnas i en gedigen rapport till Garda Trentino.

Fördelen med att samarbeta med Nordic TB är att de alltid ger betalt till oss influencers för de resor vi genomför. Istället för att betala en dyr pr-byrå som mellanhand så agerar Nordic TB mellanhanden och sköter både konceptskapandet, kontakten med rätt influencers i Norden och uppföljning och rapporter efteråt. Eftersom de är så nischade på just reseinfluencers i Norden så kan de ofta leverera mycket bättre resultat än en mer allmänt hållen pr-byrå – Garda-kampanjen blev ett bevis på just detta. Nordic TB är framtiden för resebranschen skulle jag vilja påstå.

#2. Video och hur du kan göra det enklare

Den finska youtubestjärnan Timo Wilderness gav sina allra bästa videotips för oss som vill fylla bloggen med mer film, men tycker att det tar alldeles för mycket tid. Här är några av hans tips:

  • Filma dig själv rätt upp och ned med datorkameran när du t ex berättar om någon resa eller svarar på läsarfrågor.
  • Visa dina bilder i ett bildspel samtidigt som du klipper in dig själv i ena hörnet där du bara sitter och berättar om bilderna, var de togs, varför, kanske en rolig anekdot.
  • En-sekunders-videos med appen 1 second everyday. Rätt lätt sätt att ändå få till kul videos som visar på känslan från ett resmål. Ni kan se mitt amatörmässiga test från Svalbard nedan.#3. Vikten av att träffa andra inom sin nisch

Konferensen bestod förstås även av en hel del mingel och olika partaj. Och frågan är om det inte är både den roligaste delen och även det som ger allra mest? En dag fick jag till exempel sällskap av det här eminenta gänget svenska resebloggare som kommit över med båten för en dag (eller inte Jennifer då, hon bor i Finland):


Från vänster Jennifer Sandström, Johnny Bajdzjan och Jeanette Seflin


Och ett stycke nordiska resebloggare från Nordic TB: Janicke, Veera Bianca, jag och Lola.

4 kommentarer

Write a response

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Stäng