En weekend till drömmarnas stad – Borgå

Borgå, eller Porvoo på finska, är en idyllisk småstad i Södra Finland, på perfekt weekendavstånd för den som vill fylla på livet med finsk redighet, lantlugn och ångande sauna.

finnish peace
selfiepinne2
Jag var bjuden till Borgå för att delta i #travelhouseporvoo – en bloggresa anordnad av Borgås turistbyrå. Själva resan startade egentligen redan på Finlandsbåten ihop med resebloggarna Katarina Wohlfart och Katja Persnal (Skimbaco) samt Katjas instagrammande/vloggande/pinnande döttrar @a_travel_girl och @the1littleartist. Vi bubblade i Siljapoolen, tog selfie på däck (Katarina hade med sig en sprillans ny selfiepinne) och åt oss igenom både förrättsbuffé, varmrättsbuffé, efterrättsbuffé och frukostbuffé.

Restips: Hoppa på en till båt från Helsingfors till Borgå. M/s J.L. Runeberg går hela sommarhalvåret och tar ca 3,5 timmar. Verkar så vackert!

welcome to porvoo
Borgås turistbyrå hade bjudit in 15 bloggare från hela världen. En härlig skara som bestod av, förutom tidigare nämnda, britten från Rexyedventures, Patrik från Orkesterjournalen, två brasilianare från Fotostrasse (så fin), den finske ekorrinstagrammaren @kpunkka, Katja Pantzar från Blue Wings, svenska Katarina från Kattas betraktelser och matbloggarna Pickipicki och Momas kitchen.

Väl framme i vårt #travelhouseporvoo a.k.a. Porvoo Hostel blev vi bjudna på Runebergstårtor och stickade raggsockor från lokalbefolkningen. Vi blev snabbt som en liten familj där vi hasade runt i våra yllesockor i vårt stora röda trähus.

Porvoo landskapsbildPorvoo vid vattnet
porvoo gamla hus
Borgå är vackra trähus och kullerstensgränder, å-landskap och finska tallar, närproducerad öl och färska fiskar. Eller som Borgås och hela Finlands nationalskald Runeberg själv uttryckte det i vad som idag är Finlands nationalsång:

Vi älska våra strömmars brus
Och våra bäckars språng.
Den mörka skogens dystra sus,
Vår stjärnenatt, vårt sommarljus.
Allt, allt, vad här som syn, som sång
Vårt hjärta rört en gång.

Om du vill slippa flygplatshets och obekväma överraskningar skulle jag ta en weekend till Borgå. Typ ta Silja Line torsdag kväll och sedan tillbaka söndag natt (och gå till jobbet direkt från båten).

Här kommer mina tips på saker att göra under en helg i Borgå:

porvoo natur

#1. Hyr cykel

cykla cykla2
Bäst tar man sig runt Borgå på en knallgrön cykel från RentBike Finland. Fördelen med en mindre stad är att man kan cykla överallt och slipper tunnelbanesystem och tidtabeller. Med en cykel kan du även ta dig ut på landsbygden, packa picknickväskan och dra.
utflykt

#2. Ögonshoppa

gamla staden
porvoo shopping
I Borgås pastelliga gamla trähus finns det massor av små boutiquer med vintageklänningar, antika lampor, lp-skivor och designvaser. Det går snabbt att fylla på villha-förrådet.

boken
Butiksägaren av Design Deli visade stolt upp denna rykande färska bok för mig. Expedition no 3 har skrivits av Kaisa Leka som bor i Borgå. Kaisa är lokalkändis sedan hon cyklat från Borgå till Ukraina. Det vill säga 3300 kilometer. Utan ben! Hennes nya bok handlar om en cykelexpedition runt Island. Och allt i serieformat. Herregud, liksom, vem vill inte ha?

#3. Fynda finsk design

iittala marknad porvoo marknad mumin
Att gå på marknad i en finsk småstad är något av en dröm. Övergivna Iittalaskålar är ett överflöd på loppisborden och det är få bybor som anser att knallorangea plastlampor eller gamla sockerlådor är supermegahipstertrendigt. Du kan alltså fynda deluxe. Vi besökte söndagsmarknaden i Tarmola och precis i anslutning låg även chokladfabriken Bruneberg …mmmums!

#4. Galoppera!

katja persnal skimbaco
Resans höjdpunkt? Hästdagen. Vi cyklade till Borgå ridstall för en svängom i paddocken. Saknar ridningen så otroligt mycket att jag bestämt måste börja igen. En-gång-i-veckan-häst sökes!

#5. Peruansk brunch

restaurang porvoorestaurang matenFörutom all god finsk fisk vi bjudits på var en av de gastronomiska höjdpunkterna vår peruanska brunch på Zum Beispiel. Skulle inredningsmässigt kunna vara en hipp restaurang i Berlin och matmässigt en resa under den sydamerikanska solen. En genuin krog där kockarnas vision var att uppdatera menyn med jämna mellanrum, nu peruanskt, om några veckor något helt annat.

#6. Herrgårdsmiljö

haikko husethaikko design
spa copyhaikko omgivning
På cykelavstånd från Borgå city ligger herrgårdshotellet Haikko bland småblommiga björkar och svalkande vyer. M/s J.L. Runeberg stannar även här på vägen mellan Helsingfors och Borgå vilket gör Haikko till ett lyxigare alternativ som boende under en Borgåhelg. Jag skulle dock starkt rekommendera att bo i delen som kallas för Herrgårdshotellet, Badhotellet var inte i närheten av romantiskt. I priserna ingår frukostbuffé med champagne och fri tillgång till spa-avdelningen. De hade till och med en kall-bastu där det var konstant typ 110 minusgrader. Ett bra ställe att fylla på med lite lugn.

På vår cykeltur tillbaka till Borgå stad stötte vi på den här genialiska minigrisen Ralf:

gris
Den här Borgå-guiden vann silvermedalj i Travellinks bloggtävling tillsammans med Svenska Resebloggar.

Tack till Visit Porvoo för denna upplevelse. Åsikterna är som alltid här på Fantasiresor enbart mina egna.

25 kommentarer

  1. Fint skrivet! Tänker linka din blog till mina svenska kamrater. (Som hjälp att övertala dem att komma ock hälsa på).

    Menar du annars haikos kallrum på -110c ? Tror nog inte där e andra kallrum. Kan nog själv ha fel också.

    1. Åh tack, vad fint! Lycka till med övertalningen 🙂 Ja det är det jag menar, skrev helt tokigt fel med graderna. Nu har jag ändrat. Tack!!!

  2. Otroligt snygga bilder och ett fint inlägg. Härligt att läsa om och se bilder från sin egen hemstad 🙂 Tror visst jag måste gå och leka lite turist själv i Gamla Stan då den är så otroligt vacker!

  3. Borgå är så fint (speciellt gamla stan och åstranden då), har själv bott där i 9 månader 🙂 Nästan så jag får lust att åka tillbaka för att turista lite 😉

  4. Pingback: Loch Awe  -
Write a response

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Stäng