Bungenäs – Gotlands senaste hotspot

Om du varit på Gotland har du antagligen redan checkat av Fårö från hotspot-listan. Är du en mer återkommande gotlandsresenär är säkert också Furillen en avbockad punkt. Men har du varit i Bungenäs? Norra Gotlands senaste hotspot.

gotland-bungenas-14
gotland-bungenas-19

På en halvö på norra Gotland, i ett område som fram till för bara ett par år sedan var militärt, ligger Bungenäs omgivet av havets viskningar. Här är bilar förbjudna, men som tur är finns det gamla militärcyklar att låna! Se upp för lammen bara, de springer fritt på Bungenäs.

gotland-bungenas-3
gotland-bungenas-1
gotland-bungenas-20

Innan Bungenäs blev militärt på 60-talet var området scen för ett stort kalkbrott. Idag är stora delar fyllda med vatten och de karga kalkstensavsatserna bidrar till den dramatiska stämningen. Hela Bungenäs ägs av entreprenören Joachim Kuylenstierna som vill bevara området i så stor utsträckning som möjligt. Sedan ett par år samarbetar han med Skälsö arkitekter som bygger hypermoderna semesterbostäder av de gamla militärbunkrarna. De går att både hyra och köpa – så himla coola om du frågar mig! Med lammen betandes på taket.

gotland-bungenas-16
gotland-bungenas-15
gotland-bungenas-17

Mitt tips är att strosa runt i Bungenäs en dag. Spana in de häftiga husen, njuta av gotländska ängsmarker med tusentals småblomster och försöka klappa lammen åtminstone en gång. Hela tiden med siktet inställt på de små husen vid havets rand… Följ de rostiga gamla skyltarna så hittar du rätt!

gotland-bungenas-18
gotland-bungenas-13

Ett av de mer utmärkande husen på Bungenäs är den före detta Konsum-butiken. Här ryms numera ett kafé, Nyströms, med glass och kakor i långa banor.

gotland-bungenas-5
gotland-bungenas-4

Bredvid Nyströms ligger Bungenäs matsal. Där kan du avnjuta en delikat middag medan solen kysser havskanten utanför fönstret. Bordsbokning krävs dock.

gotland-bungenas-7
gotland-bungenas-12
gotland-bungenas-6

Ett stenkast bort ligger Kalkladan. Där serveras lunch, middag och goda öl varje dag. Ibland ordnar de events och flera stora svenska artister har redan hunnit hålla konserter där. Faktum är att det är så Bungenäs hittills har spridits; via kändisar, bloggar och sociala medier. Så kom ihåg var du läste det först 😉

gotland-bungenas-8 gotland-bungenas-9

Kort och gott: Bungenäs på Gotland är det optimala utflyktsmålet om du är arkitekturintresserad, på jakt efter gott kaffe eller öl, vill vandra, göra en cykelutflykt eller bara spana på lite hipsters för en dag.

12 kommentarer

  1. Det var evigheters evigheter sen jag var på Gotland! Jag är allmänt svag för öar, hav och kust så jag älskade det 🙂 Blir väldans sugen på att besöka ön igen när jag ser dina bilder 🙂

Write a response

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Stäng