En åländsk vinterweekend

För två veckor sedan hoppade jag på morgonfärjan klockan 07:45 från Viking Lines terminal vid Slussen i Stockholm. Med siktet inställt på Ålands huvudstad, Mariehamn. Det var en stillsam båttur genom morgonrodnaden.


Att blogga med en kopp kaffe och den här skimrande himlen kändes väldigt ok. Hade till och med uppkoppling!

Hann även med att förkovra mig i lunchbuffén och joina barnen vid dessertbuffén innan det var dags att kliva av.  

Älskar delen som går genom Stockholms skärgård. Alla dessa fantastiska stugor i havsbandet.

Vid tvåtiden anlände jag till Mariehamn och ett Åland i vinterskrud. Så himla fint överallt. Och lugnt. Resan var en del av bloggkampanjen Nordic Bloggers Experience och de andra bloggarna skulle ansluta med båten från Helsingfors först nästa morgon, så jag hade hela eftermiddagen och kvällen för mig själv i Mariehamn. Tog en liten promenad längs med vattnet men eftersom det blev mörkt så snabbt (Finland ligger ju en timme före oss) så spenderade jag resterande av kvällen under de fluffiga täckena i hotellrummet. Älskar detta med solo-travel att beställa upp mat på rummet, och spendera otaliga timmar vid datorn utan någon som väntar på uppmärksamhet eller andra saker som ”borde göras” (diskberg osv).

Pizza anyone?

På Åland behöver ingen frysa!

Åland består av drygt 6000 öar, och det bästa: här kan du till och med hyra dig en egen ö för ett par nätter. Det kostar från 1500 sek per natt för en hel ö med en stuga för 4 personer. Ja tack! Jag måste verkligen komma tillbaka hit i sommar!

En del av Åland tillhör det så kallade äppelbältet och erbjuder därför den mest delikata äppeljuicen.

Jag har tjatat om det här förut, men jag älskar verkligen det skandinaviska ljuset. De där kämpande ljusstrålarna som silar fram typ en gång varannan vecka. Det är som att det bara är de allra ädlaste solstrålarna som når fram.

  I den här Viking Line-bussen åkte vi runt på dagarna mellan delikata fotostopp, och vinteraktiviteter.

Förutom att åka till fantastiska utsiktspunkter och dricka termoskaffe uppe i Uffes utkikstorn, så åkte vi längdskidåkning, gjorde yoga och besökte vad som blivit utsett till Finlands bästa museum 2016. Vi provade även något som för en svensk inte kändes alltför exotiskt: Nordic Walking. Dvs: vi promenerade i ett nordiskt land med gångstavar. Haha. Trodde aldrig jag skulle göra det innan jag blev pensionär. Men till och med det var fint med det åländska ölandskapet som scenografi

Åland är fantastiskt nära, och både lätt och billigt att ta sig till, och det förvånar mig att jag inte hör om fler svenskar som åker dit på semester. Ser fram emot en egen ö där någon sommarmånad.

Resan var en del av bloggkampanjen Nordic Bloggers Experience 2017 som du kan följa i sociala medier under taggen #NBEFinland. Orden, åsikterna och bilderna är som alltid enbart mina egna.

Följ gärna Fantasiresor på Bloglovin <3

25 kommentarer

 1. Vilka underbara bilder! Inspirerande, man blir verkligen Ålands-sugen! Har aldrig varit där, men passerat otaliga gånger med finlandsfärjan. Och sagt att ”vi borde åka dit nån gång”… hur många gånger som helst…

 2. Ja vi borde verkligen hyra en ö! Tjohej vilken tjejweekend det skulle bli. Eller mixweekend för den delen. My god. This place. så vackert.

  Lästa också om Nordic Walking, att det erbjöds på ett hotell och jag funderade liksom på vad det var. Men då vet jag vet det är. haha. Alltså, är det bara vi här uppe som använder stavar?

 3. Vilket härligt inlägg och underbara bilder. Lockar verkligen till ett besök
  på Åland. Är det ett av det där ställena som ligger för nära för att man ska
  fundera på dem? Och hyra en egen ö låter bara så kul…

 4. Helt underbart vacker ö, vi har vår husvagn där sen 2003, och vi kommer vara kvar flera år till. Det jag också blir förvånad över är att inte fler känner till det, de som kommer och hälsar på blir förvånade att det är så vackert. Det är nära att åka dit och det kostar inte så mycket heller, det är billigare än att semestra i Sverige.

 5. Oj vad fina bilder! Jag har varit på Åland bara en gång fast jag är finsk och det var flera år sedan (stopp med kryssningsfartyg mitt på natten räknas inte, kanske). Jag vill hyra en egen ö när jag far dit nästa gång!

 6. Underbara bilder på min gamla hem-ö! Men mörkt tidigt? Jag tycker det är tvärtom på vintern där. När klockan är tre i Stockholm är den redan fyra på Åland och det är således ljust en timme extra för det skiljer inte så mycket i placering jämfört med Stockholm. Däremot är det himla mörkt på morgonen.

  1. Hmmm ja det har du ju rätt i. Vet inte riktigt hur jag räknade. Men det var min känsla att det var så mycket mörkare. Men kanske hade det snarare att göra med skillnaden mellan storstad vs. mindre stad?

Write a response

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Stäng