Att göra i Rom på tjugofyra timmar

I reklamsamarbete med KLM

Rom är en av världens vackraste städer. Italien mitt favoritland. Valet var med andra ord enkelt när jag skulle välja destination för mitt samarbete med KLM. Att göra Rom på två heldagar var redan svårt, tyvärr blev det bara en eftersom jag landade med magsjuka. Men eftersom jag varit i Rom flera gånger förut så lyckades jag ändå maxa de tjugofyra timmarna jag hade till förfogande ganska bra om jag får säga det själv. Här kommer mina favorittips på saker att göra i Rom för dig som har ett dygn.

Har lagt in inläggets tips på saker att göra i Rom i den här kartan. Totalt 5,7 km att gå. Rutten börjar och slutar på mitt hotell, Grand Hotel Plaza.

Att göra i Rom på 24 timmar

Morgonkaffe på Sant’Eustachio il Caffè

Börja med morgonkaffe på det legendariska kaffestället Sant’Eustachio il Caffè. Ett kafé som funnits i många många år och som av många anses vara Roms bästa (bland annat i en gammal Rom-guidebok jag lånat av mina föräldrar). Inte den trevligaste personalen (återkommande tema tyvärr i Rom) och ganska höga priser, men: kaffet ÄR mums och atmosfären precis sådär italiensk som man vill ha den. Här började jag morgonen med en färskpressad apelsinjuice och en cappuccino. Tyvärr var deras marmeladfyllda cornetto slut, annars hade det blivit en sådan också.


Marknad på Campo de Fiori

Rom består av många delikata torg och Campo de Fiori är ett av de absolut gulligaste om du frågar mig. Varje förmiddag (förutom söndagar) från klockan sju till halv två så pågår här en matmarknad. Där finns pasta i alla former och färger, tryffel, olivoljor, limoncello, parmesanostar, färsk frukt och suktande grönsaker. Typ allt gott du kan tänka dig. Campo de Fiori betyder blomsterfältet och här finns förstås även massor av blommor att dofta på.

Tips: Turisterna har skrivit ett fint inlägg med tips på restauranger i närheten.

Att göra i Rom: Campo de Fiori


Att göra i Rom: Campo de Fiori

Gå vilse i Trastevere

Trastevere är Roms mer bohemiska kvarter där små boutiqes varvas med restauranger och kaféer i smala gränderna. Det är lätt att gå vilse i gränderna som har behållt sitt rutnät sedan medeltiden, men är det någonstans man ska tillåta sig att göra just det så är det i Trastevere. Här och där kommer du in på något litet torg med en vacker kyrka och pittoreska uteserveringar eller fontäner.

Att göra i Rom: Gå vilse i TrastevereFör kartälskaren: Polvere di tempo

I Trastevere hittade jag den fantastiska butiken Polvere di tempo. Fylld med jordglobar i olika storlekar, kartor, kompasser, kalejdoskop… ja det mesta jag som resfantast älskar. Kunde nog ha spenderat en hel förmiddag med att bara gå runt och pilla lite på de olika sakerna. Fick sådan beslutsångest kring vad jag skulle köpa att jag gick därifrån istället. Hur som: stort tips.
Torglunch på Caffè Settimiano

Jag lyckades hitta en plats i solen på ett litet torg i Trastevere. Beställde en grillad smörgås med mozzarella (well, of course), en juice och en cappuccino. Sedan satt jag och spanade på italienarna som spatserade över torget (och ganska många turister också), njöt av det vackra ljuset som blir på torg där stora vackra gröna lövverk täcker himlen.


Piazza Venezia

Från Trastevere ta bron över floden Tibern tillbaka till andra sidan. Om du inte orkar springa på Roms alla historiska sevärdheter (vilket är typ helt omöjligt på bara en dag) men vill se så många som möjligt för så liten ansträngning som möjligt, då ska du gå till just Piazza Venezia. Här ser du det enorma Viktor Emanuel-monumentet, mängder av katedraler, Forum Romanum och Colosseum i fjärran. Som att stå mitt i ett museum – men där det vardagliga livet pågår hela tiden. Mäktigt faktiskt.

Fontana di Trevi på vägen…

Eftersom du i princip ändå passerar Fontana di Trevi så ta en titt på fontänen som svenska Anita Ekberg gjorde världsberömd när hon badade i den i filmen La Dolce Vita. Fontänen är väldigt vacker men tyvärr är det SÅ mycket folk där vilket förstör stämningen ganska mycket. Men jag gillar den där fantasiresan in i filmen som man kan göra. La Dolce Vita regisserades för övrigt av Fellini vars favoritlunchställe var på mitt hotell. Mer om det…

Spanska trappan

Spanska trappan är också ganska turisttät (men det är egentligen bara att acceptera: Rom ÄR ett superhett turistmål) men väl värd ett besök. Framför allt för utsikten över staden som du får från toppen av trapporna. Sätt dig i trappan och vila fötterna med en gelato!
Siesta på hotellrummet

Efter en heldag på stan är en siesta typ världens bästa uppfinning. Jag hade till och med lyxen att ha Spanska trappan rakt framför ögonen när jag låg i min hotellsäng. Kittlade den lite med tårna.

Aperitivo på citronterrassen

Mitt hotell hade en CITRONTERRASS. Vem vill inte ha en sådan? Härifrån hade man fin utsikt över Roms taktoppar. Jag beställde in ett glas prosecco och passade på att jobba lite samtidigt. Aperitivo är en italiensk uppfinning och innebär helt enkelt en fördrink med lite snacks. Ofta får du snackset gratis till din drink. Jag fick till exempel en stor skål oliver, chips och några crostini med någon tomatpasta på. Skulle aldrig hända i Stockholm. I Italien är det standard.


Middag à la Eat Pray Love

Under Rom-resan var jag helt solo och att äta middag är nog den enda biten som jag kan tycka är lite jobbig med att resa ensam. Men jag gick helt enkelt in i rollen som Julia Roberts i filmen Eat Pray Love, ignorerade servitörens första fråga “table for two?”, pudrade min pasta med parmesan i all oändlighet och skålade mitt röda vin med mig själv och livet. Helt ok faktiskt.

Nattglass vid Pantheon

Att inte äta glass när man befinner sig i Italien är en dödssynd. Jag intog min vid torget intill Pantheon. På natten lyser de upp Pantheon och här samlas människor för att titta och äta glass från någon av de mängder av glasställen som finns i närheten. Jag köpte min från Ciuccula som enligt tidigare nämnd guidebok också skulle vara extraordinär. Men jag tror all glass blir extraordinär när den intas på ett vacker torg i Italien.

Sedan bar det hemåt igen. Lite gladare. Lite mera sugen på att flytta till Italien.


Resan var ett reklamsamarbete med KLM och en del av kampanjen #KLMtop10. Orden, åsikterna och bilderna är som alltid enbart mina egna.

16 kommentarer

  1. Är så glad att jag fick väga upp en dålig upplevelse i Rom med en helt fantastisk vistelse för ett par månader sedan. Vilken stad! Vilken glass! Vilken historia!

    Snyggt inlägg, som vanligt.

  2. Flott artikkel du har skrevet og med mange flotte bilder. Jeg har vært i Roma flere ganger og gleder meg fortsatt over alle de vakre bygningene og plassene. Spennende søyler og arkitektur som kan dukke opp hvor som helst. Spansketrappen med sine herlige gratiskonserter. Rett og slett en fantastisk by 🙂

  3. Två besök till trots har förälskelse till Rom inte uppstått. Men efter din text känner jag att jag måste ge staden ytterligare en chans. Om inte annat enbart för ett besök i den där kartbutiken!!

  4. Älskar underbara Rom, kan aldrig få nog av den staden. Efter att ha läst ditt fina inlägg funderar jag på hur jag ska övertala min man att vi ska göra Rom igen/Pernilla

Write a response

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Stäng