När en fantasiresa slår igenom – hej Svalbard!

25 februari 2012 – alltså för EXAKT fem år sedan – skrev jag om min allra första fantasiresa här på bloggen. Blogginlägget hade rubriken: Fantasiresa #1: Svalbard. Så här började inlägget:

”Bara det att Svalbards största ö heter ”Spetsbergen” får mig att vilja åka dit. Det låter så jäkla häftigt. Och så har de POLARKLIMAT! Jag tänker mig polarbrödsloggan fast PÅ RIKTIGT.”

Fem år senare sitter jag här och bloggar igen, och den här gången är det för att berätta att på måndag bär det av till just Svalbard! Det är en pressresa som jag blivit inbjuden att följa med på (all kärlek till Annika Myhre / Resfredag som såg till att det blev så) och det kommer att vara jag, och åtta andra bloggare från andra länder, samt två journalister.

”Jag skulle resa med ett expeditionsfartyg mellan de små öarna i Svalbard, åka hundspann över blänkande glaciärer, titta på en glittrande stjärnhimmel a la 90-tals estetik, dricka skummande öl i ett av de små färgglada trähusen. Eller ba packa ryggsäcken och spatsera iväg ut över den oändliga tundran (lite In to the Wild minus slutet). Eller bli vän med en isbjörn, stoppa fingrarna djupt in i pälslurvet och lunka iväg på dess rygg.”

Här är vårt program för den som är intresserad:
Måndag
13:30 – Lunch at Coal Miners’ Bar & Grill
14:30 – A cultural and historical introduction to Longyearbyen and Svalbard
16:30 – Spitsbergen Logde Dog Sled expedition, overnight stay at the Spitsbergen Expedition Lodge.

Tisdag
15:00 – Return from dogsledding and check in at Spitsbergen Hotel
16:00 – A taste of Longyearbyen, including locally produced beer at Svalbard Brewery, the northernmost brewery in the world; Fruene café, where the northernmost ”homemade” chocolate in the world is made; and Polar Permaculture, where American Ben is growing herbs and vegetables in the arctic.
19:00 – Storytelling and tasting of Champagne from the old Norpolet (the world’s northernmost champagne cellar).
20:00 – Polar gourmet dinner at the Funktionærmessen restaurant.

Onsdag
08:00 – Overnight Ice Cave Tour and snowmobile safari to the Svea mine

Torsdag
15:00 – Check in at Radisson Blu Polar Hotel
16:00 – A quick bite – taste of Svalbard – Restaurant Nansen.
18:00 – Northern Lights safari with snowcat
19:15 – 22:00 – Northern lights evening at Camp Barentz

Fredag
Hem igen!

Ja alltså jag måste tyvärr vara lite mopsig och erkänna att jag är rätt avundsjuk på mig själv för tillfället. Får man vara det? Har varit och inhandlat nytt ullunderställ, balaclava och innerhandskar i merinoull pga hatar att frysa och har gjort det lite för mycket hittills i år.


Min islandströja och grönlandsmössa har förstås också varsin given plats i packningen.

Mitt enda problem just nu är att mitt kameraobjektiv har lagt av efter diverse närkontakt med Prags asfalt och svensk fjällkyla, ja egentligen började det med en italiensk tryffeljakt i ösregn. Men man kan ju bara inte åka till Svalbard utan en vettig fotoutrustning. Så funderar på att passa på att uppgradera mig lite och köpa en helt ny. Har fått tips på den här, men om någon har något annat tips så blir jag EVIGT TACKSAM!

19 kommentarer

 1. Men det låter ju helt fantastiskt!
  Och ja, jag är avundsjuk, väldigt avundsjuk. Jag tror jag börjar bli grön, så avundsjuk är jag. 🙂
  Men jag är glad för din skull och jag hoppas och vet att du/ni kommer ha en underbar resa!
  Själv ska jag nu gå in och lägga till Svalbard på min bucket list. 🙂

 2. Så cooolt! Tänk ändå vad häftigt det är att plita ned sina drömmar och sen bli påmind om att de kommer bli av. Jag är glad för din skull och tycker du gör helt rätt som mopsar, det är du värd!

 3. Häftigt att få åka till Svalbard, det är ett av mina drömresmål. Nån gång ska jag åka dit 🙂 Trist med objektivet, tur att det finns mobiltelefoner med kameror.

  Fujifilm XT-1 är riktigt bra. Jag vet många som är väldigt nöjda med Fujikameror. Det är bättre bildkvalitet på den än kameran du har nu. Sen är den lite tåligare mot fukt också och det skadar ju inte när man är ute i naturen.

Write a response

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Stäng