En gammal Hansastads färgstarkare sidor – en dag i Bremen

Bremen är en av de främsta Hansastäderna i historien och fylld med gamla byggnader, kyrkor och berättelser. Men om du kanske inte är supersugen på brunt tegel, handel och dåtid just idag så har jag försökt samla några tips på andra saker att uppleva en solig, eller för den delen gråmulen, dag i Bremen.Das Viertel är bästa distriktet för shopping, barer, och jazzpubar. Det är även något av ett center för kultur, design och ungdomen i Bremen. Den här korsningen har agerat scen för många demonstrationer genom åren men det enda som idag eventuellt avslöjar något slags (politiskt?) budskap är de enorma bokstäverna ”t o f u” som pryder en av byggnaderna. Annars är det mest fikande lattefolk, kebabhäng, en och annan cyklist eller turist som gör sig upptäckbar.Gatukonst/graffiti/klotter/kalladetvadduvill Das Viertels gator är fullt av detta och allmän skadegörelse i all ära, men många är helt fantastiska (och inte helt sällan lagliga)!Bermudatriangeln kallas ett litet trekantigt område som består av flera barer. När happy hour slutar på det första stället börjar det på nästa, och sedan nästa, och så nästa… Ferfeld heter gatan du ska leta efter när törsten kallar, ligger även den i Das Viertel.Kulturzentrum Lagerhaus, Schildstrasse 12-19. Ett kulturhus och en mötesplats kring ”ekologi, migration, bildning”. Öppet alla dagar. De har även en najs pub. Ett ställe att bli fylld med inspiration och få hopp om framtiden från.

…vissa av grannarna är dock inte lika glada över puben.

Mitt på torget i Bremen finns en staty med Bröderna Grimm-sagan Stadsmusikanterna från Bremen. Om man håller  runt åsnans framhovar, blundar hårt och önskar sig något kan ens önskan slå igenom, sägs det… Tydligen ska det finnas en brunn i närheten där man kan kasta i pengar och så sjunger stadsmusikanterna, hann tyvärr aldrig prova.Gamla stan i Bremen är från 1400-talet och ligger i kvarteret Schnoor. Den består av mysiga smågränder, pittoreska fönsterkarmar och boutiquer att gå vilse i. Mysiga små lady-och-lufsen-restauranger för en, vid den här tiden antagligen kurrande mage!

Och sist men inte minst: Paula Modersohn-Beckers museum. Enligt vår Bremenguide Tysklands första kvinnliga konstnär. Enligt mig i så fall den första kända, men ändå.

Att vänta på: min Berlinguide! Kanske blir två, vi får se, blev lite input-overload i denna underbara stad.

2 kommentarer

  1. Kul rapport Sofia! Här har jag en av mina bästa vänner. Närmare bestämt i Worpswede, där Paula Modersohn Becker bodde i ett spännande konstnärskollektiv och dog ung.

Write a response

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Stäng