Workation – så fungerar det

Låter det lockande att svara på mejlen från skuggan på en strandbar? Budgetera, planera, fakturera med balkonggardinerna fladdrandes till tonerna av domens klockslag? Spåna idéer med ett gäng pintox på fikabordet? Åk på workation (work + vacation)!

Det här behöver du för din workation

Förutom att du så klart behöver ett arbete som klarar av att du är frånvarande rent fysiskt ett par dagar, så finns det tre andra saker att tänka på inför en workation.

#1. Verktygslådan

workation-1
Först och främst behöver du din verktygslåda. Kan förstås variera beroende på yrke, men min innehöll: dator, mobil, papper, penna, laddare och mobilt extrabatteri, visitkort (för oväntade business-tillfällen!) och kaffe. Den sistnämnda lämpligen inhandlad rykande färsk från något av de lokala kaféerna.

#2. En arbetsplats med wifi

När jag, Turisterna och Stockholm Skrivbyrå var på workation i Palma de Mallorca så hyrde vi en lägenhet från Airbnb (som Airbnb sponsrade oss med). Och jag rekommenderar verkligen att skaffa ett arbetsvänligt boende med fungerande wifi till din workation! För även om du byter lägenheten mot den lokala trattorian eller en bar på stranden under dagen, så är det väldigt skönt att ha en bas att utgå från.

Airbnb har dessutom precis startat ett nytt koncept: Airbnb Business som underlättar för just företagare att hyra lägenheter via Airbnb.

workation-palma-mallorca-11
Vår lägenhet låg mitt i Palma de Mallorca, med en underbar liten balkong med utsikt över torget.

workation-palma-mallorca-31
Andra platser att jobba från är förstås lokala kaféer med wifi.

Studera utomlands
Litteraturkaféer är ofta tysta och lugna. La Cite’ Libreria Caffe’ var min favorit när jag studerade italienska i Florens.

workation-palma-mallorca-25
En strandbar är ju något av drömmen att jobba från. Dock inte helt optimalt om du behöver se bra på skärmen.

workation-palma-mallorca-16
Ett annat tips är att kolla in loungen på de omkringliggande hotellen, de brukar ofta ha bra arbetsmiljö.

#3. Härliga ”kollegor”

Se till att åka med ett gäng som du gillar! På så sätt blir jobbveckan snarare som en semestervecka förutom att du dessutom tjänar pengar. En vinnande kombination om du frågar mig. Här kan du läsa mer om hur en dag på vår workation i Palma kunde se ut.


Har du också varit på workation? Är det kanske något tips jag missat?

24 kommentarer

 1. workation är det bästa!! jag anordnade en workation i Åre i februari, det var helt fab. i maj åker jag på workation till nice! skulle gärna åka till palma också!!

  1. Kul att köra i Åre, har inte tänkt på att man ju kan göra det även i Sverige 😉 Nice låter underbart, kan tänka mig att det är en bra stad för just workations!

 2. Workations är ju livets uppfinning! Speciellt om ens jobb är något en gärna tar med sig vartsomhelst, närsomhelst. 😉 Palma är en av mina favoritstäder, men Barcelona och Budapest kommer inte långt därefter… Har du planer på fler workations framöver?

  1. Haha kunde inte uttryckt det bättre själv! Jag gillar också Barcelona och Budapest! Båda skulle passa som workation-destination. Just nu har jag ingen konkret inplanerad men jag tror vi kommer köra en i höst igen för det var så kul. Hänger du på då? 🙂

 3. Jag har aldrig varit på workation, men det låter ju toppen! Men först kanske man måste ha ett jobb… haha? Jag har en månad kvar på KI, och sedan en månad på Gävle högskola och sedan vet jag inte… Men vi får kanske åka på blogg-workation Peter och jag 😉

 4. Alltså det där är ju drömmen, måste jag säga! Att kunna jobba hemifrån, till och med på resande fot. Önskar mig en dag ha ett sådant arbete. Ser jättehärligt ut!

 5. Vilken toppenidé jag fick när jag läste om din workation! Jag tar med mig alla de små barnen på förskolan och åker på utflykt till Sverige! De tyska föräldrarna kommer bli jätteglada att deras 2-åringar får uppleva den svenska naturen 🙂 Eller kanske inte… Nä jag får nog vänta tills jag ska skriva den där boken om att vandra med barn i alperna, ha ha! Väldigt inspirerande inlägg hur som helst, tack 🙂

 6. Svar: Ja det är väldigt tungt men det gäller att packa smart och läsa på om det + vad för ryggsäck man ska ha. Gör man det rätt vilar tyngden på höfterna, inte rygg och axlar och då går det väldigt bra även fast det är tungt. och så att man tränar såklart. Ökar på vikten i väskan + hur långt man går Innan man ger sig ut på den riktiga vandringen. Hihi ja skogen vinner alla gånger!

 7. Härlig sajt och gillar ditt sätt att skriva! 🙂 Driver själv tre sajter och åker på nästa workation på måndag…;-)

  Ha det gott!
  /Heidi

Write a response

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Stäng