Med husky och släde genom ett stelfruset snölandskap

”Vad ni än gör, släpp inte släden!” Det var resans hittills kallaste dag i finska Hetta, -28°C och jag skulle äntligen få prova på att köra hundspann. Påpälsade med overaller, invirade i halsdukar och med tjockaste bootsen ever var vi redo för att testa Hetta Huskies tolvkilometers-tur.

Finland_Lappland-117
finska_lappland
Finland_Lappland-101
Hetta Huskies har 150 lurvigheter i sitt hundstall, de flesta är Alaskan huskies men där fanns också några sibiriska varianter. Jag har nog aldrig sett så välskötta hundar tidigare, överallt satt upphäftade träningsscheman, medicinlistor, dagsformsrapporter, foderstater, släktträd med mera med mera. En arktisk oas för hundkärlek.

Finland_Lappland-100
Finland_Lappland-104 Finland_Lappland-106
Granarna var mer snöbekymrade än någonsin och solen tog tydligen återigen sovmorgon. Men de pigga huskyögonen och kramvänliga arktikpälsarna fick åtminstone mig att klarvakna. Den bästa nyheten: när hundarna inte längre orkar dra släden adopteras de bort – gärna till Sverige (här kan du kolla in vilka pensionerade hundar som letar hem just nu och sukta över en hårboll att ha hemma).

Finland_Lappland-109
finska_lappland_2
finska_lappland_3
Jag började vår huskysafari med att vara slädåkare, nedpackad under en tjock filt från finska vinterkriget och med halsduken uppdragen till ögonen försökte jag att fota så gott det gick innan kameran skulle dö helt i den isande vinden. Med hänsyn till hundarnas noggranna träningsschema fick vi inte styra släden utan hundarna följde istället en redan insprungen rutt. Bromsa och driva på sköttes däremot av den av oss som agerade huskykusk bakom släden.

Finland_Lappland-122
Finland_Lappland-119
Finland_Lappland-141
Förutom några glada hundskall svischade vi fram i tysthet genom snön. Som i en saga! Mitt därute på den stelfrusna sjön hände sedan det som inte fick hända: The Travel Camel med hundspannet framför oss tappade sin släde och huskisarna galopperade vidare i ivrig fart bort mot skogsbrynet. Som TUR var lyckades slädföraren längst fram i ledet få tag i det lyckliga hundekipaget och trycka ner bromsen. Pust. Hade kunnat sluta illa.

Finland_Lappland-129
Husky
Finland_Lappland-131
Tårna, ögonfransarna, kamerorna – ja, allt var fruset när vi gjorde vårt första stopp en timme senare i en liten trästuga. Varm choklad och den finska fikaspecialiteten: varm gnisslande kaffeost (på finlandssvenska brödost) med hjortronsylt, fick åtminstone själen att tina lite. Tårna förblev dåsiga där inne i de enorma stövlarna.
finland
Finland_Lappland-105
På hemvägen var det min tur att agera huskykusk. Och varm skulle jag bli för hundarna hade tydligen tröttnat på att lufsa runt med turister i skogarna. I varje uppförsbacke stannade de och sprang inte förrän jag själv hade puttat hela släden upp till toppen. Herregud, dödsförkyld och med den isiga luften att sluka i andnöd av ansträngningen kände jag mig mer som en av huskysarna än någon tuff slädförare. Kunde känna Kung Vinter stå där och skratta i sin snöskrud.

Finland_Lappland-128

Men ofrivilliga träningspass och lätt köldskadade händer till trots: En helt otrolig upplevelse som är värd varenda ansträngning. En check på min bucket-list och ett minne för livet.

Tack till Hetta Huskies och Nordic Bloggers Experience 2015 för denna upplevelse! Orden och åsikterna är som alltid här på Fantasiresor enbart mina egna.

15 kommentarer

  1. Wow, det ser helt magiskt ut. Det är något speciellt med extremkyla och liknande väder. Går det dessutom att kombinera med en sådan här tur så. Måste nog testas någon gång!

  2. Ja Du skyr inga resmål vare sig i fantasi eller verklighet. Kölden känns ända ner i tårna bara av att se bilderna. Fantastiskt. Vilka människor och vilka hundar!!! Applåd!!

  3. Ja Du skyr inga resmål vare sig i fantasi eller verklighet. Kölden känns ända ner i tårna bara av att se bilderna. Fantastiskt. Vilka människor och vilka hundar!

Write a response

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Stäng