7 slott i Tyskland på 7 dagar

I reklamsamarbete med Tyska turistbyrån och iambassador

Under min roadtrip i Tyskland tidigare i september så hann jag inte enbart med att avverka sju tyska städer – jag hann även med att besöka sju slott! Jag älskar slott och alla fantasiresor som de erbjuder. Att föreställa sig hur man gått runt och liksom ”hm ska vi köra åtta kristallkronor i det här rummet eller tretton?”. Eller, för den delen, att föreställa sig hur det var att bli nedkastat femton meter ned i ett mörkt hål kallad fängelsehålan. Vår roadtrip bjöd även på en lektion i arkitekturhistoria och vi turnerade fram och tillbaka mellan medeltidens kalla stenväggar, gotikens spetsiga former, renässansens klassiska format och barockens överdåd. Alltså: Om du befinner dig på en roadtrip i Tyskland, uppsök närmaste slott utan att passera gå.

De sju tyska slotten som vi hann med inom loppet av en vecka.

Slott, palats, fort, borg eller fästning?

I det här inlägget har jag rubricerat allt som slott. Det skulle bli en ganska lång och trist titel annars. Men vad är egentligen ett slott? Och vad är skillnaden mellan ett slott, ett palats, ett fort, en borg, och en fästning? Utifrån Wikipedia kommer här mitt försök att reda ut det:

 • En borg kommer nästan alltid från medeltiden och är en befäst byggnad med höga murar ofta resta kring ett kärntorn. Inte enbart kungligheter bodde i en borg.
 • Ett slott är en byggnad som ursprungligen byggdes av kungar och furstar när borgen hade spelat ut sin roll som försvarsverk på medeltiden. Här bor bara kungligheter.
 • Ett palats är – till skillnad från borgen – inte befäst (dvs det omges inte av en mur eller andra skyddsåtgärder). Om ett slott saknar park kallas det ofta för palats.
 • En fästning är en anläggning av större format som stärker försvaret av en plats med betydelse eller värde.
 • Ett fort är i allmänhet mindre än en fästning men ändå nog befäst för att det ska kunna genomföra en strid på egen hand.

Ja, om det nu gjorde saken lättare? Hur som: jag har kort och gott valt att kalla allt för slott, så:

Här kommer 7 slott i Tyskland att fantasiresa i

#1. Vampyrslottet i Mansfeld

En kort biltur upp på kullen bredvid Mansfeld leder dig till det här vampyrslottet med både gotiska inslag och anor från 1200-talet. Här har du panoramavy över den lilla staden och de stora djupa skogarna som skiftar i gröna nyanser så långt ögat kan nå. Var det en fladdermus som flög ut genom tornets fönster?

Älskar när det ser ut som att dörren har fått läppstift!
Med utsikt över ”sin” stad som ett riktigt slott.
Vampyrkvinnan i den rosa regnjackan blickar ut över sitt furstendöme.

#2. Barockslottet Friedenstein i Gotha

Barockarkitektur kan verkligen fascinera mig. Just kanske för att jag aldrig för mitt liv skulle kunna inreda mitt hem i den stilen. Det fascinerar mig hur man ens kan komma på tanken att pryda ett tak med så mycket saker. I den söta staden Gotha finns hur som helst barockslottet Friedenstein där du kan köpa en biljett och sedan gå runt i de enorma salarna och se hur det såg ut förr. En av mina favoriter trots allt!

Längst ned i slottet finns en av världens bäst bevarade barockteatrar som fortfarande drivs helt manuellt.

#3. En resa till medeltiden i Wartburg

Ett av Tysklands mest kända slott är det i utkanten av Eisenach: Wartburg. Eller slott, det är snarare en borg. Medeltidsborgen som är runt tusen år gammal, finns med på Unescos världsarvslista och rymmer förutom djupa fängelsehålor och höga utsiktstorn – ett lyxhotell och en Michelin-restaurang. Next time: jag bor här.

Här skrev Luther sin berömda tyska översättning av nya testamentet.
Kuriosa: I slottet hålls årligen många konserter och det visade sig att min violinist-pappa visst haft kvartettkonsert där på 80-talet. Gotlandskvartetten.

#4. Renässansslottet Wilhelmsburg i Schmalkalden

I den korsvirkeshustäta staden med namnet som man låter full när man uttalar hur man än gör, Schmalkalden, finns också ett slott. Så klart. Ett renässansslott! Just det här heter Wilhelmsburg och är idag ett museum där du kan strosa runt i salarna. Favoriten var nog det vackra kapellet och utsikten från trädgården utanför. Spanar du lite till höger så ser du en stor gran färgad helt i silver, som en permanent julgran. Vet inte riktigt varför, men den är rätt fin att titta på.

#5. Barockt i Coburg – slottet Ehrenburg

Barockslottet Ehrenburg är stängt på fredagar. Vi var där en fredag. Därför kan jag tyvärr inte säga så mycket mer om det än att det verkar innehålla magnifika salar och att det har en vacker liten trädgård framför sig. Så här skriver Tyska turistbyrån om slottet:

I motsats till Luthers protestantiska karghet, uppvisar inredningen här en slösaktig mångfald av barocktidens livslust och formgivningsglädje, exempelvis i den praktfulla storsalen med sina 28 mäktiga Atlasfigurer.

#6. Medeltidsborgen Coburg

Coburg är staden som inte bara har ett slott, utan fyra (sägs det). Ehrenburg är ett, och borgen Coburg ett annat. Borgen är från medeltiden och ligger pampigt omgiven av parker och trädgårdar. Här gömde sig Luther i sex månader när han var förföljd. Borgen rymmer idag ett omfattande museum, i mitt tycke lite för fokuserat på historiska föremål. Men där finns såklart häftiga salar att kika in i och vackra utkiksplatser att klättra upp till.

#7. Nürnberg slott

Nürnberg slott består av flera olika byggnader som tillsammans utgjort en maktfull fästning i Europa. Byggnaderna är främst från medeltiden och omringas av en slottsmur och en fallgrav. Missa inte den (nästan) oändliga brunnen samt alla trapporna upp till utkikstornet. Det är mödan värt!

Det finns massor av tyska slott jag fortfarande vill se, som till exempel det berömda Disney-slottet. På listan står även att sova över i ett. Har du varit i något slott som jag inte får missa?

För tips på fler saker att se och göra i städerna där dessa slott finns, läs gärna detta inlägg.


Resan var en del av kampanjen #LutherCountry som är skapad av iambassador i samarbete med Tyska turistbyrån. Som alltid så är orden och åsikterna här på Fantasiresor enbart mina egna.

17 kommentarer

 1. Besökte bara ett slott i Tyskland då jag var där men håller med om att slott i Tyskland lätt egentligen är min mya grej. Har tyvärr bara inte hunnit med att följa upp…

 2. Tyska slott alltså! Så många, så olika, men de är alla SÅ häftiga! Tror Vampyrslottet blir min favorit; gillar tinnar och torn med utsikt över berg och dalar!

  Gissar att du med ”Disneyslott” menar Neuschwanstein i Füssen? Jag var där för 5 år sedan och det är verkligen precis så vackert och mäktigt som man föreställer dig (om man bortser från alla turister!).

  Det var dock lite tråkigt att de renoverade det högsta tornet, som därmed hade en stor byggställning runt sig…. Så fick inte det där perfekta sagoslottsfotot som jag så gärna ville ha. Måste nog åka dit igen, kanske i samband med ett besök i Vampyrslottet.

  1. Ja åh precis det slottet menar jag! Verkar såååå sagolikt. Hehe vilken fail att de skulle renovera just då. Tycker ett återbesök i kombo med vampyrslottet låter mycket bra! Vi kanske ses där i något torn 😉

Write a response

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Stäng