I en eremitstuga på en egen ö i Ålands skärgård

Min tre veckor långa semester började med en helg i en eremitstuga på en egen ö i Ålands skärgård. Du som har hängt här på Fantasiresor ett tag, kanske minns min åländska vinterweekend i januari och att jag redan då fick upp ögonen för att man inte bara kunde hyra sig en liten sommarstuga här – utan en helt egen ö! Lät så fantastiskt så när chansen dök upp nu i juli så var inte jag den som sa nej.


Vi blir utkörda till vår egen ö Lökskär av ägaren Tom.

Tillsammans med resebloggarne Jeanette Seflin och Katarina Wohlfart bokade vi in en julihelg på ön Lökskär. En ö i den åländska skärgården där det finns en eremitstuga, en grill och en vedeldad bastu. Resten av faciliteterna består av naturen itself. Inte helt illa det.


Först hade vi någon idé om att vi skulle ägna helgen åt att workshopa kring våra bloggar. Men det slutade med att vi mest tog det lugnt och gjorde ingenting. Lyssnade på Sommar i P1 och vågornas kluckande, målade naglarna, gick på upptäcksfärd på klipporna (kom inte så långt dock på grund av att ön till största delen bestod av djungel), badade bastu, grillade på altanen, spelade brädspel, utbytte sminktips, löste världsproblem och doppade tårna i det iskalla havet.
Gick mest runt i de här innetofflorna som man kunde låna. Raggsockorna skvallrar om de svala kvällstemperaturerna.

I princip alla egna öar som du kan hyra i den åländska skärgården innehåller en bastu (det är ju ändå Finland vi talar om). Vår var dessutom vedeldad! Som den halvfinne jag är älskar jag bastubad, så här satt vi förstås en av de två kvällarna.
Vi lyckades även hålla sams genom en hel spelkväll med spelet Geni (kan det vara för att jag vann hehe?)

Vi hade bunkrat upp med mat som vi inhandlade på vägen i Mariehamn. Var rätt nöjda över vår planering som innebar att vi försökte köpa så få saker som möjligt för att slippa slänga massor av överbliven mat. Det räckte ganska exakt.Middag dag 1: Pestopasta med parmesan och sallad.Lund dag 2: Tortillapizza med pesto och mozzarella.Middag dag 2: Vegogrill, tzatziki och sallad som intogs inomhus pga ganska mycket vind plötsligt.


Till och med diskningen blev roligare!

Hyra en egen ö i Ålands skärgård – vad kostar det?:

  • Båt med Viking Line t/r Stockholm-Mariehamn kostade oss 157 sek/person inkl. egen hytt.
  • Taxi från båthamnen i Mariehamn till mataffären kostade 100 sek (man kan dock gå sträckan, vi gjorde det på tillbakavägen).
  • Mat inhandlade vi i Mariehamn och även om den generellt är något dyrare där än hemma så gick det bara på totalt 250 kr per person för alla dagarna.
  • Buss med Ålandstrafiken från Mariehamn ut till Väddö där vi sedan blev upplockade med båt av ägaren, kostade ca 90 sek t/r.
  • Att hyra en egen ö kostar från ca 1000 sek per natt, du kan söka bland några av öarna hos Visit Åland (kryssa i ”Egen ö” i menyn), hos Airbnb eller hos Eckerölinjen. Lökskär kostar 1700 kr per natt (9000 kr per vecka) och då får där plats 6 personer.

Boendet var betalt av Visit Åland, allt annat stod vi för själva. Orden, åsikterna och bilderna är som alltid mina egna.

11 kommentarer

    1. Haha ja alltså kanske att man kunde gå mer än vad vi upptäckte. Ska erkänna att vi inte gav det så mycket energi utan nöjde oss lite väl snabbt med att sitta på furstutrappen istället.

  1. Låter och ser underbart ut! Har själv tillbringat vår Sverigesemester i vår stuga (också på en egen ö faktiskt, men i Dalälven). Vi åkte dit för 4 veckor och sa innan ”vi kan alltid åka tillbaks till stan när helst vi tröttnar”. Men vi tröttnade aldrig. Det var så skönt att bara vara, njuta, pyssla, fiska, bada och lata sig i största möjliga mån. 🙂

Write a response

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Stäng