Kulinarisk vandring bland alpörter och molntussar i Kleinwalsertal

Reklamsamarbete mellan Nordic TB & Vorarlberg

”Man kan aldrig få nog av vackra saker” svarar den skrynkliga damen i den österrikiska lilla byn Sonntag, på min fråga om hon efter sina cirka åttio år inte tröttnat på den vidunderliga utsikten utanför fönstret. Ett väldigt klokt svar, om ni frågar mig.

Den tolfte september i Kleinwalsertal i Vorarlberg, Österrike, är världen just det: vacker. Vi är på en kulinarisk vandring bland alperna med silverskiftande regnslöjor och gråtande granar. Som att vandra i en fantasi där molntussarna lever ett eget liv.

Kleinwalsertal Vorarlberg Österrike

Kände mig lite som jag hamnat i den här scenen i en av mina favvofilmer Science of Sleep.

Kleinwalsertal är en dal i Vorarlberg i Österrike. Men för att komma till området med bil måste man åka via Tyskland, området har nämligen ingen direkt vägförbindelse till övriga Österrike. Till Kleinwalsertal åker man för att skida eller vandra, och det är precis för det sistnämnda som vi också är här.

Tillsammans med vår guide, den före detta stjärnkocken Herbert Edlinger, vandrar vi från Baad upp till den lilla alpstugan Mittleren Spitalalpe och tillbaka. Vandringen är knappt tre kilometer enkel väg, men mycket uppför åt ena hållet. Herbert gör många stopp längs med vägen för att låta oss smaka på alperna. Vi smakar rosa små klöverblommor, någon slags blåklocka och harsyra som tar mig tillbaka till barndomsäventyr i Sörmlandsskogarna.På vägen möter vi en fyrhjuling som är på väg ned till byn med tomma pantflaskor. En vanlig dag på stigarna i Kleinwalsertal. Annars är det mest det svaga smattret av regnet som dansar mot min regnjacka som hörs.


Snart hör vi något mer: kobjällror. Nyfikna kor med stora klockor runt halsarna som börjar följa efter oss på stigen. De slickar på mina fingrar med sin sandpapperstunga och tittar sådär lugnt och klokt som bara kor kan göra. Jag undrar vad de tänker på. Någonting i slowmotion antagligen.


Målet med vandringen är alpstugan Mittleren Spitalalpe. Stugan ägs av en familj som bor här under sommarhalvåret. De gör ost, bjuder på fika för de som orkar vandra hit, och njuter av skönheten precis som den gamla kvinnan i Sonntag. Mamman i familjen berättar att för några veckor sedan hade de en gäst som frågade hennes barn om de inte saknar att kunna kolla på tv ibland. Då hade ett av barnen gått fram till fönsterluckorna och pekat på de blånande bergen och de ständigt gröna kullarna och svarat att ”vi behöver ingen tv, vi har ju det här”.


Uppe i stugan bjuds vi på lokalproducerade ostar, korvar, senap, bröd och vin. Allt från området. Vorarlberg har blivit utsett till det som i Österrike kallas för GenussRegion, vilket innebär att här kan du hitta extra många och bra kulinariska läckerheter. Enbart i Kleinwalsertal finns det tretton olika gourmetkockar och sex stycken ”gourmet huts” att besöka. Jag har svårt att tänka mig ett bättre mål på en vandring faktiskt.Kleinwalsertals hemsida kan du boka samma vandring som vi gjorde. Fler inlägg från vackra Vorarlberg är i fabriken.


Resan är ett reklamsamarbete mellan Vorarlbergs turistbyrå och Nordic TB och en del av kampanjen #inVorarlberg. Orden och åsikterna är som alltid enbart mina egna.

10 kommentarer

  1. Din blogg håller så hög kvalité och dina bilder ger mig gåshud om och om igen. Det känns som att jag flyttar in i dem för att djupet och tonerna i dem skapar den känslan. <333 Otroligt starkt.

  2. Så fine billeder! Vi besøgte selv Østrig for et par uger siden, men jeg kan godt se, at vi slet ikke er færdige med at rejse rundt i landet. Så smukt!

Write a response

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Stäng