Reklamsamarbete med partners
Jag hade glömt bort den. Den kreativa pulsen som ständigt pumpar genom Berlin. Överflödet av idéer, känslan av att novellförfattare vore ett rimligt yrke att satsa på. Eller snarare: känslan av att självförverkligande är det man ska satsa på, fuck yrke och pensionsfonder. Eller är det kanske allra främst: känslan av att allt är möjligt? Hur som helst. Jag rycks, som jag har gjort förr, genast med i Berlinandan. Är redo att flytta dit. Idag. Bli ett med kreativiteten.
Vår tyska tågturné som ska komma att gå genom totalt åtta städer börjar i Berlin. Tillsammans med mina tre resebloggkollegor Janicke, Saana och Camilla spenderar jag 24 timmar här och hinner med en guidad cykeltur genom det mindre upptäckta Wedding och en tågresa till ett före detta radiohus som numera agerar kreativt näste i utkanten av staden. Som om jag vore en När och Fjärran-reporter: följ med!
Vi börjar vår vistelse med en vegetarisk bowl och matcha-te på Holy Flat.
Det är svårt att åka till Berlin utan att fota gatukonst. Ett av stadens signum.
Innan vi beger oss mot cykeluthyrningen hinner vi även med en kaffe.
Mycket bra och nördigt kaffeställe, Bonanza Coffee Heroes.
Cykeltur genom det mindre upptäckta Wedding
Att uppleva en stad till cykel är verkligen ett hett tips som jag själv anammat senaste tiden. Man tar sig fram snabbt, slipper krångla med tunnelbanor, bussar och biljettsystem, och kan samtidigt stanna när och var man har lust. Perfekt för en ivrig fotofantast. Hos Berlin on bike kan du hyra en egen cykel för 10 euro per dygn, boka in en privat guide eller följa med på en av deras dagliga guidade turer. Vi fick guiden Lauren som visade oss runt i Berlins mindre besökta stadsdel Wedding.
”Wedding är senaste området som väntar gentrifiering”, skrev jag på min Instagram och fick så många frågor om ”gentri… va?” så jag känner att ordet kräver sin förklaring här i bloggen. Gentrifiering tenderar att drabba populära städers arbetarklasskvarter förr eller senare, och är ett ord som beskriver ett områdes klassresa, kan man säga. Det börjar med fattiga arbetarklasskvarter, som på grund av billiga hyror attraherar studenter och konstnärer som i sin tur ger stadsdelen liv. De öppnar espressobarer, gallerier och mikrobryggerier. Den livfulla kreativiteten lockar tillslut investerare och människor med pengar som städar upp och bygger nytt och därmed även trissar upp bostadspriserna vilket inte sällan gör att de som ursprungligen bodde där i slutänden inte längre har råd att bo kvar. Några exempel är till exempel SoHo i New York, eller Midsommarkransen i Stockholm.
I Berlin hör man oftast om Kreuzberg när man pratar om gentrifiering, men den stadsdel som är ”på kommande” är Wedding. Enligt vår cykelguide Lauren, som är emot allt som stavas bostadsrätter och shoppingkomplex, är Wedding redan förlorat. Enligt andra den mest intressanta stadsdelen i Berlin just nu.
Var extra uppmärksam på Berlins gröna utrymmen. De är inte bara gröna parker utan ärr. Humboldt (fritt översatt från vår guide)</cite)
Cykelstopp i Wedding: konstnärskvarteren Gerichtshöfe
Ett av de första stoppen vi gör med cyklarna är vid konstnärskvareteren Gerichtshöfe. Ett område som består av runt 70 konstnärsstudios vilket gör det till ett av de största konstkvarteren i Tyskland. Hela området är fyllt av gatukonst, en bar, en liten klädbutik och så dessa ateljéer att tjuvkika in i. Ibland ordnas workshops och olika events i området. Jag strosar mest runt med min cykel och drömmer om en egen ateljé.
Cykelstopp i Wedding: Fika på Mars i ett gammalt krematorium
I ett område som tidigare använts som krematorium har man, i ren Berlinanda, skapat kulturkvarteret Silent green. Här kan du titta på videokonst, besöka utställningar, hyra lägenhet, och dricka en kaffe på Mars med perfekt cappuccinoskum. Ekologisk såklart. Vi tar en cykelpaus och fyller på koffeinförrådet.
Cykelstopp i Wedding: danskvarteret Ufer studio
Dansområdet Ufer studio består av 16 olika studios, workshops och olika events kring modern dans. ”This is a venue where one can practice, research, work and study, 24 hours a day, 7 days a week.” Så gå dit och strosa mellan danslokalerna, eller pricka in ett event på deras hemsida. När vi var där var det mesta stängt, men de stora tegelbyggnaderna och den bohemiska trädgårdsoasen i mitten skvallrade om spännande plats.
Cykelstopp i Wedding: Bösebrücke, där berlinmuren började falla
Bösebrücke kallades bron som gick över järnvägen och där gränsen mellan Öst- och Västberlin gick. Även platsen där första gränsbommen lyftes natten mellan 9 och 10 november 1989. Låt mig för ovanlighetens skull citera Wikipedia, eftersom historien bakom är ganska rolig:
En folkmassa hade samlats under kvällen, efter att SED-politikern Günter Schabowski i TV av misstag meddelat att ett kommande införande av generösare regler för utresevisum skulle gälla omedelbart. Det lokala befälet, Stasi-överstelöjtnanten Harald Jäger, försökte först inhämta besked från sina överordnade om huruvida våld skulle användas mot folkmassan, men inget besked kom. Vid 21:20 började man släppa igenom enstaka östtyska resenärer vars pass då stämplades som ogiltiga. Folkmassan fortsatte att växa under kvällen. Klockan 23:20 beslutade Jäger att låta öppna gränsövergången för fri passage för att minska trycket från folkmassan, och därmed hade Berlinmuren i praktiken fallit. Under den följande timmen strömmade omkring 20 000 människor genom gränskontrollen, och vid midnatt öppnades gränskontrollerna även i andra delar av Berlin, efter att Jäger meddelat att han öppnat bommarna.
Restaurangtips: Meze hos Osmans Töchter
Osmans Töchter är ofta fullbokat men vi har lyckats fått ett bord här. En restaurang som drivs av två kvinnor och som serverar meze i familjär miljö. De har velat göra en modern version av de traditionella rätterna från östra Medelhavet, vilket även går igen i inredningen. Äter så jag nästan spricker av vegetariska röror, falaflar, friterade ostar och rätter jag inte ens minns namnet på, innan vi rullar hemåt igen till vårt hotell Maritim Hotel.
Funkhaus Berlin – ett gammalt radiohus från DDR-tiden
Om du tar spårvagn 21 i ca 20 minuter från Frankfurter Tor till stationen Köpenicker Chaussee kommer du till Funkhaus Berlin. Ett enormt område av stora tegelbyggnader som under DDR-tiden var ett radiohus på totalt 135 000 kvadratmeter, större än BBC i London.
Idag består Funkhaus Berlin av 50 000 kvadratmeter och har blivit något av ett kreativt näste. Här huserar bland annat ett universitet för film- och musikproduktion, Red Bull Music Academy, kontorslokaler till designbyråer och olika kreativa aktörer, eventlokal för konserter, modeshower och stora festivaler, världens största inspelningsstudio och ett av världens mest avancerade ljudtekniksystem. Här har man anlitat experimentella ljudmiddagar och sovkonserter som bara går att göra med just det här ljudsystemet.
Många konserter och festivaler i Funkhaus Berlin.
En trafikfarlig men söt bil. Har glömt bilmärket, men tydligen en raritet.
Restaurangen Milchbar har kvar sin inredning från förr och är värt ett besök i sig.
Här ska byggas kontor och coworking-ytor, tänker mig en Fantasiresor-hub också.
Guiden visar senaste spelningen i deras största konsertlokal som tar 9 500 pers.
Nyrenoverade lokaler i byggnadens penthouse med utsikt över halva Berlin.
Funkhaus Berlin har agerat scenografi till många filmer. Några av de kändaste är The bridge of spies och Life of others. Men vad som är allra roligast som besökare är rummen som är helt bevarade sedan DDR-tiden. Fingra på gamla radioapparater, spana in rummen där avgörande möten hölls, och lär dig historien bakom de fyrkantiga klockorna som hänger utanför nästan varje rum. För att komma in i Funkhaus Berlin behöver du boka en guidad tur, det går att göra här.
Pillersalen pga taket, eller som någon föreslog på Instagram: bröstvårterummet?
Stora aulan med ultimat akustik.
Radio och tv-apparat från förr.
Och en avancerad telefonväxel från DDR-tiden.
Resan var en del av kampanjen #CitybreakGermany som var ett samarbete mellan Nordic TB, Tyska turistbyrån, Visit Berlin och Maritim Hotel. Orden, bilderna och åsikterna är som alltid enbart mina egna.
Och jag som har vänner som bor just i Wedding 🙂 Hmmmm, Funkhaus Berlin hade jag aldrig hört talas om. Hur läckert som helst. Vill till Berlin nu!
Ojoj då måste du ju genast åka dit hör jag 😉
Funkhaus! Så coolt. Gillar d där bröstvårterummet..
Haha du får göra en egen variant hemma. Tänker lite som baren i Alaska som hade bh:ar i taket 😛