Gläns över Gardasjön – besök på julmarknader i norra Italien

Betalt samarbete med Garda Trentino.

”Astro del ciel, Pargol divin, mite Agnello Redentor” – det är barnkören som sjunger Stilla natt på det lilla torget i medeltidsbyn Canale di Tenno. Snöflingorna ligger kvar uppe på hustaken och det doftar granbarr och en och annan förbipasserande vino brulé; italiensk glögg. Det är jul och det är Italien och det glänser över både Gardasjön och strand och piccole Dolomiti; de ”små Dolomiterna” i fjärran.

Jag är på bloggresa i Gardasjöns norra ände i provinsen Trento och uppdraget är julmarknader. Här kommer en sammanfattning av de jag och min norska bloggkollega Janicke hinner besöka.

Utsikt över Gardasjön från Canale di Tenno
Julmarknad i Canale di Tenno

Julmarknad i Arco – Mercatini di Natale Arco

Den första julmarknaden vi besöker finns i den lilla staden Arco. Arco ligger längst in i dalen från Gardasjöns norra ände, och över staden blickar ett medeltida slott från en kantig klippa. Julmarknaden i Arco, Mercatini di Natale Arco, är en blandning av fysiska prylar och ätbara saker. Där finns vackra speldosor, stickade ullstrumpor och alla representanter som kan tänkas behövas till en julkrubba. Där finns ostar, korvar och klubbor. Och den för Italien så klassiska nougaten, torrone, i säkert femtiotals smaker – limoncello, mandel, lavendel. Jag köper en kopp varm vino brulé, italiensk version av glögg, och en torrone i smaken kastanj – enligt försäljaren den bästa av dem alla.

Om du besöker Arco: glöm inte att ta en promenad upp till slottet innan solen går ned för magnifik utsikt över dalen. Men mer om det kommer i kommande inlägg.

Kort fakta – julmarknaden i Arco

Var? Arco, ca 10-15 min med bil från Riva del Garda.
När? Fre-sön mellan 15 nov och 6 jan.
Entré? Gratis.
Mer info? För uppdaterad information kolla regionens hemsida om julmarknaden i Arco.

Julmarknad i Arco i norra Italien
Julmarknad i Arco i norra Italien
Julmarknad i Arco i norra Italien
Julmarknad i Arco vid Gardasjön
Julmarknad i den italienska staden Arco
Julmarknad i Italien
italiens julmarknad
Julmarknad i Italien

Julmarknad i Riva del Garda – Di gusto in Gusto

Riva del Garda är vår bas under hela resan. Staden ligger precis intill Gardasjön och bjuder på glada gränder till och med en isande kall decemberdag. Inför jul intar julmarknaden Di Gusto In Gusto stadens två största torg nere vid vattnet och fyller dem med dofter som suktar vilken smaklök som helst. Marknaden utgörs av över tjugo olika matstånd som säljer lokala delikatesser från Trento-trakten.

Här varvar du delikat Trentino Grana (regionens ”parmesan”), Trentino doc-bubbel (regionens ”champagne”) och lokal gatumat i alla möjliga format. Marknaden blir nog min personliga favorit vad gäller utbudet, för mig får man gärna skippa krimskramset till fördel för enbart lokala italienska delikatesser och tillhörande matnördar. Om dagarna ordnas aktiviteter som ponnyridning och åsneridning – och har du tur lyckas du pricka in den självlysande julgranen på styltor!

Kort fakta – julmarknaden i Riva del Garda

Var? Piazza Garibaldi och Piazza Cesale Bottini, i Riva del Garda.
När? Fre-sön mellan 16 nov och 5 jan.
Entre? Gratis.
Mer info? För uppdaterad information kolla regionens hemsida om julmarknaden i Riva del Garda.

Julmarknad i Riva del Garda
Julmarknad i Riva del Garda
Julmarknad i Riva del Garda Italien
Trentino doc-bubbel
Julmarknad i Italien

Jultomtens hus i Riva del Garda

Att tomten bor i Rovaniemi och kanske Mora har jag hört förut – och, ja, så hälsade vi ju även på honom i Alaska – men att han även bor i norra Italien har jag helt missat. Men inuti den stora borgen intill julmarknaden i Riva del Garda bor han alltså. I Casa di Babbo Natale, ”jultomtens hus”, finns – förutom jultomten himself – ett helt tomteland för barn. Där kan man pyssla med tomtenissar i tomteverkstaden, titta på mini-uppträdanden och förstås: skriva ett brev till tomten från hans officiella postkontor. Jag skriver ett brev och håller tummarna för att det ska komma fram.

Kort fakta – tomtens hus i Riva del Garda

Var? Inuti museet MAG i Riva del Garda.
När? Fre-sön under 30 nov-31 dec.
Entré? Kostar 0-7 euro/person beroende på ålder.
Mer info? För uppdaterad information kolla regionens hemsida om jultomtens hus i Riva del Garda.

Här bor jultomten i Italien
Jultomtens hus i Italien

Caro Babbo Natale, ”kära jultomten”, Jag vet inte om du pratar svenska men eftersom du är jultomte så tänker jag att du borde förstå. Jag önskar mig att en liten bit av Italien flyttades till Sverige. T ex mozzarellan, solen och några olivträd. Det vore snällt. Tack. Mvh Sofia Z.

Mitt brev till jultomten.
Önskelista till jultomten i Italien

Luciafirande i Torbole

Historierna om luciafirandet i Sverige och världen är ungefär lika många i antal som sökresultaten på ordet Lucia hos Google. Det är närmast omöjligt att få någon rätsida på varifrån traditionerna kring luciafirandet faktiskt kommer, och spelar det egentligen någon roll? Man verkar åtminstone någorlunda överens om två saker: att Lucia kommer från Syrakusa på Sicilien i Italien, och att Sverige är ett av få ställen i världen där högtiden har en sådan stark tradition.

Men om luciafirandet ser någorlunda likadant ut oavsett var i Sverige du befinner dig, så verkar det skilja sig desto mer i Italien. I Torbole, en liten by intill Gardasjön, firas högtiden redan kvällen innan själva luciadagen, alltså den tolfte december, och börjar md en högljudd parad längs med sjökanten. Vi går bland barn och föräldrar som bundit ihop gamla konservburkar på rep som de drar över kullerstenarna så att det ekar över hela byn. Bullret ska locka fram Lucia som befinner sig i en båt någonstans ute på vattnet. Någon verkar ha samlat halva året för att få till ett rep med tioliters-konservburkar som låter som om en halv slagverksorkester, någon annan verkar ha jobbat mer i sista minuten (stressade föräldrar?) med två halvt ihoptryckta coca cola-burkar och en liten makrillask på sitt rep.

Efter ett tag kan vi urskilja Lucia som sakta kommer glidande in i viken i sin upplysta båt. Hon är helt täckt i ett vitt lakan, även ansiktet är dolt, och med en ljusslinga runt huvudet. Längst in i viken stiger hon i land och blir sedan, ledd av sin medhjälpare kallad Castaldo, förd till en kärra och dragen vidare bort till torget. Paraden tågar efter och på torget samlas vi runt Lucia som delar ut godis och färgglada ballonger till barnen. Enligt traditionen ska barnen sedan gå hem och sätta ut kaffe till Lucia, hö till åsnan (som egentligen är den som ska dra kärran) och vin till medhjälparen Castaldo. Om de gör det kommer hon och lämnar presenter till dem på natten. En kul tradition att få uppleva så lokalt – och så extremt olik vår egen utan både stjärngossar och Staffan stalledräng.

Kort fakta – luciafirandet i Torbole

Var? Längs med vattnet i staden Torbole.
När? 12 december kl 17.
Entre? Gratis.
Mer info? Kolla regionens hemsida för uppdaterad info om luciafirandet i Torbole.

Lucia i norra Italien
Luciafirande i norra Italien

Julmarknad i Canale di Tenno

Fastklamrad uppe i bergen med utsikt över Gardasjön ligger den lilla medeltidsbyn Canale di Tenno. En by jag passerar på hösten för tre år sedan och som inte helt oväntat visar sig vara ännu mysigare i julskrud med glimrande frost på taken.

Här promenerar vi runt i de smala kullerstensgränderna och besöker bodarna bakom de gamla stenfasaderna. Rummen som är små och mörka med välvda tak och tjocka stenväggar påminner en del om de uråldriga lokalerna som finns i Gamla stan. Mysigt som du förstår!

Några män ystar ost över öppen eld, en man i hög hatt kommer spatserandes med en gul leksaksstruts, och plötsligt slår en barnkör upp sina notställ på det lilla torget för att sjunga Stilla natt och andra italienska julsånger jag aldrig hört. På julmarknaden i Canale di Tenno säljs alltifrån lokala delikatesser till hantverk i alla dess former. Vi köper crepes med extra sötad Nutella av några tomtegummor. Där finns även julstjärnor, spexiga hattar och ihopvikbara slipsar i trä. En marknad att besöka – kanske inte främst för shoppingutbudet – utan för den charmiga stämningen och ovanliga scenografin.

Kort fakta – julmarknad i Canale di Tenno

Var? Canale di Tenno, ca 20 min med bil från Riva del Garda.
När? Lör och sön mellan 23 nov och 15 dec.
Entré? Gratis, men du måste ta bussen från parkeringsplatsen vid Tennosjön eftersom du inte kan parkera uppe vid byn. Bussen kostar 2 euro per person för tur och retur.
Mer info? För uppdaterad information kolla alltid regionens hemsida om julmarknaden i Canale di Tenno.

Utsikt över Gardasjön från Canale di Tenno
Canale di Tenno i Italien
Julmarknad i Canale di Tenno
Julmarknad i Canale di Tenno
Julmarknad i Canale di Tenno i Italien
Julmarknad i Canale di Tenno vid Gardasjön
Julmarknad i Canale di Tenno
Barnkör på julmarknad i Canale di Tenno

Ta dig runt mellan marknaderna med julbussen

Om du bestämmer dig för att skippa hyrbilen så går det att ta sig runt med hjälp av Garda Trentino Xmas Bus. Bussen går mellan de olika julmarknaderna som nämns i det här inlägget och biljett går att köpa direkt ombord på bussen. Ett bra alternativ om du också vill kunna provsmaka vinerna som erbjuds eller helt enkelt bara ogillar mörkerkörning.


Resan var ett betalt samarbete med Garda Trentino och Nordic TB och gick under kampanjnamnet #XmasGarda. Orden, åsikterna och bilderna är som alltid enbart mina egna.

2 kommentarer

Write a response

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Stäng