Konsten att maxa en kryssning till Helsingfors med finlandsbåten

Båtresan var en pressresa med Tallink Silja

Att åka på kryssning från Stockholm till Helsingfors med finlandsbåten har för många svenskar blivit förknippat med billig fyllefest. Synd tycker jag, eftersom Finland har så mycket att erbjuda. Är det inte dags att ge en båttur över till Helsingfors en ny chans?

Jo jag tänkte det. Så en vintrig kväll i december klev jag, min syster och mamma på finlandsbåten Silja Serenade nere i Värtahamnen. Mamma är finlandssvensk så vi har tagit den här båten under hela min uppväxt och för mig är finlandsbåten ”bo i koja med hela familjen”, bollhav, mjuka siljasälar, minihamburgare och lyxig efterrättsbuffé. Ett av många opublicerade inlägg som den här bloggen har går under rubriken ”När mamma skulle vara otrogen mot Silja Line” och handlar om vår Helsingfors-weekend för några år sedan när vi för första gången testade *konkurrerande bolag* och var så besvikna att vi bokade om hemresan till Silja Line. Det får man ändå kalla trogna kunder.

Men hur gör man då för att byta finsk fylla mot guldkant på en kryssning till Helsingfors?

Syrran, jag och mamma med sin ”champagnesjal”. Alla borde ha en sådan. Det sätter tonen.
Kryssning till Helsingfors med finlandsbåten Silja Serenade.
Vinter är bra tid för kryssning till Helsingfors eftersom du ändå är inomhus på båten.
Från en av livets tidiga finlandsbåtenresor. Vet ej storyn bakom gapandet, men det är jag.

Så här maxar du en kryssning till Helsingfors

1. Välj hytt med fönster mot havet

Du vill varken vakna upp i storm utan att kunna se ut genom fönstret, eller behöva ha gardinen neddragen för att du fått fönster in mot båtens gågata. Är det is så välj en hytt högt upp eftersom isflaken annars dunkar in i väggen hela natten. Har du råd väljer du en commodore class-hytt – då ingår champagne, bastu och frukostbuffé i den finare restaurangen. I en sådan hytt åkte jag min allra första finlandsresa, och det var även det vi hade fått denna gång. Att spana ut över kobbar och skär när man seglar in i Helsingfors skärgård på morgonkvisten är vardagslyx i sig.

Att vakna upp till havsutsikt sker inte var dag.
Commodore class på Silja Serenade
En commodore class-hytt består av en dubbelsäng och en bäddsoffa.
Helsingfors skärgård
Här hade man inte tackat nej till en liten ö med trähus och glasveranda.

2. Förboka avsmakningsmeny

Efter alla båtturer genom åren skulle jag säga att om du vill äta med guldkant finns det bara ett alternativ och det är restaurangen och vinbaren Bon Vivan. Åt en mycket god nordisk avsmakningsmeny med japansk touch bestående av fem rätter och passande viner till. Restaurangen måste förbokas i god tid innan resan eftersom den är populär. Bufféfantasten har det mer budgetvänliga alternativet som inte heller lämnar någon hungrig (det är även där efterrättsbuffén finns, och minihamburgarna åtminstone fanns på barnbuffén).

3. Spa med guldmask

Om du bor i commodore class har du som sagt gratis bastu att tillgå. Det är inget superspa vi talar om här, utan väldigt enkelt, men efter en isande dag på Helsingfors gator känns det lyxigt att slå sig ned själva med en longdrink i bastun och Helsingfors siluett utanför. På båten finns även en hel badavdelning, Sunflower Oasis, med bastu och pool dit alla är välkomna. Jag hade köpt ansiktsmaskar i guld från taxfreen för lite extra lyxkänsla.

4. Boka bord till showen

Varje kväll är det show-tajm på båten. Och jag måste säga att showerna levlat rejält från förr. För att garanteras en sittplats behöver du numera boka bord, något som du gör antingen när du bokar eller ombord samma kväll (men se till att vara där kl 18 när bokningen öppnar). Tips är sedan att köpa en gin och tonic gjord på den finska prisvinnande ginen från Kyrö gindestilleri som bl a vunnit världens bästa gin. Efter showen är det dansgolv. Om vi dansade? Är det någonstans man vågar fuldansa så är det på finlandsbåten.

Show på kryssning från Stockholm till Helsingfors
Vi fick Abba-show ena vägen och Queen-show den andra.

5. Planera tiden i land

När man väl kommer fram till Helsingfors är det ganska kort tid i land. Om man räknar bort promenaden till och från båten blir det tillslut bara drygt fem timmar. Se till att du vet vad du ska göra! Jag har tidigare skrivit om Helsinki Design District som är ett tips för den som gillar att titta på finsk design och hantverk. Fler tips är att boka in sig på det hippa bastubadet Löyly, besöka den gamla Arabiafabriken som nu blivit Iittala and Arabia Design Center eller bege dig ut på snöskoter och pimpla fisk i Sibbo skärgård bara 25 minuter från city.

Fler Helsingfors-tips från den här resan kommer i ett inlägg framöver!

Helsingfors nästa, va?

2 kommentarer

Write a response

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Stäng