13 saker att göra under en roadtrip i Luthers fotspår

I reklamsamarbete med Tyska turistbyrån och iambassador

I år firar Tyskland att det var 500 år sedan Luther levde (och den så kallade lutherska reformationen) och jag och två andra resebloggare har roadtrippat i hans fotspår. Från Mansfeld, till Weimar, Gotha, Eisenach, Schmalkalden, Coburg och Nürnberg. Tipsen i den här listan är knappast på saker Luther gjorde himself, men jag tänker att kanske hade dagens Luther gjort dem, vem vet? Åtminstone har han också satt sin fot i alla städerna.

Tips: Om du planerar en roadtrip i Tyskland kan jag rekommendera den här kartfunktion för att planera din resa. Där kan du även hitta förslag på olika Luther-roadtrips att göra.

13 saker att göra på en roadtrip i Tyskland

#1. Fika med Goethe och Schiller i Weimar

Vår roadtrip började med en förälskelse i Weimar. Söta kaféer och restauranger bakom gamla fasader med skyltar från förr, roliga små butiker, och vackra gränder att gå vilse i. Här hade vi ungefär exakt fem timmar vilket inte är så mycket när man vill spendera ungefär en vecka. Vad jag gillade med Weimar var hur ungdomskultur varvades med modern design som varvades med uråldrig arkitektur som varvades med anor av både Goethe, Schiller och andra stora kulturpersonligheter. De intellektuellas stad, har den kallats. Och vem vill inte känna sig smart för en dag?


Vi hann åtminstone med en cappuccino från kaféet på bottenvåningen i Goethes gamla våningshus.

Panda Power!
Grinden in till Goethes trädgård.
Åt en mycket god ravioli på Café Wunsch dir was.
Rekommenderar starkt att spana in Sanna Rosells guide till Weimar för fler restaurangtips.

#2. Bauhaus-besök

Bauhaus-eran som uppstod i början av 1900-talet har fascinerat mig länge. Jag älskar det avskalade och typografin och den grafiska designen som kom ur det. I Weimar kan du besöka både ett Bauhaus-museum och den första Bauhausskolan som fortfarande är i bruk.


#3. Titt in på Herzogin Anna Amalia Bibliothek

Förutom slott så älskar jag att besöka bibliotek när jag reser. I Weimar finns ett bibliotek som är svårt att slå i drömmighet: Herzogin Anna Amalia Bibliothek. Biblioteket är från 1600-talet och byggt i Rokoko-stil. Här finns tankar och känslor från världens filosofer i tusentals. För några år sedan förstördes biblioteket av en brand men man har nu lyckats återställa stora delar av det och det är återigen öppet för besök!

#4. Cappuccino-stopp på Gothas livfulla torg

När du har gjort ett besök i slottet Friedrichstein så är det dags för en cappuccino på Gothas praktfulla torg. Här dansar man vals i ena kaféet, och utanför nästa spelar någon gitarr för ett storögt barn, kyrkklockornas melodier är lite vackrare och under den stora eken sitter gamla damer och tittar ut över torgets spektakel. Ett sådant där torg man bara vill ställa sig mitt på och andas in allt liv.#5. Vandring genom Drachenschlucht

En väldigt enkel vandring (tyskarna är bra på det här med att markera ut vandringsleder har nog aldrig sett så många skyltar och välsnidade spänger) med ett desto mer svåruttalat namn. Men ack så spektakulär! Man går som mellan enorma stenblock täckta av gammal mörkgrön mossa skiftandes som sammet. I fjärran skymtar Wartburg-slottet och i mitten av vandringen väntar en – föga förvånande i Tyskland – biergarten.


#6. Äta i potatisens och Luthers hus i Eisenach

Restaurangen Kartoffelhaus i Eisenach är precis vad det låter: ett hus fullt av potatis, typ. Här innehåller både inredningen och det mesta i menyn något i potatisväg – ovanligast är nog potatisglassen. Värd ett besök!Även Lutherstuben bjuder på en annorlunda (medeltida) upplevelse. Här äter du i huset där Luther – kanske – sovit, som om det var på hans tid. Restaurangens golv är täckt med halm och serveringspersonal går iklädd medeltidskläder. Då och då hörs hurrarop genom lokalen, det är ytterligare ett gäng som försöker tävla i att dricka mest mjöd ur ett kohorn. Eller så är det bara någon av restaurangens jonglörer eller sångare som tar ton. Ytterst svårfotograferad pga inga lampor bara tända ljus, men värt ett besök för en liten fantasiresa till medeltiden.

#7. Natt på Boutique-Hotel Villa Anna i Eisenach

Villa Anna i utkanten av Eisenach är ett lugnt och harmoniskt boutique-hotell. Här kombineras jugendstil med modern inredning. Tre saker som gjorde att jag fastnade extra mycket för just det här hotellet: 1. Älskar små hotell med lite personligare stil där gammalt och modernt kombineras. 2. Omgavs av gulligaste sagohusen som jag genast kunde fantasiresa in i. 3. En hotellfrukost utöver det vanliga (och ja: hotellfrukost, vem gillar inte det?).

Från mitt hotellfönster såg jag detta drömhus.
Jordglob med guldfot redan i entrén, det är inte svårt att vinna åtminstone mig då.
Den gulligaste hotellfrukosten jag ätit tror jag. Syns kanske inte på bilden men sötaste små portionerna av allting, utsökt utvalt. Som kontrast till de vanliga blaffiga gigantbufféerna.

#8. Ögongodishus i Schmalkalden

I Schmalkalden står korsvirkeshusen på rad och hälsar. En ganska liten stad men väl värd en strapats. Så mycket hus-ögongodis! Även mungodis i form av en nougatfabrik som står och puttrar i utkanten med en livs levande nougat-fontän.


Utsikt över Schmalkalden från Wilhelmsburg-slottet.

#9. Det synnerligen förtjusande Coburg

Staden som inte bara har ett slott utan fyra. Även staden som Luther beskrev som ”synnerligen förtjusande”. Här tar du en würste på torget inramat av vackra hus från fyra håll. Eller en lokalbryggd öl på bryggeriet precis bakom torget.


#10. Frukost på verandan hos Hotel Villa Victoria Coburg

En sådan där sagolik veranda jag önskar att jag fick morna mina trötta ögonlock på varje morgon. Hotel Villa Victoria är inhyst i en vacker gammal trävilla precis intill Coburgs centrum. Om du bor här: se till att du verkligen får ett rum i den gamla byggnaden, vi bodde i den nyare delen som visserligen var jättefräsch men jag skulle hellre bo i den vackra villan nästa gång.#11. Lokalbryggd öl och ostdrypande käsespätzle

Spätzle är en tysk traditionell rätt som består av en slags degig pasta. Käse betyder ost och käsespätzle betyder helt enkelt den tyska degpastan med massor av drypande smält ost på samt lite rostad lök på toppen. Mac ’n’ cheese skulle amerikanen kalla det, makaronilåda skulle svensken – eller bara: den ultimata bakismaten. Om man ska vara nyttig är det kanske inte käsespätzle man trycker i sig varje dag som jag gjorde. Hos Brauhaus zu Coburg kunde man göra det ihop med ett lokalbryggt öl dessutom!

#12. Nürnbergs hipsterkvarter: Goho

Ni vet nog redan konceptet bakom SoFo och SoHo. Självklart har Nürnberg sin egen variant: GoHo. GoHo är en förkortning av området Gostenhof och utgör stadens lite mer hippa kvarter. Här finns kul design att shoppa, flera second hand-butiker, mysiga kaféer och framför allt: knasiga, coola, kreativa, kuliga människor att sitta och spana på.


Kafé Salon Regina rekommenderas starkt!
Älskade menyn på kaféet Salon Regina. Här kunde man beställa in gratis såpbubblor och tamponger till kaffet (genialiskt!).
I second hand-butiken 1480 kunde man hitta det mesta i retroväg.

Caffé Fatal låg visserligen inte i GoHo men får klassa in på listan ändå pga mycket gott och hippt.
Grillad halloumisallad med rabarbersaft på Caffé Fatal, känd tydligen för sina spektakulära frukostar där man bland annat kan beställa in stora cigarrer till morgonkaffet (om du nu skulle vara sugen på det).

#13. Dokumentationszentrum Reichsparteitagsgelände i Nürnberg

Till sist som en liten påminnelse om historien så besökte vi Dokumentationszentrum Reichsparteitagsgelände i Nürnberg innan vi begav oss hemåt igen. Kanske inte det mest upplyftande avslutet på en resa men det kändes viktigt att påminna sig om historien – och hur sjukt inte länge sedan det var. Dokumentationszentrum Reichsparteitagsgelände ryms i den ofärdiga kongresshallen som användes under andra världskriget som nazisternas festsal – planerad att rymma 50.000 personer. Mitt museumtålamod är relativt dåligt men det här var verkligen värt ett besök! Det borde vara obligatoriskt att besöka som en del i att få kalla sig vuxen.Note: Alla städer i den här listan rymmer även varsitt slott som du kan läsa om i mitt förra inlägg.


Resan var en del av kampanjen #LutherCountry som är skapad av iambassador i samarbete med Tyska turistbyrån. Som alltid så är orden och åsikterna här på Fantasiresor enbart mina egna.

4 kommentarer

  1. Det här kan vara ett av mina favoritinlägg hittills hos dig. Underbara bilder, jag älskar Tyskland (efter att ha bott i Berlin ett år) och ja… jag vill flytta in i det där biblioteket.

Write a response

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Stäng