Celle och tyska korsvirkeshus i hundratals

”Celle är en liten by i Tyskland” hade jag tänkt inleda den här artikeln med, men insåg efter snabb faktakoll att Celle rymmer nästan 70.000 invånare. Den uråldriga stadskärnan är dock ganska liten och omhuldad vilket antagligen bidrar till att staden snarare upplevs som en pittoresk liten by än någon mellanstor svensk stad.

Hur som helst: jag var där en dag i maj när våren sjöng och det var soligt på huvudet.

Tyska korsvirkeshus
tyskland-celle-22
tyskland-celle-9

”Väggarna var gjorda av bröd, taket av pepparkaka, och fönstren av genomskinligt socker. Hans och Greta kunde inte låta bli att ta sig en bit. Hans bröt en bit pepparkaka av taket, och Greta smakade på fönstret.”

tyskland-celle-18
Tysk småstad på perfekt dagsutflyktavstånd från Hannover
Till skillnad från omkringliggande städer som bl a Hannover, blev Celle nästan helt skonad från bombningarna under andra världskriget. Det gör att staden har ovanligt många korsvirkeshus kvar i original – ”Europas största sammanhängande korsvirkesensemble” till och med! En del är så gamla som från 1500-talet. Som att gå runt i en stad av Hans och Greta-hus man bara vill äta opp.

Hans och gretas hus?
Slottsparken i tyska Celle
tyskland-celle-20
Det vackra barockslottet och prunkande slottsparken är populära turistmål.

Julmarknad bland korsvirkeshusen

Celle ska även vara en populär julmarknadsstad och jag tvivlar inte en sekund på det. De rustika pepparkakshusen, de tyska kringlorna, kullerstenen – till och med en vacker vårdag i maj var julidyllen inte svår att ana. Om jag åker tillbaka hit någon dag så blir det nog på just julmarknadsäventyr.

tyskland-celle-19
tyskland-celle-35
tyskland-celle-13

Celle – perfekt stopp under tågluff

Staden är en mysig dagsutflykt eller ett perfekt stopp under en tågluff genom Europa. Men hur gulliga korsvirkeshus än må vara så är åtminstone mitt intresse för dem inte oändligt. Om du inte är ovanligt intresserad av historia, skulle jag rekommendera att göra Celle till just ett idylliskt dagsutflyktsmål men sedan bo i t ex det något mer ungdomliga och livfulla Göttingen eller Hannover. Från Göttingen till Celle med tåg tar det ca 1 timme, och från Hannover till Celle med tåg 25 minuter.

Tysk romantik bland korsvirkeshus
Denna resa var en del i ett samarbete med Tyska turistbyrån. Orden och åsikterna är som alltid här på Fantasiresor enbart mina egna.

8 kommentarer

  1. Jag som är väldigt svag för kulturhistoria och byggnadshistoria kanske skulle ta och åka dit? Kanske tar Celle på vägen hem till Sverige någon gång. Tack för tipset! 🙂
    Hälsningar Linnea i Bayern

Write a response

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Stäng