Att göra i Krakow i februari – och hur vi botade hjärtesorg för 1500 kr

Krakow är pampiga byggnader, vita hästar, klockor som slår och en och annan vilsen duva. Det är även food trucks och grådassiga fasader som gömmer oaser av billiga kulinariska upplevelser. Krakow är en av få polska städer som inte totalförstördes under andra världskriget, vilket gör den fantastisk med både tinnar och torn. Som en saga mitt i det svinkalla februarimörker jag besökte den.

Jag var i Krakow tillsammans med mina två barndomsvänner Magda och Diana och vi led vid tillfället alla tre av hjärtesorg. Så det vi ägnade våra murriga februaridagar åt var att äta, fika, snaska, dricka bubbel, dricka kaffe, och så några varv till på det. Här kommer därför ett inlägg med 9 tips på saker att göra i Krakow från vår weekend, torsdag till söndag. Hur vi botade hjärtesorg med lyxliv för totalt 1500 sek.

>> Läs mer om HUR billigt det är att resa till Krakow.

Det pampiga torget Rynek Glowny.
Krakows gamla stadsdel är fyllt av gulliga husfasader i ljust pastelliga färger.

Februari är egentligen inte att rekommendera för en stad som Krakow som är omtalad för sina prunkande picknickparker och praktiska gångavstånd. Det var verkligen svinkallt. Men så är det väl egentligen få europeiska städer som är optimala i februari, om ens någon? Krakow är å andra sidan extremt billig att leva lyxliv i, samtidigt som det är nära hem (ja till och med på båt-/tågavstånd), vilket ändå gör den till ett ganska bra februariäventyr när allt kommer omkring.

Vackert kring det stora torget i Gamla stan.
Mina reskamrater Diana och Magda i årets första solstrålar utanför slottet.
På mitten av torget Rynek Glowny ligger historiska handelshallar där du kan köpa lite allt möjligt.

Att göra i Krakow – mina 9 tips

#1. Strosa i de judiska kvarteren, Kazimierz

Mitt favoritområde var helt klart de judiska kvarteren Kazimierz. Området förstördes nästan helt under andra världskriget och var länge väldigt förfallet men fick ett uppsving på 90-talet, mycket tack vare Steven Spielbergs film Schindlers List som delvis är inspelad här. I Kazimierz hittar du inte bara svidande historia i nästan varje gatuhörn, det är även här de hippa butikerna och goda kaffet finns! Krakows hipsterkvarter, kort och gott.

I Kazimierz är stadens historia fortfarande påtaglig.
En kreativ stadsdel.
Fullt av lockande restaurangskyltar.
Och kreativ gatukonst i varje hörn.
Massor av mysiga små kaféer.
Och roliga butiker som säljer allt möjligt märkligt.

#2. Gå på marknad i Kazimierz

Varje dag händer det saker på torget Plac Novy i Kazimierz. Ett torg som är betydligt mindre turistigt än kvarteren runt Rynek Glowny. Här ryms mängder av ”hål i väggen-matställen” där du kan köpa lokal snabbmat och på helgen är det utomhusmarknader. På lördagar är det antikmarknad och på söndagar klädmarknad. Vi lyckades pricka in antikviteterna som var av varierande grad, men roliga att spana in. Mindre glatt var väl de enorma knivarna med hakkors som såldes som antikviteter intill något svartvitt foto med judestjärna(!).

Cykelbaristan, ett säkert tecken på att du är nära en hipster.
Antikvitetsmarknad på Plac Novy.

#3. Ät dig genom Food Truck Square, Kazimierz

Street food och food trucks är en uppåtgående trend i Krakow, som du också kan uppleva i just Kazimierz. På Skwer Judah finns ett Food Truck-torg där du kan äta förrätt från en bil, huvudrätt från en annan och efterrätt från en tredje. Passa på att prova både klassiska rätter och mer innovativa varianter av polsk mat. Jag testade uppfinningen kakelugnskakan, Chimney Cake. En sockrig, smörig, varm bullrulle fylld med valfritt innehåll. Valde Nutella. Mmmums.

Food Truck-torget Skwer Judah
Här vill man hänga lääänge.
Chimney Cake in the making.
Kakelugnskaka och stickat kaffe.

#4. Smaka söta bakelser (och blodinjicerad semla) på Galeria Tortów Artystycznych, Kazimierz

Första dagen i Kazimierz var vi lite osäkra på om vi verkligen hamnat rätt. Där skulle ju vara hipsters? Vi såg bara grådassiga trötta husfasader. Men så gick vi förbi en vit cykel med brun lädersadel som mycket strategiskt stod lutat mot ett kaféfönster med ”cafe och pastry shop” skrivet på i san serif. Insåg att vi var där. I hipstermekkat. Hos Galeria Tortów Artystycznych drack vi sedan handbryggt kaffe i en Chemex och botaniserade bland bakverk som snarare såg ut som små konstverk. Tog en märklig semla-liknande bakelse som först skulle injiceras med en pipett. Såg ut som blod, smakade körsbär.

Innan vi gick vidare klämde vi även varsin färggrann macarons i solens plötsliga strålar utanför.
Handbryggt kaffe rakt ned i koppen.
Den märkliga semlan.

#5. When in bagelns eventuella ursprungsstad: Bagelmama i Kazimierz

Ett måste i Krakow är att köpa med sig en obwarzanek från något av torgstånden du passerar. Obwarzanek är Krakows bagel, och faktum är att den fanns långt innan den amerikanska varianten såg dagens ljus. Därför är det många som påstår att Krakow är bagelns födelsestad. Så, förutom den klassiska obwarzanek, så är ett tips att även testa den amerikanska bagelvarianten. Bagelmama har hämtat sitt koncept direkt från New York och specialiserat sig på just amerikanska bagels. Här får du dem med alla möjliga sorters fyllning i trendig miljö.

Bagel a day keeps the doctor away.
Magda hugger in på sin bagelmama.
Den klassiska Krakow-bageln, Obwarzanek, inhandlad i gatustånd.

#6. Dröm om våren i Café Botanica

Förutom att Krakow-resan bjöd på murrigaste vädret i mannaminne, så var alla vi tre som sagt även nyligen hjärtekrossade. Ett ställe vi därför hann med hela tre gånger under vår weekend var Café Botanica. Det var framför allt den blommiga inredningen, orangeriet och innergårdskänslan med glastak som gav hopp om ljusare tider. Kanske var det proseccon också. Jag låter det vara oskrivet.

#7. Fransk frukost hos Charlotte

Helt randomly sprang vi förbi Bistro Charlotte. Ett franskt ställe som fokuserar på bröd och bullar tillverkade på surdeg ”från vildjäst som lever på skinn av druvor från ekologiskt jordbruk”. På morgonen kan du njuta av bubbel och söta franska bakverk (yes we did) och på kvällen serveras enklare rätter och franska viner. Vi parkerade oss på det övre loftet med snirkligt staket som om vi satt på en balkong någonstans i Paris. Det gjorde åtminstone jag i fantasin.

#8. Polska klassiker och sepiatonade soldater hos C.K. Dezerter

Flera är dom som tipsade oss om C.K. Dezerter. En mysig restaurang med sepiatonade soldater upphängda på väggarna, vita dukar och röda rosor på borden. Här ska du passa på att äta polska klassiska rätter. Vi provsmakade oss igenom alla möjliga klassiker som jag tyvärr inte minns namnet på, favoriten var i alla fall ett par polska pannkakor, naleśniki, fyllda med getost och pepparsås.

#9. Besök en vodkabar

Om du dricker alkohol så är en bra vodkabar nästan något av ett måste att testa när du är i Krakow. Wódka Cafe Bar toppar många listor över bra barer, och jag förstår varför. Stället är ganska litet vilket skapar en personlig atmosfär där alla pratar med alla. De säljer vodka i alla smaker och former och du kan själv plocka ihop dina egna favoriter till en vodkabricka. Även om jag personligen inte är något vodka-fan, så är det värt ett besök för upplevelsen.

…och så var det den där saltgruvan i Wieliczka

Utanför Krakow finns den kända och enorma saltgruvan i Wieliczka. Den var såklart urhäftig för att vara en grotta med helt enorma underjordiska saltkatedraler och saltgångar. Men om du, som jag, snarare är ute efter härliga känslor, äventyr eller bara lugn och ro, så är inte en halvdag i mörker och kyla med headset på led ihop med horder av turister värt resan till Wieliczka. Jag reserverar mig dock för att vår tredubbla hjärtesorg kan ha påverkat oss i detta avseende.

Här bodde vi: Cracowdays

Cracowdays är ett mindre boutique-hotell som ligger på gångavstånd till det stora torget. Här sov vi på rad i varsin säng i ett orange-rött rum som hette “Chianti”. Ett personligt hotell nära torget Rynek Glowny. Har skrivit mer om boendet, och även gett ett tips på mysig restaurang på andra sidan gatan, i det här inlägget.

Cracowdays – boutique hotel i Krakow Polen

Jag blir själv ganska chockad över hur mycket vi hann äta på bara tre dagar dagar (och då är inte alla ställen med i det här inlägget). Man skulle ju kunna tro att vi spenderade tusentals kronor, men faktum är att denna weekend gick på totalt 1500 sek (exkl flyg och boende men inkl taxi)! Mer info finns här.

Vilka Krakow-måsten har jag missat?

9 comments

  1. Tack för ett bra inlägg, sugen på att ta en långhelg eller helg dit i vår. Hur många dagar hade du rekommenderat? För de flesta städer tycker jag fre-söndag räcker – men Barcelona, Paris, London, Rom och de lite större kan jag tycka att man behöver en långhelg. Något tips på var man enkelt bokar bra paketresa dit?

    1. Jag tror absolut fre-sön skulle fungera, Krakow är en mindre storstad. Personligen gillar jag att ha lite extra tid, men om du tycker fre-sön brukar räcka så kommer det absolut att göra det i Krakow också 🙂 Är ganska dålig på paketresor eftersom jag själv aldrig bokar, men vet att t ex Resia har haft till Krakow. Så kolla där. Hoppas du kommer iväg!!

  2. Så mysiga bilder! Var där i maj förra året och blir ju så sugen på att åka tillbaka. Gillade också de judiska kvarteren bäst och blev överlag så positivt överraskad av staden. Restaurang Hamsa som du har på bild testade vi faktiskt och det var väldigt smarrigt. 🙂

Write a response

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Close