När jag såg den italienska drömmen i vitögat – Civezza

Ibland när man motar sig fram där i helveteshöstens piskande akupunkturregn på någon oändlig gata på väg till ännu ett möte, så är det lätt att att man börjar intala sig “peppiga” saker så som att: “det finns inga dåliga väder…” och “det där romantiska italienska livet är ganska överdriven ändå så himla bra kan det ju inte vara vi kan ju ändå gå till tandläkaren för en femhunka det är ju jättekul”. MEN NEJ. Efter vår resa till Italien vill jag aldrig mer förtränga den där italienska drömmen.

Den finns! Den heter Civezza. Och den är skimrande rosa, ljummen, med doft av citron.

Civezza är en medeltidsby och byns kärna är det lilla torget Piazza Garducci. Förutom en magnifik utsikt över olivlundarna, små bergsbyar på de böljande kullarna och medelhavet i fjärran till vänster, så finns där en liten kaffebar och en mini-market. Mataffären heter Maddalena, helt enkelt efter butikens ägare. Förutom den lilla mataffären finns en ännu mindre Alimentari (livsmedel på italienska). That’s it. Vill man handla mer får man åka ned på de kringelkrokiga vägarna till den närmsta staden, San Lorenzo Al Mare, som ligger nere vid vattnet. Det tar fem-tio minuter.

Här på torget återfinns några av byns invånare varje dag. Några dricker espresso och bläddrar i dagens tidning på kaffebarens balkong. Andra verkar bara oförskämt nöjda med att göra precis ingenting. Det är även här vi intar vår frukost varje dag på italienskt vis: cappuccino och en cornetto (italiensk croissant) fylld med choklad eller marmelad. Jag undrar om jag inte har något hemligt italienskt blod i mig för jag skulle kunna börja mina morgnar så här prick varje dag resten av livet.Foto från Sara / Träningsglädje.

Jag hjälper vår hyresvärd Franco att skaffa Instagram så han kan följa våra uppdateringar. Franco pratar nästan perfekt engelska till skillnad från de flesta andra i byn som knappt pratar någon engelska alls. När vi ska handla är det jag som på min knackliga turistitalienska får försöka göra oss förstådda. En parlör (eller italienskakurs) rekommenderas med andra ord! Men som tur är hittar man annars alltid Franco på det lilla torget med sin tax. Redo att stå till tjänst med både badhanddukar och valsafari.


I Civezza kan man strosa lääänge i de smala medeltidsgränderna. Svalt och skönt även mitt på dagen. Ibland undrar jag vad som hänt med mänskligheten här borta i Sverige när man bestämt sig för att bygga städer i färgskalan grå-brun-beige när man uppenbarligen kan göra dem så mycket vackrare! Prunkande bougainvillea varvas med citronkvistar, olivträd och kaktusar i tiotusenkronorsklassen.

Vårt boende i Civezza

Vi bodde i Ca du Sciu Megu (“doktorns hus”), en lägenhet precis intill det lilla torget. Lägenheten är drygt 200 kvadratmeter, har tre terrasser, en jacuzzi och lika många badrum som sovrum (älskar denna italienska badrums-standard). Lägenheten går att hyra här och kostar i snitt 12.600 kronor för en vecka. Då kan man vara 8 personer. Ganska prisvärt ändå tycker jag.

Vill man bo lite mindre men även ha tillgång till den fantastiska poolen (vi hade tillgång till den ändå, men det var alltså ett undantag) så kan man hyra till exempel den här lägenheten med 4 sängplatser för i genomsnitt 5500 kronor för en vecka (finns även för 6 och 7 personer).

Nattbad, sonedgångspizza, bubbel i bubbel och midsommardopp. Många av de minnen jag tar med mig är från just poolen. Så delikat på alla sätt och vis med sin smäckra form och perfekta läge med olivlundarna nedanför och de blånande bergen i fjärran.Katarina tar en obligatorisk poolselfie.

Sara och hennes band. Foto: Linda.

Här åt vi

Le cinque torri – byns enda pizzeria och restaurang är nog en av de största anledningarna till varför jag skulle åka tillbaka till just Civezza. Det är så mycket mer än vad man förväntar sig i en medeltidsby med några hundra invånare. Här beställer man inte från menyn utan man frågar helt enkelt kocken Savina om vad de har färskt för dagen. Ena dagen var det smarriga svampar i skogen som hon slängde ihop till en ljuvlig spaghetti-rätt, en annan var det citronerna som precis blivit plockade. Det är precis så där det ska vara: enkelt, men dödsgott. Hennes specialtet är dessutom desserter och jag tror vi smakade oss igenom det mesta på menyn. När inte kvällarna avslutas här inne i restaurangen vid de öppna fönsterluckorna, med olivlunden sjungande utanför, så gör dom det med en frasig pizza som vi hämtar med till poolkanten.

Jag tror det kallas livskvalitet. Och att möta den italienska drömmen i verkligheten.
Den här resan var en del av en pressresa arrangerad av Vivicivezza. Men orden, åsikterna och bilderna är som alltid enbart mina egna.

 

31 kommentarer

 1. Gillar verkligen rubriken (och bilderna är fantastiska!) De där drömmarna finns faktiskt i verkligheten! Jag vet ju hur det gick när vi såg vår i vitögat på en sluttning mot Atlanten. Point of no return!

 2. Härliga tider! Ja kan inte mer än drömma mig tillbaka när jag läser allt. Gillar verkligen färgerns i civezza, verkligen den italienska drömmen med citroner och lugnet. Vill åka tillbaka, nu.

 3. “Piskande akupunkturregn” är kanske den bästa beskrivning jag någonsin hört! Så drömmigt inlägg, vill också åka till Civezza nu.

 4. Wow! Vad vackert, och vad vackert skrivet. Jag är själv på runtresa genom Europa, men Civezza missade jag. Sparar detta till nästa gång 😉 När jag ändå är inne här och kommenterar kan jag passa på att skriva att jag tycker väldigt mycket om din blogg.

 5. Vilket trevligt repotage! Verkar vara en jättemysig liten by.
  Måste bara säga att dina repotagebilder blir bara bättre och bättre. Man kan riktigt känna atmosfären i byn genom bilderna. Snart får du lov att ändra titel till copywrighter och fotograf 🙂

 6. Jag blir akut sugen på att åka dit nuuu! Även om det är fantastiskt i Stockholm just nu. Suktar efter en äkta italiensk svamppasta. Eller egentligen valfri italiensk pasta.

  Hoppas att ni har det fint på Åland! <3

 7. Hej!
  Har precis börjat läsa igenom din blogg, hittade den idag.
  Har inte kommit så långt ännu men fullkomligt älskar den!
  Så snygg!

Write a response

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Stäng