Ett urbant slott, ett sjukhus och Gaudís första verk – 3 byggnader i Barcelona att besöka

I reklamsamarbete med partners

Jag är inget stort fan av museum och kyrkor när jag reser. Jag är en person som gillar upplevelser och äventyr som ger mig starka känslor. Det gör sällan byggnader. Men efter Barcelona-resan måste jag nog ta tillbaka lite av det här. Staden var som ett enda stort smörgåsbord av pampiga byggnader, ja inte bara pampiga, utan stundtals helt galna. Här kommer därför inspiration från tre byggnader vi besökte och som jag rekommenderar en sväng förbi.

3 byggnader i Barcelona värda att besöka

#1. Casa Vicens

Jag undrar så vad som pågick inuti Gaudís huvud. Hur levde han egentligen? Har så svårt att föreställa mig att han också ägnade tid åt att planera kvällens middagsinköp, och mitt i allt ba ”och juste vi sätter upp en helt enorm fontän i trädgården, klär in väggarna i ornament från naturen, gör tiotals minibalkonger och sätter små statybebisar på varje hörn” och sen gick och handlade på Coop. Han måste ha varit ett geni. Men hur får alla genier ihop sin vardag, det så kallade livspusslet? Eller är det livspusslet som saknas dem?

Hur som helst. Casa Vicens är det första större verk som Gaudí ritade. Bara 31 år gammal. Huset har varit bebott fram till för bara något år sedan då det köptes upp och restaurerades till ursprunglig stil. Sedan november är det museum. Inte ens svenska Wikipedia har hängt med där, så skynda innan alla hittar dit!


På innergården njuter du av kaffe i skuggan på museets lilla kafé. 

#2. Casa de les Punxes

Det var en gång en pappa som hade tre döttrar och en son. Sonen fick ett hus men hjälpte sedan till att bygga ett åt sina tre systrar, Angela, Josefa and Rosa. Slottet bestod av tre lägenheter, en till dem var. Varje lägenhet fick en liten utsökt inglasad veranda uppe bland trädkronorna med utsikt över gatan nedanför (det är en av dem jag står i på bilden högst upp). Där skulle de kunna stå, de tre systrarna på varsin veranda bredvid varandra, och titta på människorna nedanför och skvallra.

Huset är byggt mitt i staden där tre gator korsas, och kallas idag för ett urbant slott. Byggnaden rymmer även en utställning om legenden Sant Jordi och en möjlighet att åka upp till husets torn för utsikt över Barcelonas nejder. På ena sidan finns en liten restaurang med bord under vackra trädkronor. Ta en iste där och dröm iväg upp i tornen!
#3. Hospital de Sant Pau

Jag hatar sjukhus. Jag blir aldrig så frisk som när jag slagit mig ned på den där sterilvita bänken, med soppåsar runt fötterna och lysrör som får mig att se ut som något som hör hemma på bårhuset. Men på Hospital de Sant Pau VILL man bli sjuk. Jag har aldrig sett något liknande.

Sverige, ett land som anser sig vara så modernt på alla sätt: varför tänker vi inte lite mer som arkitekten Domenèch? Han ansåg nämligen att:

”patienterna behövde träd, frisk luft, färg och behaglig miljö för ett behagligt tillfrisknande.”

Även konst var en viktig del.

”…flera av Barcelonas främsta skulptörer och konstnärer deltog i byggandet av sjukhuset. Domènech trodde starkt på konstens helande kraft…”

Ja. Ibland var det kanske bättre förr?
Resan var en del av bloggkampanjen #NordicTBinBarcelona som var ett samarbete mellan Nordic TB, Visit Barcelona och Catalunya Experience. Orden, åsikterna och bilderna är enbart mina egna.

6 kommentarer

  1. Wow, vilka fantastiska byggnader. Har varit i Barcelona många gånger men inte varit på någon av dessa platser. Nu får jag anledning att åka tillbaka 😉

Write a response

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Stäng