Hur du bäst raskar över isen i Helsingfors

“Nej, se det snöar! Nej, se det snöar! Det var väl roligt, hurra!” Men hur kul är det att bara stå och sjunga den sången? Jag har varit i Helsingfors och testat på tre roliga vinteraktiviteter att göra när snön fallit och äventyrslusten gör sig påmind; Pimpelfiske, sparkstötting och snöskotersafari.

#1. Pimpelfiske på isen

helsingfors-burn-the-city-4 helsingfors-burn-the-city-5
helsingfors-burn-the-city-9
Att göra en vinterdag i Helsingfors
helsingfors-burn-the-city-12
Det är något rogivande med att fiska. Även om jag måste erkänna att jag inte direkt är någon pimpelfantast – först det kalla väntandet och sedan det kalla döda-fisken-genom-huvuddunkandet. Men jag gillar grejen. Att fiska sin egen mat med sina egna händer, att fisken är färsk och glad in i det sista. Den metertjocka isen som sträcker sig bort i horisonten. Fläkten av både vind, hav och färsk fisk.

Pimplare från Syrien
Apropå att pimpla kan jag verkligen rekommendera dokumentären Pimplare från Syrien som finns på SVT Play. Fin och aktuell!

#2. Sparkstötting som i sagorna

helsingfors-burn-the-city-13
spark

“Och isen ligger, och isen ligger,
liksom en spegel så klar.”

beskows-vinter
Sparkstötting är en praktisk uppfinning som historiskt sätt har använts som ett fordon, främst i de nordiska länderna. För mig har den mest varit något jag åkt på i fantasin genom Elsa Beskows sagor. Men i Helsingfors fick jag chansen att sparka mig fram över isen för första gången på en sparkstötting, eller spark som det även kort och gott kallas. Smörgåspicknicken med varm choklad och fazerkarameller var det optimala slutmålet.

#3. Snöskoter i Sibbo Skärgård

helsingfors-burn-the-city-19
helsingfors-burn-the-city-17 helsingfors-burn-the-city-18 helsingfors-burn-the-city-20
Att köra snöskoter är adrenalinkick så det förslår! En frihetskänsla utan dess like när man får gasa iväg rakt ut över den blåtonade, snöbeklädda, tomma isen. Detta var första gången jag körde snöskoter, men förhoppningsvis inte den sista.

En vinterdag i Helsingfors?

helsingfors-burn-the-city-21
Om du gillar fart och vinterfläkt, och har en dag extra i Helsingfors, kan jag verkligen rekommendera att bege sig ut på isen i Sibbo Skärgård. Alla tre aktiviteterna ordnades av Burn Out City, ett härligt och skojfriskt finlandssvenskt gäng som verkar ha de flesta svaren på ekvationen snö + ha kul.

helsingfors-burn-the-city-23
Tack till Burn Out City för aktiviteterna som ordnades som en del i bloggkampanjen Nordic Bloggers Experience 2015. Orden och åsikterna är som alltid här på Fantasiresor enbart mina egna.

7 kommentarer

  1. Härligt! Detta väcker ljuvliga barndomsminnen från Norrbotten, där det ALLTID var ljust antingen av kritvit, knarrande snö eller av solen som lyste dag som natt.
    Åsså fisk och fart och fläkt. och sparkstötting. Det kan inte vara bättre

    1. Förresten höll jag på att ta död på både mig och min kille en gång på en snöskoter, på riktigt alltså. Får fortfarande lite hjärtklappning när jag tänker på det, usch! Mitt enkla råd: HÅLL ER PÅ UTSATTA LEDER!

Write a response

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Stäng