Tryffeljakt i Acqualagna – det vita guldets huvudstad

Den brukar kallas för det vita guldet och kökets diamant. ”Den är ful, skör och doftar som unken vitlök på burk. Trots detta älskas den vita tryffeln av grisar, hundar och gourméer” beskrev SvD den vita tryffeln i ett reportage. I våras fick jag också dra på mig gummistövlarna för att bege mig ut på jakt efter denna mytomspunna svamp i Italiens tryffelhögkvarter, Acqualagna.

fantasiresor-italien-marche-51
fantasiresor-italien-marche-36
Tryfflar är en slags underjordisk svamp som växer intill rötterna av särskilda träd. Det finns flera olika varianter av tryfflar: Vit tryffel, som även kallas för Albatryffel, är den dyraste och mest exklusiva tryffelsorten. Svart vintertryffel är den vi oftast brukar serveras på restauranger, medan sommartryffeln är den mindre smakrika varianten.

I Acqualagna växer alla typer av tryfflar vilket gör att det alltid går att hitta tryfflar här, 24/7. Området står för två tredjedelar av hela Italiens tryffelproduktion och har en flera hundra år lång tradition av just tryffeljakt.

fantasiresor-italien-marche-tryfflar-3
fantasiresor-italien-marche-31
Vi hade med oss två tryffelhundar på vår jakt efter det vita guldet. Lola var den mest erfarna, och även den mest trofasta hunden jag mött. Men så var detta även mitt första möte med en tryffelhund. Helst ville hon nog krypa ihop i famnen på sin tryffelhusse och ligga där hela tiden.

fantasiresor-italien-marche-48
fantasiresor-italien-marche-37
fantasiresor-italien-marche-38

Hur jagar man tryfflar?

Väl inne i tryffelskogen var det som om Lola kände doften av tryfflar överallt. Hon sprang runt och nosade bland löven, plötsligt stannade hon och började krafsa ivrigt med sina tassar under ett träd – inte helt oväntat: där låg en tryffel och blänkte! Försiktigt plockade Lola upp tryffeln mellan tänderna och travade tillbaka till sin tryffelhusse som kunde lirka ut den. Den andra tryffelhunden var tyvärr inte lika uppfostrad och åt gärna upp tryfflarna istället. Skulle nog jag också ha gjort.

fantasiresor-italien-marche-40
fantasiresor-italien-marche-tryfflar-4
fantasiresor-italien-marche-42
fantasiresor-italien-marche-tryfflar-2
fantasiresor-italien-marche-45
Min skeptiska sida lät sig dock ganska snabbt göra sig hörd, och jag tänkte att hur enkelt kan det inte vara att bara kasta ut lite tryfflar och sedan locka turister på exotiska tryffeljakter? “De där italienarna”, liksom. Men när Lola hade hittat fem tryfflar tog det liksom inte slut, hon bara fortsatte…och fortsatte. Hon hade säkert hittat tjugo tryfflar innan vi begav oss hemåt i regnet. Tyvärr bara sommartryfflar, men ändå.

fantasiresor-italien-marche-43 fantasiresor-italien-marche-44

På besök i tryffelfabriken

Under resan i italienska Marche gjorde vi även ett stopp i tryffelfabriken Acqualagna Tartufi och fick se de olika tryffelkrämerna blandas och paketeras. Jag har även bloggat om tryfflarna på Hötorgshallens matblogg som jag driver, och där finns det ett tips på enkel matlyx. Tryffelmums, säger jag.

fantasiresor-italien-marche-52 fantasiresor-italien-marche-55
fantasiresor-italien-marche-tryfflar
Om du är intresserad av mer fakta kring tryfflarna har Turisterna skrivit ett intressant blogginlägg från samma resa där hon går lite djupare in på detaljerna kring denna magiska lilla delikatess.

fantasiresor-italien-marche-57

tack

7 kommentarer

  1. Sofia, så roligt att få friska upp minnet från tryffelresan. Vilka fina bilder – proffsigt att fånga snabba Lola på bild!

  2. Wow vilken vacker sida du hade! Har du gjort den i någon “tjänst” (typ wordpress) eller helt från grunden? Otroligt tjusig =)

    1. Tack vad glad jag blir! Hela bloggen är gjord i WordPress och ligger på eget webbhotell. Själva designen är en WordPress-mall som jag har köpt från http://themeforest.net/ och som jag sedan har modifierat litegrann så att den fungerar så som jag vill. Det är inte alls särskilt svårt, så tipsar verkligen om att köpa en egen mall som grund!

  3. Sikke en spændende oplevelse at komme med på trøffeljagt! Jeg bliver altid så imponeret af hunde som disse, der kan trænes til at opspore en bestemt duft – det er jo helt utroligt!!! Forresten synes jeg din billedeserie sidder lige i skabet,,, flotte skud! 🙂

Write a response

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Stäng