Resa billigt och budgetsmart – tips från en fantasiresenär

Förra veckan delade jag mina tips om hur du kan resa billigt och mer budgetsmart i direktsändning i Sveriges radios program Plånboken på P1. Svinkul och sjukt nervöst på en och samma gång. Eftersom jag hade skrivit ned så många fler tips än jag hann att få med under mina 8-9 minuter i radio så tänkte jag dela dem här. I programmet skulle jag även, i sann public service-anda, undvika att nämna några företagsnamn så därför blir den här listan ett bra komplement.

Vill även poängtera att jag personligen inte alltid tycker att billigast är bäst. Sett ur ett hållbarhetsperspektiv är det sällan så, inte heller om man söker kvalitet. Så därför gillar jag mer ordet ”budgetsmart”, dvs spara in pengar på saker som är onödiga och istället lägga dem på sådant som är prisvärt. En flashpacker reser inte billigast utan budgetsmart.

>> Lyssna på radioavsnittet

Hur du väljer en budgetsmart destination

Tänk secondary city. Ett begrepp för ett lands näst mest populära storstad, ofta näst efter huvudstaden. Dessa städer har ofta färre turister och är därmed även billigare. Det ses även som mer hållbart att sprida ut turismen på det här sättet. Tänk Porto istället för Lissabon eller Rotterdam istället för Amsterdam. Några egna secondary city-favoriter jag har är Florens, Buchara och Melbourne. 

Staycation eller kanske t o m slowcation? Inte på något sätt synonymer till varandra, men lika bra. Staycation innebär helt enkelt att du semestrar i din hemstad. Jag brukar t ex varje år ha en staycation med mina systrar där vi bokar in oss på ett hotell i Stockholm och låtsas att vi är på resande fot. Slowcation som örebroarna nyligen myntat handlar om konsten att göra så lite som möjligt på sin resa. Så budgetsmart det kan bli med andra ord.

Glöm inte närmester (nytt ord hehe?). Vi har många fantastiska resmål nära som inte kräver en jättelång och dyr resa. Ta den tyska semesterön Rügen på andra sidan Östersjön till exempel, Vilnius utsågs i våras till Europas billigaste stad, och Warszawa som blev det året innan (tror jag det var) är kanske Europas mest underskattade storstad?

Vandra. Allemansrätten gör att vi har stora möjligheter att resa billigt i Sverige om vi vill. Vandringsleder finns nästan överallt och så länge du har ett tält och ett spritkök går det att komma undan väldigt billigt. Om du inte vill köpa egen utrustning går det även fint att hyra.

Båtluffa. Om du bor i Stockholm så är en båtluff i skärgården faktiskt billigare än man lätt kan tro om man scrollat Hemnet-annonser i området. Med SL-kortet åker du gratis på Waxholmsbolagets färjor under lågsäsong (från slutet av september till början av maj) och under resten av året kan du köpa ett båtluffarkort för 525 kr som gäller i 5 dagar (eller 930 kr för 30 dagar). Många skärgårdsöar har vandrarhem anslutna till STF där du även kan tälta.

Östersjökryssning. Passar inte alla men om man bara längtar efter att komma iväg och har en liten budget så går det ofta att hitta extremt billiga kryssningar. Har själv åkt på Riga-kryssning för 25 kronor och till Finland för 150 kr. Även här tjänar du förstås på att bli medlem i båtbolagens klubbprogram.

Ja här kommer den igen. Bilden jag aldrig tycks få nog av. Från billiga Warszawa.

Inför resan – jakten på billiga flygbiljetter och tågbiljetter

Först och främst: stirra dig inte blind på själva biljettpriset. Att resa billigt handlar om att räkna på en totalsumma för hela resan som även inkluderar måltider, boende, eventuell hyrbil, osv. Ett billigt resmål kan göra att totalsumman blir lägre även om själva flygbiljetten dit kostade 500 kronor mer än till en dyrare destination. Samma tänk bör appliceras på tågresor där du till exempel kan spara in hotellnätter genom att ta nattåg. Glöm inte heller att ta med själva äventyret och upplevelsen i beräkningen. En dag med piknick på tåg genom österrikiska alperna bör alltså inte jämföras med bara en dag på en solstol (om du frågar mig).

Håll koll på destinationen under året. Saker som brukar påverka priset är dels våra svenska lov och helgdagar (påsklov, julisemester, höstlov, jul och sportlov) men även lokala helgdagar och stora events på själva destinationen kan påverka prisnivån. Ett tips är att börja hålla koll på de destinationer du är sugen på redan nu för att skapa dig en uppfattning om hur prisnivån går upp och ned under året.

Flexible is the key. Både vad gäller datum men även destination. Den som måste åka till Thailand under julledigheten får helt enkelt räkna med betydligt dyrare priser jämfört med den som kan tänka sig att åka några veckor senare.

Var även flexibel vad gäller flygplats du flyger till/från. Från Stockholm kan det till exempel ibland vara värt att flyga från Västerås istället för Arlanda (vilket inte inkluderas i alternativet ”Stockholm” på vissa flygsöksajter så var uppmärksam där), och ska du till Florens är det oftast billigast att flyga till Pisa eller Milano och ta tåg sista biten. Ibland kan det även vara värt att kolla landet intill (Bratislava är bara en timme med tåg från Wien, osv).

Billigaste dagen att flyga på? Enligt Momondo är det början av veckan och allra billigast på tisdagar medan söndagar är dyrast. Det kan dock variera från destination till destination. Använder man deras statistik-tjänst (tips) och söker på en specifik destination så är den billigaste dagen för att flyga till London istället lördagar, medan torsdag är dyrast.

Hur långt i förväg måste man boka? Billigast enligt Momondo är 63 dagar innan medan dyrast ska vara att boka samma dag som man vill åka. Åker man å andra sidan med charter så kan det vara värt att vara ute precis när de släpper sina biljetter. Många har så kallad boka tidig-rabatt ungefär ett år i förväg.

Lämna inga spår när du söker. När du söker efter biljetter så sparar hemsidorna viss information om dig och dina sökningar. Det är därför ingen slump (sägs det) att priset på exakt samma resa har ökat till nästa gång du går in för att boka. Därför brukar jag alltid använda så kallat ”inkognitofönster” (heter ”privat fönster” i Safari) när jag söker biljettpriser. Tips: läs resebloggaren 4000mils undersökning där hon kom fram till att detta dock bara var en myt.

Kolla bolagens egna sidor. När jag har hittat något bra alternativ via en flygsöksajt så brukar jag alltid gå in på flygbolagens egna sidor för att kolla priset. Oftast är det dyrare, men ibland har de rabatter som gör att det blir värt att boka direkt hos dem. Om priset är detsamma brukar jag välja utifrån vilken sida som har bäst kundtjänst (om något skulle gå fel).

Glöm inte charterbolagens sista minuten. Bokade själv flygbiljett för totalt 2000 kr tur och retur Kap Verde via Vings sista minuten-sida i december.

Prenumerera på nyhetsmejl. Många bolag har olika kampanjer som brukar återkomma årligen. Prenumerera på nyhetsmejl hos bolagen. Glöm inte SJ som ofta har kampanjer och Interrail som brukar ha en boka tidig-kampanj.

Gå med i bonusprogram. De flesta flygbolag och tågbolag tillhör något bonusprogram där du kan samla poäng på dina resor för att sedan använda dem som betalning för biljetter. En del bonusprogram har även kreditkort så att du kan samla poäng på dina vardagsinköp. Jag är själv SAS Eurobonus-medlem och hade länge deras kreditkort vilket gjorde att jag snabbt samlade poäng till en gratis resa (avslutade dock kreditkortet sedan pga gillade inte att betala in retroaktivt men funderar på att skaffa ett nytt igen). Samlar även poäng hos t ex SJ, Norwegian, Nordic Choice, Tallink Silja.

Gör ett eget res-sparande. Ett bra tips jag hörde av en kvinna i en podcast (sorry mitt minne men minns verkligen inte vilken) var att varje gång hon t ex blev bjuden på lunch eller inte köpte den där kaffen hon egentligen hade köpt så förde hon över summan till ett separat ressparkonto. Tror hon använde appen Dreams som är till för den här typen av korta sparanden. Har inte testat den själv men verkar väldigt bra. Själv kör jag ett vanligt hederligt konto som jag döpt till ”sparkonto”.

Se till att få tillbaka pengar om du blir försenad. En ”lunchkupong” ska aldrig vara ersättning nog för en försenad flygresa. När jag reste till Kap Verde i december blev vi drygt 7 timmar försenade på vägen dit. Eftersom jag kände till en lag som säger att man ska få tillbaka en viss summa om man blir mer än tre timmar försenad så resulterade det i att vi fick tillbaka drygt 6000 sek per person (trots att biljetten bara hade kostat 2000 sek från början). Men att hålla koll på regelverk och skicka ansökningar hit och dit kan kännas krångligt och då finns tjänster som Airhelp som hjälper dig med ersättning vid försenade flyg. Det kostar ingenting att ansöka via dem utan de tar istället ut en viss procent på den ersättning du sedan får tillbaka (procenten varierar, går att läsa allt på deras hemsida).

På resmålet – tips på hur du turistar mer budgetsmart

Boka avbokningsbart hotell. Om du ska bo på hotell så är mitt tips att boka ett avbokningsbart hotell så fort du bestämt dig för vart och när du ska resa. Själv använder jag nuförtiden alltid Booking och de har ofta gratis avbokning fram till bara någon dag innan själva övernattningen. På så sätt riskerar man inte att tvingas boka ett dyrt hotell bara för att man var försent ute, samtidigt som man kan hålla koll på kampanjer och avboka om något bättre dyker upp.

Hotellets läge spelar stor roll. Centrala hotellnätter är ofta dyrare men det är inte alltid säkert det blir det i slutänden. Ibland kan det kosta mycket att ta sig till och från hotellet varje dag, kanske finns det inte heller någon restaurang eller mataffär nära vilket gör att du måste åka ännu fler gånger.

Kolla appar med sista minuten-erbjudanden från hotell. En sådan app är Hotel Tonight och även tjänsten Secret Escapes kan vara värd att signa upp sig på för att få tips om kampanjer på lite lyxigare ställen. Har ännu inte bokat något via dessa tjänster men håller ständigt koll.

Hyr lägenhet, byt hus eller låna soffa. Då kan du äta vissa måltider hemma och på så sätt tjäna in pengar på mat. Om du vill hyra lägenhet är Airbnb väl helt klart den största sidan idag. Om du är sugen på att byta bostad finns det sidor som Homeexchange, och via Couchsurfing kan du hitta folk vars soffor du får sova gratis på. Eller om du är djurälskare, hitta någon som även söker djurvakt via MindMyHouse.

Ät med lokalbefolkningen. Genom appar som till exempel EatWith kan du boka in dig på middag hemma hos lokalbefolkningen. Det är inte helt gratis men i jämförelse med upplevelsen ofta billigt. Har ännu inte testat detta själv men känns som en väldigt spännande grej och ett bra sätt att komma lokalbefolkningen lite närmare på.

Ha ett kreditkort utan extra avgifter. Något jag själv bör ta tag i eftersom mitt via Handelsbanken inte är gratis utanför EU. Förut var åtminstone Ica Bankens kort gratis och har även hört samma om Norwegians.

Se till att ressällskapet har samma budget. Det värsta som finns är att börja bråka med sitt resesällskap om pengar. Så se till att prata i förväg om vilken budget ni ska ha för resan, så att ni åker iväg med rätt förväntningar. En användbar app när du väl är på resmålet är den som heter Steven. Med den håller du enkelt koll på vem som betalat vad och är skyldig vem hur mycket. Den fungerar även i olika valutor och det går att swisha direkt via appen.

Res med enbart handbagage. Jag har åkt till både Svalbard och Kap Verde med enbart handbagage (till Kap Verde var gränsen dessutom 6 kg). Ett effektivt sätt att spara pengar på. Känslan av att bara promenera förbi bagagebandet är dessutom mycket härlig.

Kolla upp ditt mobilabonnemang. Det här börjar kännas som ett tips som hör hemma till 00-talet men kanske gör det fortfarande nytta för någon. Sedan några år tillbaka är det gratis att surfa på mobilen inom hela EU, men om du ska resa längre än så bör du kolla upp vad som ingår i ditt mobilabonnemang. I många mobilabonnemang kostar det extra för datatrafik utanför EU och därför bör du alltid stänga av data-roamingen när du inte surfar.

Ha koll på dina försäkringar så du inte dubbelförsäkrar dig. Har du till exempel ett Handelsbanken-kort så ingår viss försäkring om du betalar flygbiljetten med det, samma sak gäller hemförsäkring med reseskydd och ibland ingår även viss hyrbilsförsäkring.

Betala alltid i lokal valuta inte i svensk. Jag blir lika osäker varje gång jag tvingas välja mellan ”euro or sek” vid en kortbetalning, men har börjat lära mig. Det ska tydligen skilja sig.

Kolla andra medlemsklubbar. Det kanske inte är bland ICAs medlemserbjudande man tror man ska hitta den där resan, men faktum är att de faktiskt brukar ha en del erbjudanden på både resor och hotell. Även H&M och Coop har det vet jag. Säkert fler.

Tälta är åtminstone nästan gratis.

Det finns såklart en miljard fler tips som jag inte vet om eller inte fick plats med. Kanske har du något att dela med dig av?


2 kommentarer

Write a response

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Stäng