Tåliga växter som överlever en globetrotter

För några år sedan var jag en sådan där person som till och med lyckades ta död på mina kaktusar. När jag sedan blev med massor av växter efter att min blomintresserade expojkvän flyttade ut så har jag varit tvungen att ta mig i kragen. Nu skulle jag till och med vilja påstå att jag tycker det är kul. Men! Eftersom jag ofta är på resande fot innebär det att jag behöver ha växter som inte behöver vattnas oftare än en gång i veckan. Därför har jag utvecklat en liten mini-inomhusdjungel som tål mig. Det handlar kort och gott om att välja rätt typ av växter.

Här kommer tips på tåliga växter som överlever en världsresenär:

Kaktusar

Vi börjar med den kanske mest uppenbara: kaktusen. De flesta vet nog att detta är en lättskött växt och jag kan bara hålla med. Det roliga med kaktusar är ju att de kan se väldigt olika ut. Har fem olika varianter hemma.Fikus

En annan växt som är lättskött är fikusen. Jag har ett litet miniträd som överlevt både det ena och det andra nu, även om den är lite gles. Jag är lite osäker på vilken typ av fikus det är men tror det är en citronfikus. Drömmer just nu om en stor fiolfikus med stam – så fina.

Aloe vera

En annan växt som tål det mesta är min aloe vera-planta. Förutom det snygga stickiga utseendet så innehåller bladen massor av aloe vera-gel. Ibland brukar jag bryta av ett blad och ta lite gel som handkräm, sägs bland annat förebygga torr hud. Tyvärr gör det att den kanske inte ser lika stilig ut längre.

Palm

Den här kära godingen är den enda växten som överlevt även mina mindre växtliga perioder i livet. Den köpte jag på Ikea när jag flyttade hemifrån, 19 år, och den har överlevt 8 olika flyttlass plus ett par visiter hemma hos mamma när jag varit på långresa. Still going strong! Har även två mini-palmer, varav den ena är en bebis från den stora.


Elefantöra

Förutom gulligt namn så även gullig växt. Generellt gäller: ju tjockare blad desto bättre för en globetrotter. De tjocka bladen absorberar ofta mer vatten och gör därför att den inte torkar ut lika snabbt. En elefantöra har väldigt tjocka blad. Elefanttjocka.

Monstrera

Min favorit tror jag. Köpte en monstrera för ett år sedan och gillade den så mycket att jag har köpt en exakt likadan till. Den tål även vad som helst känns det som. Sägs även vara bra luftrenare.


Bevattningstips – om du ska vara bortrest längre än en vecka

Jag har turen att bo granne med både mina föräldrar och min syster, så vattning är sällan något problem när jag är ute och reser. Men i somras när alla var bortresta och jag inte skulle vara hemma på tre veckor så använde jag mig av dessa så kallade semestervattnare och det fungerade utmärkt (har även använt dem förut och de har fungerat varje gång). Viktigt dock att följa instruktionerna noga eftersom varje miss som att t ex vattnet står för högt i förhållande till krukan eller att tråden inte är tillräckligt nedtryckt i jorden gör att anordningen inte fungerar.

18 kommentarer

 1. Hur fint har du det hemma egentligen?????? Super!!! Och also: går jag mer än två dagar utan att vattna mina elefantöron hänger de som två dramaqueens, knäppt hur det kan va så olika

 2. Där ser man, ja. Väldigt fint med blommor men som sagt; tyvärr inget för mig. Fast ibland lyckas jag hålla liv i några upp till ett år. Problemet är bara att de ofta blir så fula och glesa efter ett tag. Och då tröttnar jag nog lite på att sköta om dem; jag vill ju att de ska vara snygga.

 3. I love how you have so many plants, your home seriously looks like the coziest place, I need to come and visit some time finally!

  Also, I mainly have cactuses for the reason of travel and in general killing plants haha, but I had to give on my Aloe Vera as I keep killing them always 😀

 4. Det är SÅ fint med växter och jag är SÅ dålig på att ta hand om dem. Mamma var blomdrottning, hela huset var fullt av blommor, växter och skott – älskade att komma dit. Innan hon blev sjuk skulle jag passa hennes blommor några dagar, hon gjorde tydliga instruktioner, men trots det var blommorna typ döda när hon kom hem. Jag tror på allvar att jag ger dem dålig energi, hahah!

  Jag älskar din lgh för övrigt, men det vet du redan. Extraknäcka som inredningsbloggare??

  1. Åh men jag tror man kan öva upp sina gröna fingrar. Tror det vanligaste är att man typ vattnar FÖR mycket. Tack <3 I ett annat liv där dagarna består av 48 timmar kanske.

 5. Vilket sött och roligt inlägg. Elefantöra hade jag inte ens hört talas om, men det var en fin växt. 🙂

  Hos oss har vi bara palmer. Riktigt stryktåliga saker som har hängt med länge, och vattnas typ 1 gång per månad.

 6. kan bara instämma i kören att du verkar ha det så himla mysigt! Och jag gillar alla de där växterna, några går tyvärr bort för mig som har katt, sen han stack sig i nosen fick kaktusarna flytta…

  1. Haha åååh vilken scen med katten <3 Men förstår verkligen det för den där stora kaktusen är livsfarlig om man på något sätt nuddar den. Skulle aldrig våga ha den om jag hade barn.

Write a response

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Stäng