Att göra på norra Gotland – Fantasiresors 11 favoriter

Ni som har hängt med på Fantasiresor ett tag vet kanske vid det här laget att min favoritplats i Sverige är Gotland. Här har jag spenderat barndomens sommarlov och nu på äldre dar höst, vinter, vår och sommar i mina föräldrars sommarhus som införskaffades för några år sedan. Huset ligger i Kyllaj på norra Gotland, ett område som fortfarande tillhör det något mindre turistupptäckta Gotland. Det betyder förstås inte att norra Gotland inte skulle ha något att erbjuda – tvärtom. Här är naturen lite kargare, vildare och tempot aningen lugnare.

På väg hem från en hed-picknick vid sommarhuset.

Mina 11 favoriter på saker att göra på norra Gotland:

#1. Loppis: Fint & ful

I en gammal röd lada ryms loppisen Fint & fult. Det finns förstås många loppisar på Gotland, även på norra delen. Men den här är nog min favorit med väl utvalda prylar. Köpte mig en jordglob sist jag var här. Får se vad det blir nästa gång.

Edit: Fint o fult har byggt ut och flyttat in i en större lada på samma plats.
#2. Färsk fisk: Lergrav

Jag minns fortfarande den panerade torsken vi brukade köpa med oss och äta med färskpotatis och gräddfil när jag var liten. Den kom från just Lergrav. Brukar alltid försöka få till en tur hit när jag är på Gotland för att äta färsk fisk på deras brygga.


#3. Nybryggt hipster-kaffe & suktande bullar: Rute stenugnsbageri

För er som följer kändissystrarna Hannah och Amanda eller Alex Schulman så har ni säkert koll på att de har en familjegård på Gotland. Den ligger precis granne med Rute stenugnsbageri och går man hit kan man nästan alltid hitta även dem i någon del av trädgården. Här hittar du antagligen norra Gotlands bästa kaffe och godaste stenugnsbakade bröd.#4. Färska primörer och fika i blomsterprakt: Prima gård

Prima gårdsbutik och kafé ligger inbäddad i lantlig 1600-tals idyll. Gamla gulliga lador, lummiga rabatter och allt möjligt smått och gott att både inhandla och förtära.
#5. Utflyktsmål: Bungenäs

På en halvö som fram till för bara några år sedan var militärt område, hittar du idag vad som jag skulle vilja påstå är norra Gotlands kanske senaste hotspot: Bungenäs. Området är avstängt för bilar så du får helt enkelt promenera eller cykla. Här finns både restauranger och kaféer.

Läs mer i mitt tidigare blogginlägg om Bungenäs.
#6. Gotlands mest otillgängliga gårdsbutik: Kullshagebruk

Gotlands både mest otillgängliga och gulligaste gårdsbutik hittar du på norra Gotland. Här kan du köpa extremt närodlade grönsaker och kryddor från fälten bakom. Butiken är en så kallad självbetjäningsbutik vilket innebär att du helt enkelt betalar genom att lägga pengarna i en liten burk, eller swisha till ett telefonnummer. Ett tips att hålla lite hemligt, med andra ord.

Läs mer i mitt tidigare inlägg om Kullshagebruk.
#7. Furillen

Furillen bör nog räknas till norra Gotlands mer kända plats. En halvö med ännu lite kargare natur än annars. Hit har många kända personer flyttat eller byggt sommarhus, modefotografer från hela världen kommer hit för att fota i den avskalade miljön, och i den gamla kalkstensfabriken ryms idag ett av Sveriges hippaste hotell: Fabriken Furillen. Här kan du bo i det dyraste hotellrummet – Eremitkojan, en avskalad liten koja mitt ute i skogen. Det är du och skogen. Eller bara avnjuta en supermåltid i deras restaurang. Typ min dröm att sova över i den där kojan någon gång.

Gotland Fabriken Furillen

#8. Turkost bad: Blå lagunen

En gotländsk favorit är förstås att bada i något kalkbrott. Ett av dem som går att bada i är Blå lagunen. Och ja, namnet kommer av det klarturkosa vattnet som bildas genom den kritvita kalkstensbotten. Här kan det samlas en hel del folk, så välj tidiga morgnar eller sena kvällar om du är här under högsäsong.

#9. Raukpicknick: S:t Olofsholm

Ett besök på Gotland måste förstås innebära rauk-spaning. De är ganska svåra att undvika, men om du vill få en närmare titt så rekommenderar jag att åka till S:t Olofsholm och picknicka i någon av dem. Med havet som underhållning!St Olofsholm, Gotland

#10. Havigt bad: Smöjen

Att bada i ett kalkbrott är förstås ganska trevlig eftersom det oftast innebär lite varmare badtemperaturer, men ibland vill man ha det där rivande havsbandet. Då är Smöjen en klar favorit. Här blir det djupt snabbt och det är ofta ganska vågigt, men den där känslan av havsbad är ibland ganska så oslagbar. Stranden ligger även i en häftig miljö, vid randen av ett övergivet kalkbrott.

Smöjen, Gotland
Smöjen, Gotland

#11. Nattbad: Kyllaj

Kanske är det för att Kyllaj är just precis bredvid vårt sommarhus, men ett nattbad här är för mig alltid ett måste. Stranden är mini så det är egentligen bara ett bryggdyk som gäller, men lugnet och ljuset är oslagbart. Här finns även Strandridaregården Kyllaj för den historieintresserade att spana in.

Alla de ställen jag tipsar om har inte öppet året runt, så mitt tips är att ladda ned appen ”Öppet Gotland” där du kan se vad som är öppet just nu.

Läs gärna även mitt tidigare inlägg om 5 utflyktstips att göra på norra Gotland. Är det några tips jag har missat tycker du?

6 kommentarer

Write a response

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Stäng