Att studera italienska i Florens

”Benvenuto! Sono Elisabetta. Chi sei tu?” Min italienskalärare Elisabetta dansade in i sin klarröda klänning, skarpa glasögonbågar och röda läppar. Hon skulle visa sig vara den bästa lärare i italienska man kan tänka sig.

Tillsammans med åtta kvinnor från världens alla hörn skulle jag lära mig italienska på två veckor. I Florens.

– Buongiorno! (God dag!)
– Buongiorno! Come stai? (God dag! Hur mår du?)
– Bene! E tu? (Bra! Och du?)
– Cosi cosi. (Sådär.)

8 anledningar till att studera italienska i Florens:

#1. Det italienska klassrummet

linguavivastudera-utomlands-2
studera-utomlands-30
Skolan som jag studerade vid heter Linguaviva och såg ut precis som jag hade tänkt mig en klassisk italiensk skola. Gamla vackra hus med flera meter i takhöjd, stora fönsterluckor, vackert mönstrade kakelgolv, och så klart: konstverk på väggarna av Florens egen stolthet Sandro Botticelli.

#2. Kvinnliga klasskamrater från jordens alla hörn

studera-utomlands-34
Först och främst måste jag börja med att kommentera det faktum att vi bara var kvinnor. Är inte det väldigt, väldigt typiskt? Kanske en slump, eller ännu ett bevis på att kvinnor i större grad ser värdet i självutveckling? Hur som helst, inte mig emot.

Min klass bestod av två kvinnor från Brasilien, en ung tjej från Ryssland, en jämnårig till mig både från Turkiet och Macao och så tre damer från Israel. Alla var främst där för kulturen, maten, livet. Ganska skönt att våra läxor mest bestod av att smaka på diverse delikata bakverk.

#3. Elisabetta

studera-utomlands-11
studera-utomlands-12
Elisabetta var som sagt vår lärare och utan henne hade våra dagliga 2 x 1,5 timmar långa lektioner känts som en ändlös djungel av oregelbundna verb och omöjliga former av substantiv. Elisabetta vävde ihop sina egna biografbesök med goda maträtter, dikter som vi hittade inuti italienska karameller som vi sedan åt upp och väskans sminkinnehåll – till lektioner som alltid blev kul.

#4. Studiebesök bland gelato och italienska delikatesser

gelateria
Mandorla – mandel, fragola – jordgubbe. Ibland gjorde vi studiebesök. Till exempel till gelaterian för att bokstavligt talat smaka på orden. En annan dag besökte vi Florens saluhall Central Market. Där blev jag och min ryska klasskamrat Irina haffade av den regionala tv-kanalen och utan att vi visste ordet av hade vi gjort en intervju om lampredotto (komage) – på italienska.

De: Vet ni vad lampredotto är?
Vi: Si!
De: Har ni smakat det?
Vi: No.

Mycket avancerat. Tyvärr har jag inte lyckats hitta inslaget online. Kanske lika bra det.

#5. Den italienska konsten

Processed with VSCOcam with c1 preset
Det är nog få som inte tänker på konst när de tänker på Florens. Florens är som ett litet konstverk i sig. Största problemet är de enorma köerna, men skolan hjälpte till att fixa biljetter till Uffizi museum så jag och några av mina klasskamrater stegade först in. Botticelli är min nya favorit. Älskar färgerna och stämningen i hans bilder. Köpte med mig en mycket otymplig men fin affisch med hans Primavera (våren).

#6. Rastfikat

rastfika
Ä-l-s-k-a-r italiensk fika. Kaffet är mmmm och bakelserna många. Cornetto (ser ut som croissant), bambalouni (ser ut som munkar), amaretti (hårda mandelkakor)… Att ha rast i Italien är farligt om man skulle få för sig att gå på diet. Men som vår Elisabetta om och om igen konstaterade: pizza, bakverk och vin är italienarnas diet. En annan italienare förklarade:

If I don’t eat pizza for one week, I feel really really bad.

#7. Göra läxor på ett italienskt litteraturkafé

studera-utomlands-35
studera-utomlands-33
Att få gå och sätta sig på en uteservering vid floden, eller i ett mysigt litet litteraturkafé med en delikat cappuccino och en krämig pizzaslice, gör ju vilken läxa som helst rolig. Eftersom vi inte hade så många läxor satt jag mest och jobbade på kaféerna, La Cité var min favorit – mer om det i kommande inlägg.

#8. Åka på klassresa till den italienska landsbygden

studera-utomlands-21
Skolan Linguaviva ordnade nästan varje dag olika aktiviteter som man som student kunde delta i. Ett bra sätt för oss som kom till Florens helt ensamma. Jag följde med på en resa till Umbrien för att se städerna Assisi och Perugia, samt en tur till vingården Castello di Verrazzano i Chianti Classico-området i Toscana. Fantastiskt på många sätt.

Min resa till Florens gjordes i samarbete med ESL – språkutbildning utomlands. Orden och åsikterna är, som alltid här på Fantasiresor, enbart mina egna.

7 kommentarer

  1. Hej,

    Jag studerade italienska i Rom, superlärorikt och känner igen mig i mycket du skriver, förutom att det enbart var kvinnor, vi var mer mixade.

    Hur länge var du där?

Write a response

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Stäng